Keskiviikko 17.7.2019

Wikileaks paljasti Shellin vallan – ”Tiedämme kaiken”

Luotu: 
9.12.2010 11:39
  • Kuva: All Over Press
    Kuva
    Shelliä syytetään laajoista ympäristötuhoista Nigeriassa. Nyt paljastui, kuinka laaja yhtiön vaikutusvalta maassa on.

Wikileaksin julkaisema diplomaattisähke paljastaa karulla tavalla öljy-yhtiö Shellin ja Nigerian valtion kytkökset. Sähkeessä Shellin johtajien kerrotaan ylpeilleen ”tietävänsä kaiken” Nigerian ministeriöiden poliittisista päätöksistä, kertoo brittilehti The Guardian.

Mikäli sähkeeseen on luottaminen, Shellillä on edustajia jokaisessa Nigerian tärkeässä ministeriössä. Sähkeen mukaan Shellin entinen Nigerian-johtaja Ann Pickard kertoi soluttautuneista avustajistaan yhdysvaltalaisdiplomaateille.

Shell-johtaja myös sanoi Nigerian hallituksen unohtaneen Shellin lonkeroiden laajuuden ja sen, miten paljon yhtiö hallituksen toiminnasta saa tietoonsa.

Ympäristö- ja ihmisoikeusjärjestöt syyttävät Shelliä laajojen ympäristötuhojen aiheuttamisesta Nigeriassa. Epäilyksiä ei ole hälventänyt edes YK:n tuore tutkimus, joka vapautti öljy-yhtiön lähes kaikista syytöksistä. Tutkimuksen uskottavuutta lienee heikentänyt se, että Shell rahoitti sen tekemistä. Shell syyttää ympäristötuhoista paikallista sabotaasia.

Järjestöjen mukaan Wikileaksin paljastus osoittaa yhtiön otteen nigerialaisista poliitikoista.

–Shell ja Nigerian hallitus ovat kuin kolikon kaksi puolta. Shell on kaikkialla. Heillä on omaa väkeään jokaisessa ministeriössä ja jokaisessa yhteisössä – siksi he luistavat kaikesta. Heillä on enemmän valtaa kuin Nigerian hallituksella, sanoi Social Action Nigeria -järjestön edustaja Celestine Akpobari.

Nigeria on Afrikan öljymahti ja maailman kahdeksanneksi suurin öljynviejä. Silti 70 prosenttia maan kansalaisista elää köyhyydessä.

Shellin hallituksen puheenjohtaja on Jorma Ollila.

Yritykset: 
Paikat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

iTri343hb

Toisaalta YK:n perustajat ja rahoittajat Rockefeller / Rothschild ovat myös Exxonin ja Shellin omistajat ja perustajat.

Wikileaksin tärkeimpiä näytönpaikkoja on mm. juuri tuo globaalien suuryritysten keskeisen huipun vaikutusvallan paljastaminen ja sen, kuinka heidän "lonkeronsa" ovat kansallisvaltioiden suurten linjojen ohjailussa..

..päämääränä yksinkertaisesti ja tylysti sanottuna kansalaisten köyhdyttäminen, valtion luonnonvarojen haltuunotto, kaiken maksulliseksi tekeminen (kohta nähtäneen laki, joka kieltää metsän antimien syömisen tai myymisen) ja ihmisten työn halvaksi tekeminen (mm. piilo- ja näkyvät verot, jotka olisi 98-prosenttisesti vältettävissä syrjäyttämällä näiden samojen tahojen rahoitustoiminta)

Siis se sana joka tässä pyrkii koko ajan pinnalle, on se, jonka koulussa kerrottiin olevan historiaa: eli ihmisten orjuuttaminen oman etunsa palvelijaksi.

Orjuus ei ole hävinnyt mihinkään. Mekin teemme puoli vuotta talkootöitä vuodessa tämän valtion maksamiseksi, koska valtio antoi rahoitustoiminnan näiden mainittujen tahojen yksinoikeudeksi.

Ja nuo talkoot eivät ole vapaaehtoiset.

