Perjantai 24.11.2017

200 000 suomalaista raivona – ”Paskalaki” muuttuu

Jaa artikkeli:
Luotu: 
21.9.2010 16:41
Päivitetty: 
21.9.2010 17:30
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Ministeri Lehtomäki (kesk.) pitää kiinni montaa suomalaista ärsyttäneestä asetuksesta.

Ympäristöministeri Paula Lehtomäki (kesk.) esittää kahden vuoden jatkoa kansan suussa ”paskalakina” tunnetun, kiistellyn haja-asutusalueiden jätevesiasetuksen siirtymäaikaan.

Uudet vedenpuhdistusvaatimukset koskevat yli 200 000 maaseudulla asuvaa suomalaista. Lain edellyttämät jopa 10 000 euron investoinnit on tehtävä Lehtomäen mukaan vuoden 2015 loppuun mennessä, vaikka niiden ympäristövaikutuksia on kyseenalaistettu.

Raivoa uusi laki on herättänyt kansan keskuudessa siksi, että suomalaisille sen takia tulevan kalliin lisälaskun takana on virkamiehen iso laskuvirhe.

Laskuvirheen Ilta-Sanomien printtilehdelle tänään myöntänyt Lehtomäki korostaa nyt tiedotteessaan, että asetuksen perustavoite parantaa haja-asutuksen jätevesien käsittelyä on mokasta huolimatta yhä kohdallaan.

– Asetuksen toimeenpanossa on kuitenkin ollut selkeitä ongelmia, joihin tarvitaan käytännönläheisiä ratkaisuja, hän perustelee.

”Kaikki suomalaiset osallistuvat jätevesitalkoisiin.”

Kahden vuoden siirtymäaikalisän päälle Lehtomäen mielestä muita tällaisia toimia on vapautusten jakaminen tietyille ihmisryhmille. Uusilta vaatimuksilta vapautettaisiin lain voimaan tullessa 68 vuotta täyttäneet vakinaiset asukkaat ja kiinteistön haltijat, kun aiemmin ikäraja oli 70 vuotta.

Lisäksi tarkennettaisiin, missä tilanteessa kunnalta voi hakea viiden vuoden mittaista vapautusta asetuksen vaatimusten noudattamisesta. Tällaisia erityisen vaikeassa elämäntilanteessa olevia kiinteistönomistajia voisivat olla esimerkiksi vähätuloiset, työttömät ja pitkäaikaissairaat.

Lehtomäki huomauttaa, että kiinteistön haltija voi lykätä vaadittuja parantamistoimia neljällä vuodella tekemällä kuntaan perustellun ilmoituksen.

– Tällöin asetuksen toimeenpanokauden pituudeksi tulee kaikkiaan 16 vuotta, kun tuleva asetusmuutos huomioidaan. Tämä on riittävän pitkä aika pystyä tekemään tarvittava investointi, ministeri Lehtomäki painottaa tiedotteessaan.

Lehtomäen mielestä on harhaanjohtavaa kuvitella, että jätevesien käsittelyvaatimukset koskevat vain maaseudun asukkaita.

– Myös taajamissa on vuosien saatossa panostettu jätevesien käsittelyyn. Kaikki suomalaiset osallistuvat jätevesitalkoisiin, Lehtomäki ilmoittaa.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

KMa

mikä onkaan parasta jätetalkoita kuin ravinteiden kierrättäminen, pellosta sato sadosta syntyvä paska peltoon ja taas uusi sato jne. tuo on sitä kierrätystä.

Sen vuoksi onkin ihmeellistä kun jotkut vertaavat oman paskakaivonsa systeemiä tuohon sillä harvassa taitaa olla ne ihmisten paskakaivot joiden ravinteet käytetään uuteen satoon, kuivakäymälät ovat hyvinlähellä kierrätystä.

Joskus tuntuu siltä että joiltakin on tietyt perusasiat täysin hukassa

Teppo Vanamo

Ja kaikki ne hunningolle jätetyt entiset tilat, joiden navettojen ja kanaloiden takana traktoreiden ja puimureiden öljyt lilluu pitkin ojia?

Onko sillä jokin <u>"huväksyttävä"</u> peruste, ettei yli 68-vuotiaiden ja perikuntien tarvitse huolehtia paskoistaan.

