Maanantai 23.7.2018

X Factor -floppi myönnetään – tässäkö selitys?

Jaa artikkeli:
Luotu: 
7.4.2010 09:36
  • Kuva: MTV3
    Kuva
    Linda Lampenius on yksi X Factorin tuomareista.

MTV3 myöntää, että Idolsin tilalle tulleen lauluohjelma X Factorin katsojaluvut ovat olleet pettymys.

- Katsojamäärät saisivat olla 20-30 prosenttia suuremmat, myöntää ohjelmajohtaja Jorma Sairanen Ilta-Sanomien haastattelussa.

Pääsiäissunnuntaina X Factor keräsi 490 000 katsojaa, mikä on 58 000 vähemmän kuin edellisellä viikolla. Näin siitäkin huolimatta, että finaalit ovat hyvässä vauhdissa. Neljä kautta pyörinyt Idols keräsi jatkuvasti miljoonayleisöjä.

Sairanen selittääkin X Factorin floppia Idolsin menestyksellä.

- Ehkä se [Idols] on noussut sen verran ylivoimaiseksi ohjelmaksi, että katsojat eivät helpolla innostu osittain vastaavasta tuotteesta, Sairanen sanoo.

Tuleeko Idols siis takaisin X Factorin tilalle? Sairanen pohtii, että Suomessa Idols vaikuttaisi olevan vahvempi ohjelma, mutta päätöstä ei vielä ole tehty.

X Factorin tuomarit Suomessa ovat viulisti Linda Lampenius, muusikko ja musiikkibisneksen veteraani Gugi Kokluschkin ja NRJ:n aamushowsta tuttu radiotoimittaja Renne Korppila.

Henkilöt: 
Yritykset: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

TV-pappa

olis syy jo siinä kuvattuna, ainakin yksi. Tämä kalkittu Milla-Magia. Kyllä pitää olla aikamoinen Aku-Ankka -fani, jos jollain kemikaaleilla pitää itelleenkin vääntää nokkaa. Ei taida huomata, miltä se todella näyttää muiden mielestä.

Vieras111

Mielestäni formaatti on toimiva mutta ohjelma on huonosti tehty. Joka tapauksessa ihmisiä kiinnostaa aina koelaulut. Niitä oli leikelty ihan hölmösti, kunnon nolomokia oli vähän, tuomarit heittivät ihan hatusta jatkoonpääsijöitä perustellen sitä x- factorilla eikä laulutaidoilla. Alkoi tuskastuttaa jotenkin katsella niitä koelauluja, idolsissa ne on esitetty mielenkiintoisemmin.

Vieras

Kyllä se nyt arvoisa tv-johtaja vaan on niin, että tämä Suomen X-Factor toteutus on uskommattoman ala-arvoinen viritys. Vika ei ole formaatissa vaan sen suomalaisessa totetuksessa. Jo ensimmäinen jakso riitti monelle katsojalle. Tuomarit ovat täysin ala-arvoisia, eivätkä osaa edes puhua kunnolla. Olisi kannattanut laittaa tilalle verbaalisesti lahjakkaita ihmisiä eikä mitään pienen piirin "julkkiksia". Myös kuvaus ja leikkaus ohjelmassa on ollut jotain ihan käsittämätöntä amatööritasoa.

Kauko Putki

Kyllä minulta loppui ohjelman katsominen pelkästään surkeiden tuomarien takia. Kyykkyviulistista tehty "elämänkerta" nosti jo karvat pystyyn heti kättelyssä. TV-Papalla oli hyvä kommentti asiasta, johon itsekin kiinnitin huomiota (niin kuin varmaan kaikki muutkin).

Vieras

Sillä ei kukaan jaksa katsoa vapaaehtoisesti telkkaristaan niin vastenmielistä ihmistä kuin Renne Korppila.
Tuomarivalinnat meni suomessa täysin metsään. Gugi on ainoa kenet voisi jättää tuomariksi, ei suomessa jakseta myöskään katsella silikoniblondeja.

Muutaman jakson olen katsonut ja kilpailijat ovat symppiksiä tyyppejä joissa on ainesta. Telkkari meni kuitenkin lopulta kiinni Rennen vuoksi etupäässä.

Style

- Tuomarijoukko täysin vääriä persoonia: Nikula > Renne, Nina Tapio > Linda, Patric Sarin > Gugi.
- Kilpailijoita on vielä tässä vaiheessa mukana ihan liikaa verrattuna laulajien tason leveyteen.
- Mukaan olisi pitänyt nostaa kilpailijoiksi pari värikkäämpää persoonaa, kenties vaikka vaatimattomammilla laulutaidoilla, mielenkiinnon vuoksi.
- Hyvännäköiset naiskilpailijat on pudotettu pois.
- Alkukarsintajaksot olivat siinä määrin huonoa tuotantoa, että ovat ehtineet jo karkoittaa osan katsojista...

Mutta eikös katsojaluvut ole kuitenkin pysyneet Kuorosotaa korkeammalla kaikesta huolimatta?

