Perjantai 18.1.2019

Tyly arvio: Suomalainen purkkihernekeitto ”pula-ajan herkkua”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
18.7.2012 11:47
  • Kuva: Uusi Suomi
    Kuva
    Suomalainen purkkihernekeitto ei ole tavallisesti lihaisaa.
|

Suomalainen tavallinen hernekeitto on koko lailla lihatonta kasvissoppaa, kun sitä vertaa ruotsalaiseen hyvin lihaisaan ”sotilaan hernekeittoon”, ilmenee vertailussa, jonka on suorittanut helsinkiläinen bloggaaja Matti Niiranen.

Uusi Suomi on tarkastanut hänen havaintonsa ja todennut sen periaatteessa pitävän kutinsa. Tosin tämä on vain osatotuus, sillä Suomestakin löytyy ainakin yksi lihaisa erikoishernekeitto, jos kohta sekään ei ole aivan yhtä lihaisaa kuin Ruotsin vastaava.

- Heinäkuussa on aikaa lukea jopa hernekeittopurkin tuoteseloste.  Näin siinä sanotaan: "Lihapitoisuus 5%. Lihaa ja lihaan verrattavia valmistusaineita yhteensä 7%".  Lihaan verrattavia valmistusaineita - mitä ihmettä ne ovat? Olisiko purkissa 2% jauhoja, porkkanaa, sian suolia vaiko peräti possun saparoita?, Niiranen kirjoittaa Vapaavuoro-blogissaan.

Uusi Suomi kaivoi kaapista suomalaisen perinteisen hernekeittopurkin, jonka lihaluvut olivat vielä surkeammat: ”lihapitoisuus 3%, lihaa ja lihaan verrattavia valmistusaineita yhteensä 4%”.

Paljastuu suomalaista perushernekeittoa vähemmän mairitteleva totuus, kun näitä lukuja vertaa Ruotsissa myytävään tuotteeseen nimeltä Soldatens ärtsoppa - extra mycket fläskkött. Se siis nimessäänkin mainostaa jo lihapitoisuuttaan, eikä valehtele: 19% sianlihaa ja läskiä 4,1%. Tosin löytyy Suomestakin lihaisa juhlahernekeitto, jossa lihapitoisuus on 16 %.

Suomalaiset purkkihernekeitot saavat keittovertailua tehneeltä Matti Niiraselta kokonaisuutena varsin tylyn arvion:

- Purkkirokka on epämääräisestä sisällöstään huolimatta toki kiireessä ihan kelpoa, mutta vain jatkettuna ja maustettuna. Pula-aikana varmaan olisi herkkua sellaisenaan, hän arvostelee.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Alexius Manfelt

Kun meillä on jo suomalainen makkara ilman lihaa, niin on vain hetken kysymys milloin saamme lihattoman hernekeiton ja vielä perempi, jos olis herneetön ja lihaton hernekeitto. Se vasta olisi varmaan herkkua suomaisten makuaisteille.

Ovatko kaikki einekset suunnattua vain viherpipertäjille?

Pekka Roivanen

Jutun mukaan ikäänkuin kuluttajia petkutettaisiin sillä, että hernekeitossa on vähän lihaa ja ollaan sitä mieltä, että lihaa pitää olla paljon.

Mielestäni hernekeitossa ei välttämättä tarvitse olla lainkaan lihaa. Herneitä kuitenkin.

Lihakeiton lihapitoisuuden vertailun toki ymmärrän paremmin kuvaavan tuotteen laatua.

Markku Likitalo

Ruåtsalaisessa purnukassa lukeekin extra mycket fläskött, se ei siis ole peruskeittoa. Jos arvon arvostelija haukkuu tölkkiruoan vain hätätapauksissa pikaisesti nautittaviksi, niin koskeeko tämä vain suomalaisia purkkiruokia, eli ovatko ruotsalaiset purkkimuonatkin muutenkin parempia. Kasvishernari on ihan hyvvää, ei siihen raatoja tarvita. Possua en tapa edes välillisesti.
Olipas taa suutinen...