Ellei, tarvinnee laki 5/6 enemmistön äänestyksessä. Perustuslakia tulee näet ministerinkin noudattaa.

salakankee

Koska maatalous jää taas sen ulkopuolelle! Mummojen mökkejä jahdataan, mutta sikalat laskee baskansa kuten ennenkin lähipelloille ja sitä myötä läheisiin puroihin, jokiin, lampiin ja järviin! Eikö olekin härskiä? häh!

Mitä tekee ympäristöministeri; antaa mummoille vuoden pari armonaikaa! Huhhuhhuu. Keitä te olette te keput! Ihmisiä vai ufoja?

leftlibero

Jos Lehtomäen joku törppö virkamies tekee yhteenlasku tai muussa aritmetiikkatasoa vaativassa laskutoimituksessaan pilkkuvirheen, eikö ministeriltä kertakaikkiaan löydy kanttia myöntää tapahtunutta virhettä ja korjata vääryys?
Vaikka kysymys onkin paskamaisesta jutusta.
Asiaa ei auta pätkääkään se että köyhät ja kurjat saavat nyt vuoden pari enemmään aikaa roikkua löysässä hirressä.

Ketkä - ja kutka tätä kansaa edelleenkin johtavat? Eilisiltana klo. 19.00 TV1:ltä tullut erinomainen ConCom dokumentti nostaa tämän kysymyksen jälleen kerran omanlaisenaan pimeänä varjona pinnalle.

veijo venäläinen

Kyllähän tuo on tosi demokratiaa.

Pakotetaan sijoittamaan rahaa paskakaivoihin.
Jotka useilla meista on 2-3 osainen sakokaivo.
Sekä jatkona kivistä tehty kivipesä johon
ylivuotona osa vesistä menee.

Jos näihin vuosia toimineet systeemit
ovat toimineet asiallisesti, miksi
joku ministeriö haluaa pilata homman.

Nytkään ei ole yhtään kunnolla toimivaa
pienpuhdistamoa, joka toimisi asiallisesti.
Ihmetyttää kun niihin lisätään jotain
kemikaaleja. Samoin kai näitä voidaan
panna nykyisiin järjestelmiin.

Tuleekohan tuosta kemikaalista uusi
vesien ja maiden pilaaja?

Maa muuttukoon

Aidosta tavarasta liukenee ravinteita koko vuoden ympäristöön. Keinolannoitus annetaan kasvustoon vain kasvukautena ja sillä selvä. Biologinen hajoaminen kivennäismuotoon kestää ja kestää ja kestää... Lopulta se on vesistössä tai jopa Itämeressä. Kysy vaikka keneltä, joka on lantojen kanssa tekemisissä. Muuten pelloille saa tyhjentää aivan laillisesti, täytyy vain vuokrata tai raivata lisää peltoa - ylärajaa ei ole.

Här Övering

Kesämökkimme järvivedet ovat rehevöityneet aivan pilalle kiitos maanviljelijöiden vuosikymmeniä jatkuneen teholannoitteiden käytön. Aikooko keskustapuolue korjata asian saäätämällä vastaavat sanktiot maanviljelijöille?

No, eipä tartte Einstein olla, että tässä tapauksessa korjaus tapahtuisi keksimällä uudet ympäristönsuojelutukiaiset viljelijöille, joten veronmaksaja maksaa myös tehoviljelyn aiheuttamat ympäristöongelmat omasta pussistaan.

Talotaikuri

Virkamiehen uusien laskelmien mukaan vanhempien ihmisten kakat ovat pienempiä ja heidät voidaan vapauttaa kakkatalkoista.

Miten muuten, onko ruotsinkielistä jätevesineuvontaa riittävästi? Tätä kakkasoppaa ei ole vielä maustettu kieliriidalla, mutta varmuuden vuoksi voisi ruotsinkieliset vapauttaa talkoista

Mila F

... jos ne olivatkin meidän kikkareet. Tyhjennysautoilija huomautti viimeksi, että vielä olisi mahtunut, vaikka omien laskujen mukaan ei olisi pitänyt mahtua ... pitänee asentaa liiketunnistin ja valvontakamera siihen pa-kaivon kanteen ... *tana, meiltä ei kysymäti lähdetä!