Orjuus on kehittynyt niin, että nykyinen lystin maksaja ja työn raataja - siis me - ei enää tunnista ilmiötä sen monimutkaisen naamion vuoksi.

Mika Salonen

Asiaa kirjoittelet.tapaus Shell on malliesimerkki yrityskolonialismista.Riistetään maata ja kansalaisia poliittisen johdon kanssa tehdyillä puhtaasti rahalahjuksilla
aikaansaaduilla sopimuksilla.
Samaa tapahtuu kaikkialla,myös Suomessa.
Isoimmat firmat toimivat kuin itsenäiset valtiot.
Shellin hallituspaikalla oleva suomalainen ei asialle voi yhtään mitään vaikka haluaisikin.
Raha muuttaa kaikkialla moraalittomat ihmiset sätkynukeiksi.

Ukko-Paavo

...ettei juuri kukaan käsittele tätä kaiken vääryyden juurta: rahan "tekemisen" oikeus on annettu yksityisille pankkiireille. Se kuuluisi vähintäänkin valtion yksinoikeudeksi ja pankit saisivat sitten käsitellä jo "valmista" rahaa. Ihanteellisinta tietenkin olisi, että raha palautettaisin takaisin yksityisten ihmisten hyödykkeeksi pois valtionkin hallinnnasta, mutta se taitaa olla liian idealistinen ajatus.

OSAKARIK

Aihe yritettiin vaieta kuoliaaksi vuosien ajan. Kun se ei onnistunut, teetettiin YK:n ja Shellin toimesta syytetyn maksama selvitys. Länsimainen oikeuskäsitys ohitettiin.. , tosin nyt ollaan Afrikassa, suuren henkisen, kulttuurisen ja fyysisen välimatkan päässä eurooppalaisista kuluttajista.

Shellin hallituksen puheenjohtaja Jorma Ollilan tulisi vuodetun tiedon perusteella tehdä kattava selvitys Nigeriaan sidoksissa olevan operatiivisen johtonsa toiminnasta. Ja mikäli tiedoissa on pala totuutta, pelastaa se mikä on velä pelastettavissa. Jotkut suomalaiset poliitikotkin ovat jo oppineet, että ensimmäiseksi on syytä kertoa totuus, koko totuus.

T. O. Kankaanpää

OSAKARIK

Kuten taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja myös suuryrityksen hallituksen puheenjohtaja vastaa viime kädessä yrityksensä toimista. Palkkaa vastaan kannetaan myös juridinen vastuu tekemättömistä ja tehdyistä töistä. Uskon suomalaisena ja Nokian historiaa jo lapsesta seuranneena Jorma Ollilan vastuullisuuteen eettisissä asioissa.

T. O. Kankaanpää

tapio_o_neva

Onkohan Shell sponsoroinut Nigerian hallinnolle erikoisvalmisteiset Nokian matkapuhelimet, jossa on mm. Iranissa kaivattuja ominaisuuksia tiedon turvallisuuden varmistamiseen?

On hyvä, että Suomessa oikeita ajatuksia Telia-Sonera Finlandin verkossa valvoo FRA ja Nigeriassa Shell.

Nigerian miehittäminen tietovallalla on pehmeän voiman voimannäyttö.

Shell ja Wikileaks yhdistävät ihmisiä - connecting people - pitämällä heidät - tai ainakin itsensä - tietoisina maailman tapahtumista.

Varmaan Shellin hallituksen puheenjohtaja, kurikkalainen Jorma Ollila, osaa kertoa Shellin brändityöstä ja kolmannen maailman haasteista, koska Shellin ministerit hallituksessa ovat niin hyvin perillä Afrikan tapahtumista. Kurikassa ei ole mitään muuta Nokiaan liittyvää toimintaa kuin ehkä Juha Mieto, jolla on tai saattaa olla Nokian matkapuhelin.

non-registered_offshore

Gazprom and Shell agree to pursue broader cooperation
30/11/2010

Alexey Miller, Chairman of the Gazprom Management Committee, and Peter Voser, Chief Executive Officer of Royal Dutch Shell plc, signed a protocol on strategic global cooperation. This agreement establishes basic guidelines for the companies’ broader collaboration.
http://www.gazprom.com/management/directors/
_
http://www.shell.com/home/content/investor/news_and_library/2010_media_r...
--

non-registered_offshore

The Sydney Morning Herald | December 10, 2010

LAGOS: The oil giant Shell said it had inserted staff into all the main ministries of the Nigerian government, giving it access to politicians' every move in the oil-rich Niger Delta, a leaked US diplomatic cable says.

