Keskiviikko 16.1.2019

Amadeus: ”Kiitän äitiä suunnattomasti”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
17.7.2009 16:20
  • Kuva: Auraviihde/ J-P Virtanen
    Kuva
    Tuoreella tangokuninkaalla Amadeus Lundbergilla on monipuolinen musiikillinen tausta.
  • Kuva: Tuovi Putkonen
    Kuva
    Amadeus Lundberg on ottanut isänsä paikan Hortto Kaalossa.

Faktakulma

Hortto Kaalo on vuonna 1969 perustettu, ensimmäinen mustalaismusiikkiin erikoistunut yhtye Suomessa. Nimi tarkoittaa romanin kielellä "tosi mustalaista" tai "oikeaa romania". Yhtyeen kaksi ensimmäistä levyä (Hortto Kaalo 1971 ja Hai Hortto Kaalo 1972)myivät kultaa. Jäsenistä Feija Åkerlund ja Marko Putkonen ovat kuuluneet kokoonpanoon koko ajan, Taisto Lundberg ja Ellen Hagert vaihtelevasti.
Hortto Kaalo lopetti aktiivikeikkailun 1970-luvun lopulla. Yhtye on esiintynyt 2000-luvulla satunnaisesti.

Tuoreella tangokuninkaalla Amadeus Lundbergilla riittää vientiä. Loppukesän viikonloput ovat keikkoja täynnä ja tulevaksi lauantaiksi laulajan keikkalistaan on merkittynä kolme esitystä.

Vaikka musiikkiammattilaisuus on siinnyt Amadeuksen mielessä jo pidempään, ei uran luominen ole käynyt helposti. 20-vuotiaan nuorukaisen takana on monta vuotta harjoittelua ja kasvamista erilaisen musiikin parissa.

Musiikkikipinä iski poikaan jo varhain. Hän kierteli perheensä mukana mustalaismusiikkia soittavan Hortto Kaalon keikoilla, jossa hänen isänsä Taisto ja Feija-setänsä esiintyivät. Tuolloin nuori poika ihastui viuluun, jonka soittoa hän opiskeli myös musiikkiopistossa seitsemän vuotta.

Hortto Kaalon riveissä Amadeus on esiintynyt itsekin. Isä-Taiston jättäytyessä pois lavoilta Amadeus on ottanut paikan ryhmän laulajana. Hortto Kaaloa Amadeus ei suinkaan aio jättää, vaan hän esiintyy bändin kanssa muun muassa Helsingissä elokuussa mustalaismusiikin klubilla.

Bändin yksi alkuperäisjäsenistä Marko Putkonen kertoo, että yhtyeen musiikin parissa kasvanut ja koko ohjelmiston hallitseva Amadeus vakuutti heti ensimmäisissä harjoituksissa.

- Amadeus pystyi laulamaan isänsä ja Feijan äänet täydellisesti. Amadeus on täysverinen muusikko, sukuunsa tullut, kehuu Putkonen.

Isän puolen lisäksi myös Maarit-äidillä on musiikki- ja esiintymistaustaa. Poikansa musiikkiuraa äiti avitti kuljettamalla poikaa soittotunneille ja patistelemalla harjoittelemaan.

- Kiitän äitiä suunnattomasti. Hän on ollut suurin tukijani, ylistää Amadeus.

Omaan tyyliin luottaen

Jos voittoa tänä vuonna Tangomarkkinoilta ei olisi tullut, Amadeus kenties olisi kokeillut kisaa uudestaan. Vahvana ennakko- ja yleisösuosikkina finaalin lähtenyt nuorukainen ei kuitenkaan havitellut pelkkää kruunua.

- Kun näin yleisöäänestyksen tuloksen tiesin, että keikkaa tulee olemaan. Uskon, että keikkailu olisi lähtenyt liikkeelle voitosta huolimatta, Amadeus pohtii.