Gregor S.

On tietenkin oikein ja kohtuullista, että maalaisten ei tarvitse osallistua ympäristön suojeluun, sillä maatalous itsessään on parasta ympäristöpolitiikkaa. Jos järvet ja joet likaantuvatkin, lisättäköön kaupunkilaisten velvoitteita pienentää päästökuormaa, maaseudun tulee voida elää kuten ennenkin. Oikein ja kohtuullista on myös, että yli 68-vuotiaiden ei tarvitse osallistua ympäristön suojeluun etenkään, jos he ovat äänestäneet koko ikänsä kepua. Kepulaiset vanhukset eivät saastuta luontoa, sillä he ovat suuri rikkaus ja voimavara.

MerjaH

Mie en ainakaan ala mitään anomuksia kuntaan väsämään. En vain tee sitä paskalain paskakaivoa. Viekää...viimisetkin siemenperunat! Ääliöt!

Toivottavasti persut vesittävät hallitukseen päästessään koko typerän lain.

Olen jo aikapäiviä sitten päättänyt, etten tee sen suhteen mitään. Varmaan aika moni muukin.

Tulipas tuplana, sori.

Piti vielä lisäämäni, että siksihän nämä ministerit ovat ripakalla, kun ovat saaneet kuulla huhuja, ettei sitä juuri kukaan tottelisi sitä lakia.

MerjaH

voit olla niin kaukana kannattajakunnastasi, ettet tiedä, että jokaisella mummonmökkiläisellä on säästöjä juurkin se paskakaivon hinta. Ne ovat niillä pienillä menoilla hankittuja ne rahat!

Miten kehtaat!

Ja ei kukaan uskovainen ihminen voi valehdella säästöjään niihin "anomuksiin"!

Miten sinä kehtaat!

Minä voisin kyllä valehdella, koska tiedän, miten sutkeja ihmisiä tekin olette...ei paljon omatunto soimaisi.

En kumminkaan ano, enkä valehtele. Olen solidaarinen alle 68-vuotiaille.

Olisit sinäkin vanhana maalaisliittolaisena solidaarinen maalaisille.

Onko se valta niin makeaa, että unohtuu ihmisyys.

MerjaH

Se oli syämestä tullutta ilmasua.

Mie ihmettelen kauhiast sitä, että miten mieki korpikommunistin kakara muka ymmärän paremin nämä maaseutupaska-asiat kuin joku maalaisliittolainen, jonka pitäis ymmärtää net täyellisesti.

Lietelantaa ko levitethään mökin ympärille muutama tuhat kiloa, niin mitä siinä yhen tai kahen muorin paskat paljon paina, ja varsinkin kun net ovat tosi kaukana vesistöistä paskotut, ja savimaahan tiputetut.

Vihaksi pistelee tuomonen tolpuusi. Ei ole mithään syäntä rinnassa, eikä yhthään järkeä päässä.

KMa

olla ne mökit ym. jotka omasta paskastaan kasvattavat itselleen tomaatit. Tuosta paremin ymmärtämisestä en ihan heti viitsisi kehua jos ei tälläistä pientä yksityiskohta eroa ymmärrä. Ja kuten on hyvin voinut eri kirjoittajilta voinut lukea niin sitä ei todellakaan ymmärretä mikä on peltoon leviteteyn ja putkesta ojaan päästetyn paskan toiminnallinen tarkoitus ja miten ne eri tavoin hyödynnetään.

MerjaH

että ihmispaska olisi koostumukseltaan ydinjätettä!

Eiköhän se ole sitä samaa kuin sinne peltoon tonnikaupalla levitetyt lehmänpaskatkin. Maa, se ei nimittäin muuten tuota kaupunkilaisille evästä, jos paskanlevitys kielletään. Tietysti vaihtoehtona on kemiran tehtaiden tukeminen.

Laittaisitteko te viherhöntit ihmispaskanne suoraan putkesta ojaan!