The company's top executive in Nigeria told US diplomats that Shell had seconded employees to every relevant department and so knew ''everything that was being done in those ministries''. She boasted that the Nigerian government had ''forgotten'' about the extent of Shell's infiltration and were unaware of how much the company knew.

The cache of secret dispatches from Washington's embassies in Africa also revealed the Anglo-Dutch oil firm swapped intelligence with the US, in one case providing US diplomats with the names of Nigerian politicians it suspected of supporting militant activity, and requesting information from the US on whether the militants had acquired anti-aircraft missiles.
Advertisement: Story continues below

Campaigners say the revelation demonstrated the tangled links between the oil firm and politicians in the country where, despite billions of dollars in oil revenue, 70 per cent of people live below the poverty line.

Cables from Nigeria show how a director of Shell Australia, Ann Pickard, who was then the company's vice-president for sub-Saharan Africa, sought to share intelligence with the US government on militant activity and business competition in the contested Niger Delta - and how, with some prescience, she seemed reluctant to open up because of a suspicion the US was ''leaky''.

But that did not prevent Ms Pickard disclosing the company's reach into the Nigerian government when she met the US ambassador, Robin Renee Sanders, recorded in a memo in Abuja on October 20 last year.

At the meeting, Ms Pickard said the company had obtained a letter showing the Nigerian government had invited bids for oil concessions from China.

Guardian News & Media

herlevi

Kovin monelle ei luulisi tulevan yllätyksenä, että suuryritykset pitävät kehitysmaiden hallituksia käytännössä talutusnuorassaan. Kolmannen maailman köyhyydestä, demokratian puutteesta ja väestöräjähdyksestä saamme osittain kiittää samoja yrityksiä joiden tuotteita ostamme.

Wikileaksin paljastus tuskin muuttaa mitään. Suurin osa ihmisistä ei edes noteeraa sitä, ja loput vain kohauttavat olkiaan. Jotkut eivät halua edes uskoa sitä. On omantunnon kannalta helpompaa ajatella, että kehitysmaat ovat kehitysmaita siksi, että niiden asukkaat ovat vain tyhmiä ja laiskoja.

Vino Pino

Shelli on tosiaan kaikkialla, Leppävaarassakin on.
Minäkin olen tahrinut käteni Shellin öljyyn, tankkaisin dieseliä eli moottoripolttoöljyä ja käsi tuoksahti pitkään.
Nigeria on sen sijaan talouden kasvussaan maailmanennätysluokkaa. Moni varmaan toivoisi, että voitaisiin ruokapöydässä taas puhua Biafran lasten nälästä, mutta onneksi ei tarvitse. Ottakaa lääkettä, jos ahistaa nähdä n-valtioiden kasvavan.

non-registered_offshore

Daily Independent (Lagos) | 7 December 2010
Alexandra Mede (Abuja) and Adeola Yusuf

Lagos — The Economic and Financial Crimes Commission (EFCC) on Tuesday filed charges against former United States Vice President, Dick Cheney, despite the report by Daily Independent the previous day that Washington is unlikely to release him to face trial in Nigeria.
http://fi.wikipedia.org/wiki/Dick_Cheney
- Eight others are billed to stand trial with him.

Sixteen counts were filed against Cheney and the others at the Abuja High Court over their alleged role in the $180 million Halliburton bribery scandal.
Among the eight others are Halliburton Incorporated, Halliburton Nigeria, Kellogs, Brown & Root (KBR), and Albert Jack Stanley, KBR Chairman.

William Utt, http://people.forbes.com/profile/william-p-utt/39108
David Lesar, http://en.wikipedia.org/wiki/David_J._Lesar
TSKJ Nigeria, and TSKJ Consortium are also to stand trial in the alleged scam involving construction of a liquefied natural gas plant on Bonny Island, Rivers State.