Tangovoitto selkiytti myös nuorukaisen musiikillista suuntaa. Ennen kuninkuutta hän haki uralleen vauhtia poppia ja rockia soittavasta bändistä.

- Bändijuttu ei oikein mennyt eteenpäin. Kun menin Tangomarkkinoille, tiesin heti, että tämä on oma juttuni. Pidän tanssimusiikista ja vanhoista tähdistä kuten Olavi Virrasta, Amadeus kertoo.

Nuori tangokuninkaallinen haluaa edelleenkin pitää musiikilliset raja-aidat leveällä. Tangokuninkuudesta huolimatta, hän ei liputa minkään musiikkityylin puolesta.

Amadeus työstää tällä hetkellä Ile Vainion kanssa levyä, jonka on määrä ilmestyä joulukuussa. Levyn linja ei ole täysin selvillä, mutta Amadeuksen mukaan levyllä säilyy "hänen oma soundinsa". Lainakappaleiden lisäksi kuullaan uutta, tangokuninkaallisen omaa musiikkia.

Vaikka ura onkin vasta nousukiidossa ja keikkaa riittää, nuori kuninkaallinen myöntää kilpailun musiikkipiireissä olevan kovaa. Muista tangokuninkaallisista ja viihdetaivaan tähdistä Amadeus uskoo kuitenkin erottuvansa.

- Teen omaa juttuani, laulan omalla äänelläni ja omana itsenäni. Otan kontaktia yleisöön ja kehitän esiintymistäni, arvioi hän nousevan menestyksensä pohjaksi.

 

Faktakulma

Hortto Kaalo on vuonna 1969 perustettu, ensimmäinen mustalaismusiikkiin erikoistunut yhtye Suomessa. Nimi tarkoittaa romanin kielellä "tosi mustalaista" tai "oikeaa romania". Yhtyeen kaksi ensimmäistä levyä (Hortto Kaalo 1971 ja Hai Hortto Kaalo 1972)myivät kultaa. Jäsenistä Feija Åkerlund ja Marko Putkonen ovat kuuluneet kokoonpanoon koko ajan, Taisto Lundberg ja Ellen Hagert vaihtelevasti.
Hortto Kaalo lopetti aktiivikeikkailun 1970-luvun lopulla. Yhtye on esiintynyt 2000-luvulla satunnaisesti.

Jaa artikkeli:

Kommentit

TakojaIlmarinen

Mielenkiintoinen suku. Äitinsä puolelta vuorineuvos tasoa ja isänsä suku se laulaen tulee mikä viheltäen menee...

Miksi piti kertoa surullista köyhyys tarinaa, kun isoisä on Vuorineuvos! Hyvä mies vielä kaiken lisäksi!
Vai eikö isoisä ole tykännyt vävypojastaan?

pirjo-maarit liflander

oli just telkassa laulamassa tangoja kakkosella. Hassua, että noin nuorella miehellä on niin aikuisen miehen ääni, hyvä ääni kuitenkin. Onnea vaan ja menestystä hänelle. Itse en ole tangoihmisiä, mutta kuuntelen sujuvasti kaikenlaista musiikkia.

Veteraani

Oma ajatukseni on , että kaikki suomaliset ovat tasa-arvoisia.Lapsuuden kotini oli agraariperhe ja kotini
sivurakennukseen Romaanien "hevosaikakaudella" annettiin
vaeltaville Romaaneille yösija ja tilaa hevosille
talliin. Vuosien varrella tulin tutuiksi moniin
Romaaneihin, syntyi jonkin asteinen ystävyys.

Vaikka puhutaan tasa-arvosta Suomessa , varsinkin
maaseuduilla on kieroon katsova suhtautuminen
Romaaneihin edelleenkin, puhutaan halventavassa mielessä
"manneista". Nytkin kuulee sanottavan, että
voi hitto kun manne voitti, ei olisi pitänyt.

Toivon, että tämä sirkesilmäinen laulun taitaja
poistaa näitä vielä olevia kieroituneita asenteita.