Lauantai 19.1.2019

Nollakeli tulee – harvinainen pakkasjakso pian ohi

Jaa artikkeli:
Luotu: 
4.1.2011 16:58

Meneillään oleva pakkasjakso on alkanut suuressa osassa maata jo viime marraskuun puolivälissä ja kestänyt harvinaisen pitkään eli 40–50 päivää, kertoo Ilmatieteen laitos. Tällä viikolla Suomeen ennustetaan kuitenkin pakkaskauden päättävää nollakeliä.

Viimeisen 50 vuoden aikana pisimmät pakkasjaksot on koettu talvina 1965–66 ja 1984–85. Helsingin Kaisaniemessä pisin pakkasjakso on 77 päivää ja se on talvelta 1984–85.

Maan itä- ja pohjoisosassa on ollut huomattavasti pidempiä pakkasjaksoja, esimerkiksi Sodankylässä talvella 1965–66 pakkanen kesti 146 päivää. Myös viime talvena oli harvinaisen pitkiä pakkasjaksoja. Pisin pakkasjakso kesti mm. Helsingin Kaisaniemessä 60 päivää ja Jyväskylässä 88 päivää.

Tämän viikon lopulla sää kuitenkin lauhtuu. Loppiaisena sataa Ilmatieteen laitoksen ennusteen mukaan etelässä vähän lunta, muualla on poutaista. Lämpötila on etelässä ja lännessä -5 ja idässä -10 asteen vaiheilla, pohjoisessa pakkanen on 10 ja 20 asteen välillä.

Perjantaina sataa lunta ja sää lauhtuu edelleen. Viikonloppuna lämpötila on ylimmillään maan eteläosassa nollan tienoilla ja maan keskiosassakin lähellä nollaa astetta. Pohjoisessa on edelleen kunnolla pakkasta.
Lauhtuminen ja lumisateet heikentävät ajokeliä ja liikennesäätä on syytä seurata.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Eräs isä

Pitihän koko talven olla lauhin sataan vuoteen tai sinnepäin... Niin paljon ne tietävät!
Pyh, mumisevat vain mantraa "ilmastonmuutos, ilmastonmuutos, ilmastonmuutos,..." ja väittävät sen selittävän kaiken.

MURSU

tulee harvinaisesti harvinaisen pakkasjakson jälkeen...siis nolla toleranssi..

Metellä taas ihmettelemistä mitenkä tämän taas kertoisi...että lämpenee mutta tuuli lisää pakkasen purevuutta...pilvistä on mutta rakoillakin voi...ja jokunen jäätvä tippakin...ehkä aurinkokin plkahtaa...hyvää illanjatkoa!