The EFCC had on December 2 said it was preparing charges against Cheney, who was Halliburton Chairman and Chief Executive Officer (CEO) from 1995 to 2000.
He became Vice President to former President George W. Bush in 2001.

The EFCC had also summoned top local officials from Halliburton as part of investigation, after raiding the Lagos office of the company.
It seized documents and detained the Managing Director.

However, the U.S authorities said on Monday they would not release Cheney, who is protected round the clock by the Secret Service.
- "We have received requests from Nigeria but the current administration will not send a former American Vice President to a foreign country for trial," a top U.S. administration official told Daily Independent in Washington.

EFCC Spokesman Femi Babafemi confirmed the filing of the 16 charges, but declined comment on the next step the Commission will take if Washington refuses to extradite Cheney to Nigeria for trial.
What is also known, however, is that the EFCC is negotiating with Technip SA of France, Eni SpA of Italy, and JGC Corporation of Japan to settle out of court.
- "Talks are ongoing and we hope to reach a settlement very soon, once the amount has been agreed by the parties," EFCC prosecuting counsel, Godwin Obla, disclosed in an interview at his office in Abuja.

Nigeria wants at least $150 million from each of the companies, and "We think that's only fair," Obla maintained.

The EFCC is investigating a group of companies known as TSKJ, which included Paris-based Technip; Snamprogetti SpA, a unit of Rome-based Eni; KBR, a former Halliburton subsidiary, and JGC in Tokyo, for allegedly paying $180 million as bribes to officials between 1994 and 2004 to win a $6 billion liquefied natural gas plant contract.

An aide of former President Olusegun Obasanjo was charged with six counts of money-laundering in Abuja on October 13 in connection with the alleged payment of bribes.

Prosecutors could not reach an understanding for talks with Halliburton and KBR, Obla added.
Nigeria Anti-Corruption Body Charges Dick Cheney
"We have been co-operating with the EFCC and have no additional comments," Christophe Belorgeot, a Technip Spokesman, said in an e-mailed statement on Tuesday.

But the EFCC is satisfied with "the explanations and documentation provided by Eni," according to Gianni Di Giovanni, the company's Spokesman.

Giovanni did not give details.
No one answered phone calls to JGC's office in Tokyo outside normal business hours. http://www.jgc.co.jp/en/07abut/08global/index.html

Technip took a charge of 245 million euros ($342 million) related to its stake in TSKJ and discussed "resolution of all potential claims" with the U.S. Justice Department and the Securities and Exchange Commission (SEC), Technip confirmed on February 12.

KBR and Halliburton agreed to pay $579 million in February last year in a similar deal.
_
http://allafrica.com/stories/201012080029.html
_
http://www.nigeria-law.org/High%20Court%20of%20the%20Federal%20Capital%2...
_
http://www.halliburton.com/ps/default.aspx?pageid=2514&navid=1221
_
Port Harcourt is the capital of Rivers State, one of Nigeria’s 36 States
http://www.enterprisesgroup.com/river_state/rivers_countryprofile.htm
_
http://www.businessweek.com/news/2010-12-01/nigeria-to-charge-dick-chene...

non-registered_offshore

Olusegun Obasanjo (joruban kielellä Oluṣẹgun Matthew Okikiọla Arẹmu Ọbasanjọ, s. 5. maaliskuuta 1937 Abeokuta) oli Nigerian presidentti sotilashallitsijana 1976–1979 ja vuosina 1999–2007 valittuna vapailla vaaleilla.

