Lauantai 20.7.2019

Napanöyhdän mysteeri selvisi

Luotu: 
2.3.2009 10:27
Päivitetty: 
2.3.2009 12:07
  • Kuva: Creative Commons / MastaBaba
    Kuva

Itävaltalainen kemisti Georg Steinhauser on selvittänyt napanöyhdän mysteerin kolmen vuoden tutkimusten jälkeen, raportoi brittilehti Telegraph. Mysteeri ratkesi, kuinkas muutenkaan, omaa napaa tutkimalla.

Steinhauser tutki 503 näytettä omasta napanöyhdästään. Kemiallisessa analyysissa selvisi, että napanöyhtä koostuu vaatteiden jäänteistä, kuolleesta ihosta, rasvasta, hiestä ja pölystä.

Medical Hypotheses -lehdessä tuloksia esitellyt Steinhauser selvitti, että nöyhtä muodostuu ensin ihokarvoissa ja matkaa sitten päivän päätteeksi napaan.

Lisäksi Wienin yliopistossa työskentelevä Steinhauser kyseli ystäviltään, perheeltään ja kollegoiltaan heidän napanöyhdästään.

Tutkimus osoitti, että navan ympäristön ihokarvojen ajeleminen, napakorun pitäminen ja vanhojen vaatteiden päällä pitäminen pitävät navan nöyhdättömänä.

Steinhauserin mukaan napanöyhtä askarruttaa ihmisiä paljon enemmän kuin äkkiseltään kuvittelisi. Mies toivoo tutkimuksen auttavan lääkäreitä, joita potilaat tenttaavat napanöyhdän alkuperästä.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Haamu

Siis tällaisia asioita tutkitaan ihan virallisesti????
Mulle ja varmasti monelle muullekin on ollut ihan selvä, että napanöyhtä syntyy vaatteiden jäämistä, jotka sitten keräävät ihmiskropasta milloin mitäkin.

Janne G. Pirinen

Kuulehan sie Haamu. Itsekin olen pohtinut kyseistä asiaa jo vuosia ja tuijotellut napaani. Hienoa että kemisti toi siten valaistusta asiaan. Mahtoiko sitten tutkia virallisesti vai epävirallisesti, siitä en saanut uutista lukiessani varmuutta. Jos epävirallisesti, pitäisikö vielä järjestää virallinen tutkimus? Ja olisiko kyseessä kemian, antropologian vai lääketieteen alan tutkimus...

kettujuh

Kukahan tutkisi klaapareen marjan mysteerin, siihenhän voisi kenties saada EU tukea.
Tässäpä yliopistoille ilmainen vinkki.
Minusta tuntuu että tämä on uhanalainen laji, luonnonsuojelioiden kannattaisi ottaa asia esille, olen todella huolissani klaapareenmarjoista. Itse en ole yli 50:n vuoteen tavannut niitä.

JUSAO

Suurinosa vaatteista on sinisiä... tai sisältävät sinistä väriä. Tää asiahan on kerrottu täysin jo aikoja sitten Järjenjättiläisissä (Brainiac) joka tulee neloselta ja Discovery Channeliltä. Toi äijä on kopioinu koko tutkimuksensa 15 minuutin ohjelmapläjäyksestä.