Tiedustelija

Jos katsojaluvut ovat korkeammat kuin Kuorosodalla, niin se on pelkästään Komulaisen ansiosta. Sitä kirkunaa ja teennäistä juontamista ei katsele Erkkikään
Missä on nykyään ammattitaito? Eikö sillä ole mitään käyttöä enään? Luulisi olevan, jos katsojia halutaan. JOs ohjemistossa olisi todellista kilpailua, niin ei edes tällaisia katsojalukuja saavutettaisi näillä ohjelmilla.

Vieras

"Mutta eikös katsojaluvut ole kuitenkin pysyneet Kuorosotaa korkeammalla kaikesta huolimatta?"

Pitää muistaa että Nelonen on katsojatilastoissa muutenkin paljon heikommalla pallilla kuin Maikkari. Kuorosota Maikkarilla olisi peitonnut mennen tullen Nelosella esitetyn X-Factorin.

Syy tuohon johtuu tietysti historiasta. Kaikki ihmiset eivät ole löytäneet vielä neloskanavaa ja usein se kolmoskanava on päällä.

Jay

Tosiasia on, että ohjelmassa tarjottavat esitykset ovat korkeintaan välttävää tasoa. Kun tähän lisätään vielä hieman epäonnistuneet ohjelmavetäjävalinnat, ei voida puhua varsinaisesta menestystuotteesta.

Suomen kokoisesta maasta ei taida löytyä laulajia edes yhteen todella korkeatasoiseen laulukilpailuun, puhumattakaan monesta tuotantokaudesta. Todelliset lahjakkuudet vieläpä harvoin lähtevät mukaan tämän tyyppisiin ohjelmiin, mikä on ymmärrettävää - kykykilpailun menestyjälle riittää työtä vain muutamaksi vuodeksi, sen jälkeen olet ikuisesti ex-idoli, jonka on vaikeaa saada edes pikkukeikkoja. Muutaman vuoden menestys ei kerrytä myöskään merkittäviä varoja (vrt. isommat markkinat, jossa yhden levyn megamenestys kiertueineen saattaa kerryttää mukavan vararahaston tuleviksi päiviksi).

Viihdebisnes voi huonosti ja saa syyttää siitä vain ja ainoastaan itseään. Pitkäjänteistä menestystä ei voi saavuttaa, jos tähtäin on pikavoitoissa.

Median tähystäjä

X-faktorin kisailijoiksi karsittiin esiintyjäjoukko, joka on karaokeluokkaa. Oheisuutisointikaan ei auta, kun osaavia esiintyjiä ilmeisesti kisaan ei edes haluttukaan.

MTV3:n uskottavuus katsojaäänestyksissä on myös hieman kyseenalainen - liekö pudotusjärjestys jo mietitty ja sovittu? Epäilykin järjestetystä kisasta vie pohjan touhulta ja sen katsomiselta. Formaattiin liittyen X-faktorin kappalevalinnat myös tukevat epäilyä järjestetystä pelistä.

Kolmas syy on kilpailussa. YLE:n 'suomen paras kuoro' formaatti näytti, että osaaviakin laulajia ja kuoroja löytyy! Miksi kuunnella karaokselaulajia, kun parempiakin on olemassa?

Musiikkiopistolta välttyneet lahjakkudet taitavat olla loppuneet jo koko maasta. Surkeille esiintyjille ei jaksa edes nauraa eikä keskinkertaisia kuunnella.

Levy-yhtiöt: tehkää jotain muuta!!!

EMertanen

Joskus ihmetetyttää, kun seurailee TV-ohjelman ennakkotietoja, lisääkö meidän itsetuntoa sellainenkin ohjelma kuin "Tungustanian Idols"? Huh huh.
Varmaankin osoittavat nuo katsojaluvut, että suomalaisilla taitaa olla ajatusmallit kohdallaan.
Onkohan kukaan jossain laskenut montako erimallista ohjelmaformaattia on olemassa. No koko ajan niitä tietenkin keksitään lisää.

helsje

Eipä se ihmekään, kun koko x-factor on pelkkää tuomareitten välistä kisailua. En ymmärrä sitä. Miksi näin? Eikö pointtina olekaan etsiä kisailijoista sitä uutta kykyä ja lauluverta. Itse laulajat jäävät tuomareiden välisen kisailun varjoon. Paskoja vihanneksija joukossa on paljon.

Vieras

Formaatti on hyvä, muttei sitä osattu toteuttaa, siksi floppasi. Ensimmäistä jaksoa yritin katsoa, muttei mitään muuta näkynyt kuin tuomareiden naamat, ei kiinnosta katsella tuomareita, kun ei itse voi saada käsitystä onko joku hyvä vai ei, kun ei edes näytettä nähnyt. Anteeksi ylipitkä lause, koittakaa kestää.

Vieras

Syyt ovat tietenkin tuomareissa. Tuomarit ovat olleet suurin pettymys koko kisassa (jopa esiintyjiin nähden).

