Tiistai 18.6.2019

Yhden miehen saari julistautuu itsenäiseksi

Luotu: 
23.6.2008 16:56

Shetlannin saariin kuuluva Forvik haluaa julistautua itsenäiseksi Irlannin EU-päätöksen vanavedessä, kertoo di.se. 65-vuotias englantilainen Stuart Hill on saaren ainoa asukas.

Paikkakunnalla hänet tunnetaan nimellä Kapteeni Katastrofi. Hän haaksirikkoutui saarelle yrittäessään seitsemän vuotta sitten purjehtia Ison-Britannian ympäri.

Hillin mukaan itsenäisyysjulistus perustuu lakiin. Hänen mukaansa Shetlannin saaret ovat olleet oikeudellisessa paitsiossa sen jälkeen kun Tanskan kuningas Kristian I panttasi saariryhmän Skotlannin kuninkaalle Jaakko III:lle vuonna 1469. Sen jälkeen saaret ovat olleet Skotlannin alaisuudessa, mikä Hillin mukaan perustuu ”oletukseen”.

Tämän vuoksi hän ei tunnusta sen kummemmin Isoa-Britanniaa kuin EU:takaan. Hänen mielestään Forvikin pitäisi Kanaalin saarien lailla olla suoraan Britannian hallitsijan alaisena. Puolentoista jalkapallokentän kokoinen saari olisi sen myötä verovapaa.

Residenssistään, kahden hengen teltasta, Hill ilmoittaa, että lippu, postimerkki ja valuutta – forvikiläinen guldeni – esitellään ennen vuodenvaihdetta.

Hill kehottaa Shetlannin saarten asukkaita seuraamaan esimerkkiään, koska Britannia on hänen mukaansa vuosisatojen ajan hallinnut saarten kalastusta ja öljyteollisuutta. Näin saaret saisivat nekin verovapauden.

Jaa artikkeli:

Kommentit

JKL

Suomi ja Skotlannin ulkosaaret taitavat siis olla maailman ainoat paikat,joissa vielä pyörii "Knalli ja sateenvarjo"-sarja.

Absurdia tosin ainakin Suomesta löytyy:

Natomissio ja uhkien olemattomuus,

maailman lahjomattomimmat lahjotut elikkä poliitikkojen rahoitus,

rajoittamaton alkoholintuonti, jolle tulliviranomaiset asettavat litrarajat,

sensuurittomuus ja netinkäytön rajoitus,

ynnä muuta ja muuta ja muuta...

Kansankokonaisuus

Englannin rannikolla on 70-luvulta asti ollut itsenäinen valtio nimeltään Sealand. Käsittääkseni ei sielläkään asu kuin yksi asukas.

Maa sai säilyttää itsenäisyytensä koska se oli Ison-Britannian aluevesien ulkopuolella ei kenenkään maalla. Kyseessä ei ole edes varsinainen saari vaan jonkinlainen betonipylväiden päälle rakennettu taso, jolla on pieni talo. Koko rakennelma on tehty sodan aikana laivojen huoltoa tms. varten.

Vastaavanöainen tapaus sattui Tyynellä merelle kun joku tikas mies alkoi rakentaa saarta eräälle matalikolle kansainvälisille vesille tarkoituksena perustaa itsenäinen valtio. Kun saari oli valmis, Tongan kuningaskunnan joukot valtasivat sen.