Maanantai 17.6.2019

Sääilmiön outo tuplaisku – Meteorologi: ”Kiehtovaa”

Luotu: 
26.11.2010 08:25
Päivitetty: 
26.11.2010 08:28
  • Kuva: Petteri Paalasmaa/Uusi Suomi
    Kuva
    Ihmisiä Helsingin lumimyräkässä toissapäivänä.

Ruotsalaismeteorologin mukaan harvinainen sääilmiö aiheuttaa uuden hyytävän kylmän talven koko Skandinaviaan, kertoo ruotsalainen Sydsvenskan-lehti. Asiasta kertoo myös Ilta-Sanomat paperiversiossaan.

Ilmiön nimi on Negatiivinen Pohjois-Atlantin oskillaatio (NAO). Sen esiintymistä on vaikea ennustaa, mutta ainakaan viime vuosikymmeninä se ei ole koskaan ilmennyt kahtena talvena peräkkäin – paitsi nyt. NAO siis iskee nyt tuplana.

Meteorologi Per Kållberg sanoo Sydsvenskan-lehdelle seuraavansa erittäin kiinnostuneena alkanutta talvea.

- On kiehtovaa, että tämä ilmiö on tunnettu hyvin pitkään, mutta ei voi tietää, milloin se esiintyy, Kållberg kommentoi.

Talvet ovat olleet keskimäärin melko leutoja Euroopassa, koska vallalla on ollut positiivinen NAO. Negatiivinen NAO alkoi viime vuoden joulukuussa ja jatkuu yhä, mikä on hyvin poikkeuksellista.

Ilmatieteen laitoksen mukaan pakkaset vain yltyvät viikonloppuna. Lue lisää tästä.

Sääennusteet Uuden Suomen sääpalvelusta.

Jaa artikkeli:

Kommentit

iTri343hb

"Negatiivinen Pohjois-Atlantin oskillaatio (NAO). Sen esiintymistä on vaikea ennustaa, mutta ainakaan viime vuosikymmeninä se ei ole koskaan ilmennyt kahtena talvena peräkkäin"

Vaikea ennustaa, mutta syyllinen on helppo osoittaa. Länsimainen ihminen uloshengitysilmoineen. [sarkasmivaroitus kaikille tosikoille]
Lääkekin näihin yllättäviin ilmiöihin olisi jo olemassa: eliitin suurpankeille maksettava globaali hiilivero (samojen hiilikredittien myynnillä Al Goren olisi tarkoitus takoa itselleen muutama miljardi). Sitä maksamalla olisi Maapallo välttynyt mm. jääkaudelta, ja pronssikauden kuumakaudelta, jolloin keskilämpötila pohjoisella pallonpuoliskolla oli jopa 7 astetta korkeampi kuin nyt. Harmi että Al Gore ei ollut silloin elokuvineen paikalla.
[toistettu sarkasmivaroitus kaikille tosikoille]

salakankee

on täällä olematon. Täällä tulee aina olemaan talvella kylmä, koska väitän, että Aurinko jos mikä vaikuttaa eniten säähän, ilmastoon ja lämpötiloihin.
Ei tarvitse opiskella 6 vuotta mette-rologiaa, ymmärtääkseen näiden asioiden syy-yhteyden..

joten odottelemme näitä mukavia säätiedotuksia jatkossakin:

"huomenna on poutaista mutta voi se silti hieman sataakin.
Ilma on hyvin pilvistä mutta voi se Aurinkokin silti näyttäytyäkin."

Tämä ei ollut säätiedotus Kuopijon paikallisradiosta, vaan...

space

Ilmasto lämpenee...
tai siis kylmenee...
eiku kumpaakin...
no ainakin se muuttuu...
mutta sää ei ole ilmasto...
eikä ilmasto olekaan sää vain jotain muuta...
tai jotakin...
ei se tarkoita mitään...
tai sitten tarkoittaa...
ja se on pahojen pahojen ihmisten vika...
mutta kun annatte rahat viheruskonnolle niin sitten parannutte heti...
synnit anteeksi annetaan ja sielu puhdistuu...
ja heti seuraava talvi onkin leuto ja miellyttävä.
NAO-mörkö poistuu rahan avulla. Hallelujaa. Uskokaa pois.

kimmo1

Alkuperäisessä uutisessa ei puhuttu Skandinaviasta, vaan pohjois Euroopasta.

Skandinaviasta puhuttiin vain kun viitattiin sen pohjoispuolella olevaan mereen.

Jos tuo koskisi vain Skandinaviaa, niin mitäpä se meitä Suomessa koskisi, koska Suomi ei kuulu Skandinaviaan kuin Missi-kisoissa, ja se on fiksuille ihmisille tasolla EVVK.

