Keskiviikko 16.1.2019

Osattiin sitä ennenkin – 2700 vuotta vanha kannabiskätkö löytyi

Jaa artikkeli:
Luotu: 
28.11.2008 13:47
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Kannabisviljelmä.

Tutkijat ovat löytäneet maailman vanhimman kannabiskätkön hautakammiosta Kiinan syrjäseudulta. Vajaan 800 gramman kokoinen kannabiskätkö on noin 2700 vuotta vanha ja tutkijoiden mukaan ”selvästi kasvatettu psyykeeseen vaikuttavaa käyttöä varten”, pikemmin kuin vaate- tai ruokatarpeita varten.

The Journal of Experimental Botany –lehden artikkelista kertoo verkkosivusto The Star.

789 gramman potti kuivattua kannabista löytyi haudattuna valkoihoisen, vaaleahiuksisen ja sinisilmäisen miehen ruumiin vierestä. Noin 45-vuotiaana kuolleen miehen uskotaan olleen shamaani.

Tutkijoiden mukaan kannabiksen pääainesosan, THC:n, pitoisuus tuotteessa oli suhteellisen korkea, mutta tarkkaa vahvuutta ei pystytty määrittelemään. Tutkijat eivät myöskään pystyneet päättelemään, oliko kannabista poltettu tai nielty.

Äärimmäisen kuivat olosuhteet ja emäksinen maaperä olivat toimineet säilöntäaineina. Tämän vuoksi tutkijat pystyivät analysoimaan kannabiskätköä, joka yhä näytti vihreältä. Tuotteelle ominainen haju tosin oli kadonnut.

Tutkimusraportin mukaan kyseessä on vanhin kannabislöytö ikinä. Kannabislöytöjä on tehty aiemmin myös muinaisesta Egyptistä ja kannabiksesta ovat kirjoittaneet antiikin Kreikan aikaiset kirjailijat, kuten Herodotos.

Nyt tehty hautalöytö on vanhin, jota on pystytty kunnolla tutkimaan.
Tutkijat uskovat, että kannabiksen hautaaminen samaan luolaan shamaanin kanssa liittyy vanhaan uskomukseen, että kuolleelle pitää antaa tuonpuoleiseen elämään varten tarvekaluja.

Paikat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Vieras

"789 gramman potti kuivattua kannabista löytyi haudattuna valkoihoisen, vaaleahiuksisen ja sinisilmäisen miehen ruumiin vierestä. Noin 45-vuotiaana kuolleen miehen uskotaan olleen shamaani."

Mitä valkoinen mies on tehnyt kiinassa 2700 vuotta sitten? Onko kiinassa elänyt valkoisia kansoja noihin aikoihin, jotka myöhemmin hävisivät?

Vieras

Huvittavaa uutisoinnissa on se, että puhutaan jostain 'kätköstä' avain niinkuin kannabista olisi koskenut samanlaiset kukkahattulait tuolloin Kiinassa, kuin maassamme nykyään.

Ei kaikenmaailman kultakäätyjäkään joita haudoista löytyy kutsuta 'kätketyiksi'. Niistä puhutaan hauta-aarteina.

Skyytti

<p>Pieni tietoisku:</p> Ei tuo tosiaankaan ole ensimmäinen kannabislöytö Kiinan maaperällä...Taiwanin saarelta löytyi ekat, jos tarkkoja ollaan. Ne löydöt oli 10000v wanhoja hampun kuiduilla koristettuja ja tuettuja saviruukkuja ja saviruukun palasia. Tästähän olisi helppo vetää vitsiä tyyliin "esihistoriallinen lex-kukkaruukku" ynnä muuta, mutta tosiasiassa lääkehamppua käyttivät tuolla Kiinan alueella lähinnä uiguurit shamanistisine perinteineen.

Uiguurien asema Han-dynastian aikoihin Kiinassa oli vähän kuin orjien (enemmänkin vuokratyöläinen) asema Yhdysvalloissa ennen sisällissotaa - mm. Konfutsen ideologiat tuli ja syrjäytti (tai yrittivät syrjäyttää) shamanistiset perinteet, jotka Kiinassa elävät vielä tänäkin päivänä. Tuon ajan kiinalaiset käyttivät mieluummin oopiumia ja viinaa, koska ne olivat..."konfutselaisempia", heh.

attila

Kiinan kiinalaiset asuvat idässä rannikolla. Sinkiang on tuhansien kilometrien päässä ja sinne kiinalaiset ovat ehtineet vasta äskettäin.
Siellä on liikkunut enemmän väestöä, joka on ollut sukua Euroopan kelteille ja suomalaisille. Löytynyt vaari lienee jompaa kumpaa lajia, ellei sitten turkkilaisten esi-isiä.
Ei Sinkiang oikeastaan ole Kiinaa vieläkään, ja uiguurit perustaisivat mieluummin oman valtionsa.