Meillä on sellainen betonilla ympäröity kaivo sitä varten.

koestaja

Tehdä mitään asian eteen. N.2 kk vuodessa käytössä olevan vapaa-ajanasunnnon sakokaivo + perinteinen imeytyskenttä järjestelmä on takuulla riittävä muutaman hengen harmaiden + jätevesien käsittelyyn. Jos laki on noin typerä ja epäsuhdassa todellisuuden kanssa, kansalaisen velvollisuus on olla noudattamatta sitä.

Tlo

Erittäin hyvin sanottu.

Kansalaistottelemattomuuden paikka jos joku. Eivät ne voi kaikkia viedä käräjille. Ja jos asiasta aletaankin oikeasti jakaa sanktioita, kyseessä on poliittinen itsemurha monelle taholle.

Tor Leino

Vaikka tointilleni vedettäisiin 10 viemäriputkea en suostu! Muuraan jokaisen putkenpään umpeen. Ei mene viemäriin pisaraakaan. Viimeisenä keinona vesijohtoveden tulo kiinteistöön loppuu keittiön ikkunan alle. Sieltä kannan sisälle!! Usko minsteri huviksesi!!

kallejalkanen

onhan se käsittämätöntä kyllä löytyy.kepulaisille siirtymäaikoja,mihin perustuu 68v vapautetaan kokonaan.

tää kepulaisten vero stadilaisille risupaketissa,että kepulaiset sais puuta kovallahinnalla kaupan,eikö siitä enerkiaveron noususta voida vapauttaa stadilaiset,jotka ovat 68vuotiaita, vai koskeeko se vain jos on kepun jäsenkirja'

kaijakuopila

Tiedä häntä onko Lehtomäki kommari, mutta ainakin sokea ja tyhmä kepulainen. Me suomalaiset olemme myös tyhmiä, kun äänestämme näitä tieni-iästä lähtien manipuloituja ja rikollisilla vaalituilla esille tuotuja valtapelureita.
Tämän siitä sitten saa palkakseen.

tapio_o_neva

Ympäristöministeri Jan-Erik Enestam, Svenska folkpartiet, allekirjoitti asetuksen virkamiehen (naisen?) esittelystä. Paula Lehtomäki puolestaan ylläpitää hallinnon uskottavuutta kieltäytymällä luopumasta virhelinjasta.

Asetuksia on niin helppo tehtailla niin kuin Jeltsinin aikana ukaašeja, kun ei ole aikaa, malttia eikä ymmärrystä säätää asiallista lakia.

Jätevesiasetus laajentaa niitä velvoitteita rakentamiselle, jotka ovat rakennuslaissa. Kyseessä on siis jokin direktiivilaki joka on pantu vauhdilla voimaan, vaikka siirtymäaika on pitkä.

Koko asian tutkiminen olisi pitänyt jo alkuvaiheessa sälyttää kunnille. Nythän asia on pelkästään kauppamiesten ja neuvojien varassa ilman varmuutta.

Enestam antoi höynäyttää itseään ja petollinen virkamies on edelleen asemissaan hallinnossa.

Lehtomäki on asiassa vain aivan tavallinen heikko naispoliitikko ja kovasuinen kainuulaisakka, jonka lapsuudenkoti perustui sanomiseen journalistiikan vuoksi.

Tekijää Lehtomäestä on vaikea saada, vaikka hän pyrkiikin pääministeriksi, kunhan ensin Kiviniemestä päästään tappiovaalien jälkeen ja oppositiokauden jälkeen.

Maa muuttukoon

Näillä rahoilla tehdään ministereitä eli maksetaan vaalikampanjoita? Linkki:
http://fi.wikipedia.org/wiki/Talvivaaran_kaivos
eli taustavoimat ovat kunnossa.

Kaivoslouheet Talvivaarasta bioliuotetaan riskialttiilla menetelmällä Pohjanlahden rannalla ja otetaan jopa 350.000 kg uraania talteen. Kaipa niitä puhtaita vesiä joutuu Itämereenkin. Ympäristön hoitoa sekin. Raha ratkaisee kaikki ongelmat ja tarkoitus pyhittää keinot.

Tyttömäinen olemus voi kätkeä kylmäverisen liikenaisen? Paskalait ovat pikkuasia ja maatalous saa lietettää pellot vapaasti. Muuten - siitä lannasta liukenee ravinteita vesistöön ympäri vuoden, toisin kuin keinolannoituksesta kasvustoon kasvuaikana.