Vieras mies

On kiehtovaa seurata aidosti tyhmien tai sellaisiksi onnistuneesti tekeytyvien kirjoituksia. Luulisi itsekullekin käyneen selväksi, että ilmaston muutoksella (lämpenemisellä) viitataan maapallon pitkän ajan keskilämpötilan muutokseen. Säät on nytkin helppo googlata ja hyvin tuolla Etelä-Amerikan hiekkarannoilla nytkin tarkenisi.

space

On kiehtovaa seurata kuinka niin monet pätevät globaalilla tietämyksellään. Aivan kuin ihmisiä täällä yleisesti kiinnostaisi mitä Etelä-Amerikassa tapahtuu kun täällä ulkona on -12C. Onko siellä kuumaa tai ylikansoitusta tai kasoittain hiilijalanjälkiautoja sun muuta. Aika harvalla on aikaa ja rahaa matkustella Etelä-Amerikkaan silloin kun siltä tuntuu, ellet sitten ole viherjärjestöihminen joka singahtaa muiden rahoilla paikalle suihkukoneella maailman toiselta puolelta vastustamaan suihkukoneella matkustamisen päästöjä.

salakankee

muutoksessa! Se ei ole uutinen.
Mikä on ihmisen rooli tässä muutoksessa, on se avainkysymys - onko sillä merkitystä vai ei!
Ilmaston muutosta ei voi tutkia oikeastaan muuten kuin tilastollisesti, eli se on yksi monista tilastotieteen haaroista.
Mikäli havainnot ovat oikeita, voimme tilastomenetelmin todistella jotakin siitä mihin suuntaan olemme menossa.

salakankee

maalla merellä ilmassa. Ne eivät ole eri paikkoja kuin mistä tieto ilmastonmuutokseen on peräisin. Ne ovat periaatteessa samoja tarkkailupisteitä.
Nyt kun tätä valtavaa määrää dataa pidemmältä ajalta ajetaan supertietokoneella tilastollisesti - saamme aikaan mallinnuksen - tietokonemallin joka ottaa lisäksi huomioon erilaisia oletuksia.
Se on se ILMASTONMUUTOS, josta kansa puhuu suu vaahdossa. Se on suomeksi sanottuna tietokonemalli (simulaatio), ei muuta.

ristoi

Ilmastonlämpenemiskertomuksen mukaan ääri-ilmiöt lisääntyvät.
Äärityven ja ääripakkanen ovat molemmat ääri-ilmiöitä, joihin on hyvä varautua.

NAO on sikäli vekkuli ilmiö, ettei sitä ole oikein osattu huomioida ilmastonmuutosmalleissa, mutta ne ovat kuitenkin täysin oikeassa, sää vain on väärässä, juuri NAO:sta johtuen.

Päätökset ilmaston muutoksen tai sen vastustamisen rahoittamisesta pitäisi Suomen vinkkelistä tehdä sillä perusteella, että rahoitammeko seuraavan jääkauden vähän nopeampaa tulemista vain sen pientä lykkäämistä. Vai käytämmekö vähät varamme jotenkin viisaammin.

ReiskA

eli 1970 ja 1980 lukujen vaihteessa puhuttiin kasvihuoneilmiöstä.
Tuolloin kerrottiin, että säiden ääri-ilmiöt tulevat meille ennen kuin kasvihuoneilmiö tasoittaa erot.
Yhdysvalloistakin tutkijat kertoivat, että pohjoisella pallonpuoliskolla muutoksen yhteydessä tulee aikakausi, jolloin talvet ovat kylmiä ja runsaslumisia ja vastaavasti kesät kuumia ja vähäsateisia.
Tämä vaihteleva sääkausi kestää kymmenkunta vuotta, jonka jälkeen ilmasto muuttuu pysyvämmin, jolloin talvet ovat lämpimiä ja runsassateisia (vesisadetta) ja kesät lämpimiä ja sateisia.
Mutta sitten kiellettiin freonien käyttö ja kasvihuoneilmiöstä puhuminen lopetettiin pariksikymmeneksi vuodeksi, kunnes sama asia tuli uudelleen puheeksi nimellä ilmastonmuutos.
Ilmasto siis lämpenee ja siinä välillä säät vaihtelevat.

Tlo

"Talvet ovat olleet keskimäärin melko leutoja Euroopassa, koska vallalla on ollut positiivinen NAO."

Ai, minä kun olen mediassa esiintyneiltä johtavilta ilmatieteen ja -ilmastotieteen asiantuntijoilta kuullut viime vuosien leutojen talvien johtuneen ihmisen aiheuttamasta ilmastonmuutoksesta. Nyt kun viilenee niin syypää olikin NAO.

Ja sitten ihmetellään miksi ihmisten usko ilmastonmuutosuskontoon kuihtuu...

JussiIR

Suomen sää johtuu maamme sijainnista mantereen länsireunalla. Maapallon pyörimisestä johtuen ilmanvirrat kulkevat yleensä lännestä itään, jolloin ilmanvirran muutos 100km suuntaan tai toiseen, vaikuttaa suoraa miten (lämmintä tai) KYLMÄÄ meillä on. Se on sitä säätä, ei ”ilmastonmuutosta”.