Obasanjo kuuluu Nigerian suurimpaan kansaan yoruboihin ja on kristitty.
Obasanjo sai sotilaskoulutuksen Englannissa Aldershotin koulutuskeskuksessa. Vuonna 1975 kenraali Murtala Ramat Mohammedin johti verettömän sotilasvallankaappauksen. Pääesikunnan esikuntapäällikkönä Obasanjo oli Murtala Muhammadin varamies ja hänellä oli armeijan tuki. Mohammadin tultua murhatuksi vuonna 1976 Obasanjo nousi Nigerian johtoon. Hän komensi divisioonaa, joka valloitti Owerrin ja toi sisällissodan tehokkaasti päätökseen.
- Sotilasvalta hyötyi tehokkaasti öljyn hinnan noususta.
_
http://fi.wikipedia.org/wiki/Olusegun_Obasanjo

non-registered_offshore

Leppävaaran Shellin nuoret työntekijät töissä 24h, minimipalkalla.
http://omakaupunki.hs.fi/leppavaara/palvelut/135547/
-
Ollilan Shellin Öljyrahat eivät hyödytä nigerialaisia.
Jopa julkisen liikenteen ja taksien käyttö on turvattomana, "kielletty".
Julkista terveydenhuoltoa ei käytännössä ole.
Juomavesi on aina keitettävä.
-
City Areas
Other than the company camps located in Port Harcourt and Bonny Island, the main expat area is the Government Reserved Area (GRA) in Port Harcourt.
Places to avoid
Foreigners stand out and are easy prey for thieves and others with malintent.

PORT HARCOURT
In addition to local residential areas where natives only live, parks such as Isaac Boro Park are not safe. For expats wanting to go to a park, the Lieutnuel Park at Eleme Junction is considered a safer place than the Isaac Boor Park. The Delight Zone Park in GRA is also considered safe.

BONNY ISLAND
Any foreigners moving outside the camps must be aware of security risks and move in a discreet way, being aware of unsafe areas and not go out unaccompanied at night.

PORT HARCOURT
Many expats living in Port Harcourt live in corporate camps or complexes. These camps have their own security arrangements as well as independent electricity generators as well as facilities such as restaurants, banking services and sport facilities. Private expate housing outside these camps is difficult to find because of the high risk of burglary and insufficient utility supply.

The Government Reserved Area is home to both expats and government officials. The area is considered family friendly and is located close to the Norwegian Internatioal School. There is also a golf course located within the area.
Trans Amadi

Other residential areas in Port Harcourt include Trans Amadi, the industrial area of Port Harcourt. There are no camps and the area is not considered an appropriate expat area. The Borokiri area is the site of the original ancient town of Port Harcourt and mostly occupied by natives. Rumuodara is mostly occupied by locals and native Nigerians from other parts of the country. The area is not recommended for expats.

Rumuogba has an expat area called Rumuogba Estate, but only a small part of the GRA has a boundary with Rumuogba.

BONNY ISLAND COMPANY-OWNED RESIDENTIAL CAMPS
The NLNG Residential area 1 -RA1- is strategically located approximately 2 kms. from the NLNG plant. The RA1 is a well designed complex equipped with modern facilities, including restaurant-bar, swimming pool, sporting facilities, international school, recreational beach and a modern departmental supermarket.

Mobil Oso Terminal residential area is also close to their plant at approx. 1.5 km. distance.

The Shell Terminal East Bonny residential area is located within the Shell plant, the tank farm and residential area. The complex also has sporting facilities and a restaurant-bar. This complex also houses a certain number of staff from the Nigerian National Petroleum Corporation (NNPC) and some sub-contractor expatriates.

There is also a joint venture camp known as ‘ JV Camp’, which houses employees of the major contractors handling the NLNG plant. Other residential camps belonging to other multinationals include ‘ Julius Berger’, ‘Daewoo’,’ ‘Cimimontubi’, ‘DBN’ etc.

OTHER HOUSING OPTIONS
Outside the company - owned complexes, there are individual buildings that are rented by companies for the purpose of housing their employees. There are also guest houses and hotels.

Expats and their families are free to move to any part of the town although most of them are contented with the facilities within the complexes. Movement to the town is therefore not rampant.
_
http://www.enterprisesgroup.com/river_state/rivers_cityareas.htm
--
Public Transport
It is not advisable for foreigners to use local public transport because some of them are in poor condition and not of the standard expats are used to.

Foreigners stand out from locals on public transport and can be easy prey for thieves. It is advisable for foreigners to use personalized service cabs popularly known as “drop”. Car hiring and leasing are other transport options for foreigners.