Maa muuttukoon

Talteenotto on hyvä juttu - muutenhan sama uraani olisi vain siirtynyt Talvivaarasta säteilemään jätekasoissa siinä rannikon tuntumassa. Teollisuus saa kaipaamaansa lähienergiaa uusiin ydinreaktoreihinsa ja ilmeisesti hautaa ne moninkertaiset säteilymassat sitten takaisin Talvivaaraan.

Loppujen lopuksi prosessoinnin jälkeen mitään ympäristöhaitallista ei olekaan tapahtunut ja bruttokansantulo on mahtavasti kasvanut.

Jani K. K. L.

Kummastuttaa tähän aiheeseen liittyen, että miten on aina näin, että yht'äkkiä havahdutaan jonkin siirtymäajan lopulla reagoimaan asiaan ikään kuin se olisi tullut yht'äkkiä nurkan takaa ja yllätyksenä.

Ei liene tuotakaan lakia aikanaan salassa valmisteltu ja olisi ollut aiheellista jo tuolloin reagoida.

"Se on myöhäistä rykiä..."

Observatori

Moni politiikko tuntuu toimivan parhaana vastustajan puhemiehenä kun kertoilee vain omia ajatuksiaan. Vaaleihin loppuu sitten jutut.

Saapas näkee mille puolueelle sataa ääniä ensi vaaleissa.

Paska laki ja tulipa tehtyä. Mutta muuttaa ei voi luonnonsuojelija tehtyä ideologista päätöstä.

Aina voi ajaa Suurta Tavoitetta muiden ihmisten rahoilla vaikkei se olisi järkevää ja asiassa olisi jääty vääristelystä ja valehtelusta kiinni.

Talotaikuri

Tänään tuli aika mielenkiintoinen dokumentti FST5:ltä: "Vauva tarvitsee raitista ilmaa". Se kuvaa Napolin alueen käsittämättömiä jäteongelmia ja jätehuollon pöyristyttävää rikollisuutta. Dokumentti on pitkä ja vähän italialaisittain omituinen, mutta suosittelen katsomaan vaikkapa kohdasta 0.27.02 eteenpäin lääkärien kertomusta

http://arenan.yle.fi/video/1290357

Siellä on muun muassa sekoitettu ongelmajätteitä, myös radioaktiivisia, betonin sekaan ja käytetty mm. talonrakennukseen. Ongelmajätteitä on haudattu minne sattuu ja tiedetään jopa, että kokonainen rekka ongelmajätelastissa on haudattu maahan.

Tuon dokumentin nähtyään pitää näitä Suomen uusia lakeja vieläkin enemmän naiivina näpertelynä, pseudoluonnonsuojeluna. Jonka hyödyt ovat olemattomat kustannuksiin nähden.

haapavaara

Gomorra kirjassa kuvattiin paikallista rakentamista.

Todellakin, ongelmajätteet betonin lisäaineiksi. Mutta tästä italiansaappassa asuvilla on hyvät kokemukset. Vulkaanista tuhkaa sekoitettiin betoniin jo antiikin Roomassa.

Napolin talot tulevat olemaan myöskin ihmeitä 2000 vuoden päästä. Ja aivan kuten meille tänään, on tuleville ihmisille salaisuus, mistä näin kestävää betonia tehtiin 2000-luvulla.

terhoite

Osallistun mielelläni jätevesien puhdistustalkoisiin ja Itämeren suojeluun.

Minulla on vapaa-ajan asunto 600 km:n päässä Itämerestä pohjoiseen. Matkaa lähimpään vesistöön (joki) on 1½ kilometriä. Lähimmälle järvelle on 5 km. Lähin suojeltava pohjavesialue on 20:n kilometrin päässä.

Ennen kuin tilaan oman puhdistamon, haluan vain selvityksen, millä tavalla tuottamani ravinteet ja epäpuhtaudet kulkeutuvat Itämereen. Tai edes lähimpään jokeen. Onko olemassa pienoisumpitankkia (reppuun mahtuvaa), jonka voisi ottaa mukaan metsästysreissulle? Yöastiasta läikkyy yli.