Golfvirta ei lämmitä Skandinaviaa, kuin joitain asteenosia. Aivan sama vaikka pysähtyisi , ei vaikuta käytännössä mitään.

Verratkaa Kanadaan josta puolet sijaitsee Helsingin eteläpuolella, miksi siellä on aina lunta ja kylmä? Siksi koska Kalliovuoret vaikuttavat suuresti ilmanvirtauksien etenemiseen. Itärannikko ”toimii” kuten Suomessa.

Katsokaas Grönlannin sijaintia, sen etelä reuna on Helsingin korkeudella. Miksei siellä kasva puita, niin kuin täällä ja kesällä uida meressä? Ja Golf virtaa vieressä!

Maapallon keskilämpötilat laskeneet jo 10v.

Eräs isä

Kaikkien ilmasto-uhkien takuuvarmaksi torjunnaksi vihreät tietävät keinon: Kymmenen miljardia heille, ilman sen kummempaa valvontaa, sitten ilmasto ei enää lämpene, ja maapallo on pelastettu!
Näin olen sen heiltä itseltään kuullut, ei ihan näin suoraan, mutta kyllä, tätä he tarkoittavat. Kun laskee kaikki vaatimukset yhteen.

marttirokka

Luomu pelastaa, paitsi maapallon nälkäänäkevät, mutta ilmasto pelastuu. Ei enään märehtiviä nautalaumoja. Ei enään paskaa puhuvia "satuhasseja", vaan Soinilaisia pelastajia ja EUhun turhautuneita wceehen paskovia turhakkeita.

Mindpeace

Näinkö se lyhyt on teillä tuo muisti

"NTWR raportoi:

Islannin keväisen tulivuorenpurkauksen aiheuttama tuhkapilivi nousi kesän aikana ylempiin ilmakerroksiin ja sen suhteellinen tiheys muutti pilven havaitsemattomaksi. Kuitenkin tuhkapartikkelit ovat edelleen sirottaneet auringon infrapunasäteilyä valtavassa mittaluokassa.

Kesän aikana pohjoiselle pallonpuoliskolle kohdistuneen säteilyn määrä on ollut alueittan alle 60% normaalista. Tämän vaikutuksesta maapallon lämpötilaerot pyrkivät tasoitteumaan ja lämmön siirtymä pohjoisille leveysasteille aiheutti tuhkavyöhykkeen eteläpuolella poikeusellisen kuumat ilmavirtaukset. Näiden virtausten määrä jäi kuitenkin vähäiseksi säteilyvajeeseen verrattuna ja mm. pohjoisen napajäätikön normaali vuotuinen sulaminen jäi tapahtumatta. Mutta eteläinen Suomi sai kokea ennätylämpimän kesän.

Ilmiöstä edelleen on seurauksena varhainen ja erittäin kylmä talvi. Napa- alueen lämpökapasiteetista puuttuu varovastikin arvioiden 50% pitkän ajan keskiarvoon verrattuna. Puuttuvan lämmön tasaamiseksi taas kylmä ilmamassa levittäytyy alemmille leveysasteille. Mahdollisesti pohjoiseen suuntauvat lämpimät virtaukset suuntautuvat ylempiin ilmakerroksiin painaen ennestään kylmemmän raskaanmman ilmamassan alas.

Huomattava on myös edelleen ilmassa olevien tuhkahiukkasten vaikutus auringon lämpösäteilyn heijastumiseen poispäin maapallolta nyt kun säteiden tulokulma talvella on hyvin pieni. Ensimmäisenä heijastuvat matalan aallonpituuden säteet, punaisen valon ja infrapuna-alueen säteet. Ilmiö on nähtävissä muun muassa siitä, että ennen horisontin tasossa punaisena hohtanut aurinko näkyy nyt tavallista keltaisempana väriltään. "

Ihan järkeenkäyvä selitys, miksi tätätäkään opinkinkäyneet sammakkoprofessorit eivät kertoneet.

Minä en ymmärrä, että kuka hyötyy siitä, että normaalit luonnolliset lämpötilavaikutukset väitetään ihmisen tekemäksi ja rahastetaan muka niiden estämisellä.

joukoakoskinen

Enontekiössä 1,5 m/s = 3 solmua:
http://en.allmetsat.com/metar-taf/norway-sweden-finland.php?icao=EFET
Miinus 20 astetta - 10 m/s viima saisi sen tuntumaan 40 asteelta.
Klikkaa kohdetta saat todelliset tuuli/lämpötilalukemat maailman ympäri.

http://en.allmetsat.com/metar-taf/norway-sweden-finland.php?icao=EFHK

Tuulimylly alkaa pyörimään noin 5 m/s tuulessa ja antamaan sähköä
8 - 10 m/s - (yli 15 solmun) tuulessa.

___________________

Ihmisen tekemät katumattomat synnit aiheuttivat 1800 luvulla suuria tulivuorenpurkauksia.
katovuosia ja nälänhätää. Synnit olisi saanut anteeksi rahalla mutta sitä oli vain rikkailla.