PORT HARCOURT TAXIS
The colour of the official taxis is a blue background with a white horizontal strip across it. As it stands presently, the blue colour is almost completely disappearing due to the many privately owned cars used as taxis. Always ask to see the driver’s ID card.
_
http://www.enterprisesgroup.com/river_state/rivers_transport.htm
_
What Health Care facilities are available?
Government-provided health care facilities are of a very poor standard often with shortage of drugs and essential medical equipment. Private medical insurance is required.
_
http://www.enterprisesgroup.com/river_state/rivers_medical.htm
-
Map of Bonny Island
http://www.google.com/images?q=BONNY+ISLAND&rls=com.microsoft:fi:IE-Sear...

non-registered_offshore

Itsekkyyden ja öykkärimäisen kasvatusympäristön huippuna voidaan pitää Shellin riistämisssään kehitysmaissa ylläpitämiä kouluja.
Työntekijöiden lapsille opetetaan näin alusta pitäen eristettyä elämisen "eliitti" -mallia, omalla vartiodulla alueella.

Luku- ja kirjoitustaidottomat alkuasukkaat nälkäänäkevine kakaroineen saavat pysyä Shell -sivistyksen ulkopuolella.
- "Mut me otetaan öljyt ja kaasut ja sit häivytään."
--
Shell schools
Since 1996 we have been supporting Shell Education Services in the educational management of its schools. The Shell schools exist to support expatriate Shell employees and offer primary education from the age of 3 to 12.
Often schools are in remote locations.

Currently there are 10 schools located in the following countries: UK, Syria, Oman, Nigeria, Gabon, Russia, Malaysia and Brunei.
_
http://www.fieldworkeducationservices.com/view_pagecontent.php?resourcei...

non-registered_offshore

Nigeriassa valmistellaan uutta lakia, PIB (Petroleum Industry Bill), joka rajoittaisi nykyisten öljynporaajien uusia lisenssejä. Laki rajoittaisi uudet tuotanto-oikeudet, enintään 2 km säteelle nykyisistä porausreijistä.

Öljy-yhtiöillä on nyt valtava kiire laajentaa porausalueitaan uusilla porauslautoilla, muuten ne "menettävät" valtavasti alueita, samalla Nigerian lisenssikäytäntö uusille lautoille on hidas.

Nigerian hallituksen on vielä hyväksyttävä PIB, josta on useita eri luonnoksia. Nigerian presidentin avustaja Hassan Tukur, sanoi viime kuussa, että hän toivoo lain olevan hyväksytty vuoden loppuun mennessä. http://www.africanexaminer.com/tukur1013
---
Shell Feared Losing 80% Nigeria Oil Acreage -Wikileaks
By James Herron
Published December 09, 2010 | Dow Jones Newswires

LONDON -(Dow Jones)- Royal Dutch Shell PLC (RDSB) feared it could lose up to 80% of its oil license acreage in Nigeria after the country's new Petroleum Industry Bill is passed, according to comments from Shell's former executive vice president in the region, Ann Pickard, that appear in U.S. Embassy cables published by Wikileaks.

"We could lose 80% of our acreage" under new rules that would redistribute undrilled license areas, Pickard said in a meeting with U.S. Deputy Chief of Mission in Abuja, Dundas McCullough, on Oct. 13, 2009, according to the cable.

"The PIB will redefine how a company can hold on to its exploration and production blocks, limiting what can be kept to two kilometers around each well," the cable said.
"Everyone offshore
loses a lot...we will have to bring satellite [fields] on fast or we will lose the blocks," the cable quoted Pickard as saying.

However, companies are struggling to drill wells fast enough because of long delays in getting offshore drilling rigs through the Nigerian approval process, the cable says.
_
http://www.foxbusiness.com/markets/2010/12/09/shell-feared-losing-nigeri...
_
A Failure of Democracy in Nigeria
http://www.time.com/time/world/article/0,8599,1613615,00.html
_
Interview with Ann Pickard
http://www.abc.net.au/news/video/2010/06/04/2919023.htm

Samoilija

ilmeisesti hallituksessa istuu pers aukisia nigeriassa ja ne tarvii voitelua joten en usko et ko. laki esitys menee läpi eiköhän tommoset kitkat saa voideltua tommosen maan hallitus joka on saanut avustuksia aivan joka suunnalta. Voisin olettaa että jos moista lakia ehdotetaan ja "lonkeroita" on hallituksessa, eiköhän tämmöinen laki uppoo öljyyn.

petteri55

Eikös St1 ostanut Shellin Suomen toiminnan. En tiedä johtuiko se ollilan imakon säilyttämisestä, vaan jostain muusta. En usko ainakaan mikäli Shell olisi jatkanut, niin konkkan olisi mennyt.