äijä

Jokainen poliitikko vaikuttaa ajavan ainoastaan itseään rahoittavien yrityksien tai tahojen asioita. Kun maamme korkeimmassa päättävässä asemassa oleva henkilö, ei hoksaa toimivansa väärin jakaessaan itselleen rahaa pallilta toiselle, miten sitä voisi odottaa muilta apinoiltakaan.
Jokainen lapsikin ennen ensimmäistä koulupäivää ymmärtää tapahtuneiden vääryyden, mutta meidän Jonkat ja ministerit tarvii lähes vuoden miettimistauon tapahtuiko jotain, joka olisi väärin. Nyt kun tämäkin Apina on jo paljastunut idiootiksi, eli onko perheenjäsenten omistukset riittävä syy jääväämiseen, ampukaa se v...tun ketkulainen.

joonathan

Asun omakotitalossa josta maat on myyty 90 luvulla tontti 50a on jätetty talon ympärille. 78 on likakaivot ja imeytys putki uusittu. Nykyisen lain mukaa joutuisin uusimaan järjestelmän Koska kummankaan kaivon renkaiden välejä ei ole juotettu Siis ttivistetty sementillä samoin kuin ei pohjaakaan. Onnekesi olen 70 vuotias ja vaimokin ennättää täyttää sen 68 lain voimaantuloon mennessä joten vasta se joka siihen tulee asumaan meidän jälkeemme joutuu tämän tekemään. Vieressä on naapuri jonka pellot ovat osin tonttini ympärillä saa levittää sikalansa lietelantaa niille pelloille. Muta on hänkin saanut nauttia uudesta laista joutui oman talosta lähtevän viemärijärjestelmän uusimaan vaikka hänen talonsa on kokonaan peltojen ympäröimä ja niille saa ajaa lietelantaa sikalasta. Merkillistä on että likakaivojen pitää olla tiiviit vaikka niistälätee suoraan (siis sameavesikaivosta) imetysputki tontttia kiertään. Tällaista on tämä nykyinen laki.

h.j.j

Hyvä Heitto Lehtomäelta taas keskusta meinaa maksataa vallisiä veroja kaupnkilasilla.
Tietysti hänen täytyi heitää jotai typerää,.
Kun keskusta taisi ajaa jotain kavosen perustamista nopetetussa kaavassa missä on Lehtomäen perheen jäsenet ovat osakkaista ja taas Keskustan jääviys on koetusella.
On meillä hyvä ympäritöminteri pakalakiin lykkäystä ja kaivoset pystyyn ilman tarpeelista ympäristö kartoitusta, "HYVÄ KESKUSTA"

karikko

Mainio keksintö tuo kunnallinen jätevesipuhdistamo - kun huuhtelet (meillä pohjavedellä )jätöksesi sinne, niin fosforit ja typet katoavat kuin "mustaan aukkoon", ne lakkaavat olemasta. Kun tuo ihmeellinen komposti sitten levitetään taajamien kukkapenkkeihin ja komeiden asfalttiteiden reunoille, joilta ei korjata koskaan satoa, niin johan voit unohtaa kiusalliset päästösi, ja keskittyä viljelijöiden herjaamiseen, ikäänkuin he nauttisivat sonnan levittämisestä. Ministerikin vääntää mustaa valkoiseksi ilmeisesti ymmärtämättä kokonaisuutta. HUH HUH !

hapsis

Tämä on täysi fiasko koko uudistus - Ylen MOT ohjelma teki hyvän dokumentin aiheesta.

Tämähän menee nyt näin että kukaan ei tee yhtään mitää - antaa ajan hoitaa. Niitä käy sääliksi ketkä meni jo hätäpäissään ostelemaan jotai "paskoja paskapuhdistamoja" tuhansien eurojen arvosta...

Tulkoot kunta asentamaan mulle uuden paskakaivon jos haluavat - en varmana laita tikkua ristiin.

Ja seuraavaksihan ne meinaa niitä takkoja - kaikki Suomen takat pitää vaihtaa uusiin, että saadaan niitä hiukkaspäästöjä pienemmäksi puunpoltossa. Samalla köhitään ja röhitään kun Venäjältä tulee metsäpalosavuja...

Että äänestetään vaan vihreitä ja saadaan lisää tämmösiä idiootteja lakeja!