Tuomarit eivät ole juurikaan osanneet antaa palautetta, vaan kommentit ovat olleet tyyliin "Aika huono, Tosi hyvä, Sä et koskettanut mua...".

Aivan sama jos tuomarit olisi vedetty katsojien joukosta. Samanlaisia kommentteja olisi tullut vastaan (ellei sitten parempia).

Tuomarityöskentely vaatisi sitä, että osaisi perustella vastauksensa. Vaikka sitten hieman räväkämmin ja vivahteikkammin. Ei se riitä että kommentoi esiintyjää "Sä oot hyvä/huono". Pitemmän päälle ei tuommoinen kiinnosta yhtikäs ketään.

X-Factorissa on myös ongelmana kilpailijoiden paremmuusjärjestykseen laittaminen. Suomesta ei löydy tarpeeksi hakijoita lauluryhmiin + vanhempiin osallistujiin, joten he pääsevät melkein itsestään mukaan finaaleihin. Tämä syökin ohjelman uskottavuutta merkittävästi.

Idolsin menestystekijät olivat tietenkin juuri siinä että kaikki kilpailijat olivat samalla viivalla ja tuomarien kommentoinnit olivat paljon parempia.

Formaattina X-factor on mielenkiintoisempi, mutta Suomi on aivan liian pieni maa sen pyörittämiseen. Sen takia Idols menestyy paremmin.

Haamu

Katsojalukujen lasku selittyy varmaan kahdesta syystä. Vanhemmat kisaajat jäivät pois, joten vanhempia ihmisiä ei enää kiinnostaa seurata ohjelmaa. Toinen syy on laulajien taso. Tulee jotenkin fiilis, että näissä formaateissa jätetään tarkoituksella hyviä laulajia pois. Onko se joku kannustin, että saataisiin aina koelaulajiin mahdollisimman paljon laulajia ja ohjelmamateriaalia? Siltä se vaikuttaa.

Sen lisäksi avausjakso floppasi pahasti, kun se keskittyi liikaa tuomareihin. Ihmiset kaipaavat näissä enemmän lauluesityksiä, myös niitä huonoja. Tuomarit tulisi olla pienessä sivuosassa.

X factorin plussana voidaan pitää, että vanhemmat voivat osallistua, mutta tietyn iän ylittäneet putoavat pois. Sen saattoi arvata jo ennen ohjelman alkamista. Tuomarien kisaaminen on naurettavaa pelleilyä. Vähän väkisin väännetty formaatti. Idols voisi olla ikärajaltaan vähän suvaitsevaisempi - ei ikäsyrjinnälle. Kyllä ne "liian vanhat" sitten putoavat pois, mikäli yleisö sitä haluaa. Yleisön äänestysmahdollisuus voisi muutenkin tulla näissä ohjelmissa jo paljon aikaisemmassa vaiheessa.

JATK

Suurin ero verrattuna idolsiin on se, että Idolsissa katsoja koki välillä huvittunutta myötähäpeää kilpailijoiden esityksistä. Se oli viihdyttävää. X-Factorissa katsoja kokee säälinsekaista myötähäpeää aina, kun tuomarit näytetään ruudussa. Se ei ole viihdyttävää.

Ensimmäinen jakso X-factoria riitti minulle.

Vieras

on surkeat tuomarit. Noilla ei ole mitään järkevää tai asiantuntevaa sanottavaa. Mitä kouluja ovat käyneet, koska puhuvat aivan tyhmiä juttuja. Vai onko nykyporukka todella näin ala-arvoisten ohjelmien katsojia.

Veikko Lavinen

Harvinaisen typeriä ohjelmia kumpikin. eiköhän ne aidot tähdet synny itsestään ja kälyset 'arit' voidaan jättää rahvaan riveihin uinumaan, mitä niitä tekstiviestirahastuksen varjolla väkisin kolmannen luokan 'staraksi' luomaan. Hyi, kun oikein tekee pahaa koko homma. Teinityttöjen itsetyydytystä kaikki tyynni.

Vieras

...ei jaksais enää yhtään tosi-tv.tä, realityt on mennyt niin yli jo. Joka kanavalta tulee "LAULU"ohjelmia, "missi-, malli-, kokki-, poliisi-, palomies-, lääkäri-,suunnittelijarealityä ja sulhasia ja morsiamia kaikille"...*huoh* Putkareista ja sähkäreistä vois kai oman ohjelman tehdä kun muutkin ammatit jo edustettuna...

Sikäli kun tästä ohjelmasta puhutaan: TUOMARISTO VAIHTOON JA VÄRIÄ OHJELMAAN; 1 KUMINAAMAINEN SILIKONIBLONDI, 1 WANNABE-TATUOITU-TUSINATEEMU JA 1 IKÄLOPPU, TOSIN IKÄLOPPUA KATSOIS KYLLÄ (Aidon oloiset mielipiteet ja luonteva, tosin kuin nämä 2 muuta)