Tiistai 16.7.2019

Tänään on ”masentavin duunipäivä” – tässä selitys

Luotu: 
26.10.2009 09:43
  • Kuva: Bhernandez / Creative Commons
    Kuva

Maanantai 26. lokakuuta on vuoden "aikaansaamattomin" päivä työpaikoilla, paljastaa uusi tutkimus brittilehti Telegraphin mukaan.

Kanarian saarten turismikeskuksen tutkimus käsitti 2000 työläistä. Tutkimuksen mukaan työn tuottavuus putoaa tänään alkavalla viikolla 50 prosenttia. Syykin kuulostaa selkeältä: viikonloppuna siirryttiin talviaikaan, mikä saa pimeän laskeutumaan aikaisemmin. Tämä masentaa työntekijöitä tutkimuksen mukaan.

Kyselyssä 52 prosenttia myönsi olevansa tänään todennäköisesti ongelmissa töiden kanssa. 14 prosenttia sanoi viime vuoden vastaavan ajan olleen niin paha, että he ovat puhuneet asiasta pomonsa kanssa. Kahdeksan prosenttia myönsi ilmoittautuneensa sairaaksi vain siksi, että heitä masensi töihin meno.

 

Jaa artikkeli:

Kommentit

Vierastaja

"kännykkä vaihtaa kellonajan itsestään ja minä menen duuniin kun se niin käskee. Ei tässä nyt mitään vaiketa ole..."

Taisit missata sen varsinaisen syyn eli iltapäivän valoisan ajan vähenemisen kellon siirtämisen johdosta. Se taas vaikuttaa ihmisen aivoissa esim. käpyrauhaseen joka säätelee vuorokausirytmiä perustuen valon määrään ja aikaan.

Vieras

Kellojen siirtäminen on pohjattoman typerä keksintö. Siitä ei ole mitään muuta kuin pelkkää harmia. Keväällä väsyttää, koska pitää väkisin nousta tuntia aikaisemmin ja talvella taas ei tule uni väkisin illalla aikaisemmin, koska kenenkään unirytmi ei tottele mielivaltaista kellojen siirtelyä.

Lisäksi typerästä kellojen siirtely sotkee liikenteen aikataulut aivan täysin turhaan.

Englanninkielinen nimikin on surkuhupaisuuden huippu "daylight saving time". Kyllä se aurinko pysyy ylhäällä yhtä paljon tai vähän vaikka kellot pysäytettäisiin kokonaan tai laitettaisiin käymään kaksi kertaa nopeammin.

Niin kutsuttujen "hyötyjen" mainostajat puhuvat itsensä jo muutaman lauseen jälkeen aina pussiin. Kyseinen hömppä ei säästä pätkääkään sähkö, koska toisessa päässä on aina tunnin verran enemmän pimeää, kuin toisessa vaikka asiaa kuinka yrittäisi väännellä.

Toinen syy, eli "koska muutkin tekee" on vielä huonompi, koska jos muut hyppäävät kaivoon, niin se ei ole mikään syy, että itse pitäisi hypätä.

Vieras

Ei minun tunnin kellonsiirto vaivaa (kumma, jos tunnin siirto jotakin vaivaa). Haluaisin pysyä ympärivuotisesti kesäajassa. Kesäajassa vielä tässä vaiheessa syksyä olisi valoisaa töiden jälkeen ja ulkoilu olisi mahdollista luonnonvalossa. Nyt se valoisuus on aamussa eikä työläinen sitä pysty hyödyntämään.

uloff

Kirjoitin eilen illalla Iltalehteen kirjoituksen otsikolla:
"Vai ei osata keskustella", tai kirjoittaa...
-aamulla kun katselin samaista mielipidesivun kirjoitusta niin
siellä yleinen mielipide oli että tuommoiset hyvät kirjoitukset pitäisi kirjoittaa Karjalaiseen.
(täytyy nyt todella miettiä mitä heille vastaisi vai eikö
vastaisi mitään, jos taas ei vastaa niin myöntyminen on merkki
että on hyväksynyt pyynnön).