Kay-OveIsaksson

Kun Shell on soluttautunut Nigerian hallitukseen ja ministeriöihin sitä pidetään suurena uutisena. Suomessa on jo vuosikymmeniä ollut sama käytäntö, paitsi että siinä ovat mukana YLE:t ja mediat. Nokian ja Ollilan arvostelemista on pidettä maanpetturuutena. Aina kun Ollila avaa suunsa väärästä verotuksesta tai talouspolitiikasta kaikki poliittiset päättäjät ovat pelkkänä korvana. Suomessa riittää että Nokia uhkaa siirtää pääkonttorinsa Suomesta ellei toimita annettujen 'ohjeiden' mukaan.
Jo 80-luvulla silloisen Nokia Mobile Phonesin Euroopan markkinointijohtaja kertoi että häntä oikein hävettää, kuinka paljon yritys valtiota rokottaa, kaikesta. Uusien myyntikonttorien kaikki kulut palkkoineen maksettiin vuosia vervovaroin, TEKES:in tai jonkun muun tahon kautta.
Sitä ei koskaan paljasteta kun ei ole Suomessa omaa Wikileaksia, valitettavasti.
Onhan Ollila ollut vuosikausia ja on edelleen suosituimpia presidenttiehdokkaita. Banaanivaltio ilman banaaneja!

non-registered_offshore

The osmosis between Shell executives and the Nigerian state is well known in the country – so what is it that grates so much?
o Kathryn Nwajiaku-Dahou
o guardian.co.uk, Friday 10 December 2010 13.13 GMT

WikiLeaks revelations about the extent of Shell's "infiltration" within the Nigerian government were this week ever so strongly rebuffed by Nigeria's NNPC spokesperson, Levi Ajuonoma.

Clearly a case of "Levi doth protest too much", the vehemence of the official denial merely points to the likely veracity of the claims – ie that Shell has its people in key ministries within the Nigerian government. Yet are the revelations in themselves so shocking?

While clearly the explicit nature of the unguarded comments of the former Shell vice-president, Ann Pickard

(who is renowned, ironically, for her less-than-diplomatic tendency for over disclosure and which in the end may have cost her her job),...
http://www.shell.com.au/home/content/aus/aboutshell/who_we_are/leadership/

Yet Shell's occupation of the Nigerian public space reflects its imprint on Nigeria political life, in ways that continue to impede the state's ability to get its own oil industry house in order.

Incessant wrangling over the now watered-down petroleum industry bill, PIB, which was to have radically overhauled the sector, bears this out.
After much internal "lobbying", the bill, if passed at all, now looks set to grant more favourable terms to Shell and its rivals than originally imagined.
_
http://www.guardian.co.uk/commentisfree/2010/dec/10/wikileaks-shell-reve...
_
Wikileaks Exposes How Shell Infiltrates FG, Also Yar'Adua's Last Days
Dec, 09, 2010 12:58 AM - AllAfrica
http://www.poten.com/NewsDetails.aspx?id=10841956

Maa muuttukoon

Älkää moittiko shelliläisiä, hehän tarkoittavat vain hyvää ihmiskunnalle kuten yhtiön pääsivuilla todetaan:
"We are judged by how we act: our reputation is upheld by how we put into practice our core values of “honesty, integrity and respect for people”. "

Rannikon asukkaat olivat historian hämärissä usein merirosvoja ja käyttivät haaksirikkoisia hyväkseen johtaen heitä feikkilyhdyillä karikoille. Liekö niissäkin palanut Nigerian öljyä jo silloin?

Ollila presidentiksi? Suomessa? Voisi sopia kuvaan...