Torstai 25.4.2019

Aurinko ”herää unestaan” – huippu vuonna 2013

Luotu: 
11.1.2011 08:54
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Revontulien taustalla ovat auringonpilkut.

Ilmatieteen laitoksen mukaan Auringon aktiivisuuden kasvu on ollut hidasta. Viimeksi kuluneiden kahden vuoden aikana auringonpilkkujen määrä on noussut poikkeuksellisen hitaasti ja avaruussäähäiriöitä on esiintynyt vain niukasti.

Edellisestä vastaavasta vähäaktiivisesta kaudesta on yli 100 vuotta. Tämän takia myös revontulia on odotettavissa vain harvoin.

Ilmatieteen laitoksen mukaan Auringon aktiivisuus on lisääntynyt, mutta heräily unesta on hidasta.

Auringon aktiivisuus noudattaa noin 11 vuoden jaksollisuutta. Samassa tahdissa vaihtelee myös auringonpilkkujen määrä. Auringosta purkautuvat hiukkaset sytyttävät ilmakehässä revontulia ja aiheuttavat muita avaruussäähäiriöitä. Äärimmäisissä tapauksissa niillä on haittavaikutuksia satelliittien toimintaan ja esimerkiksi GPS-signaaleihin.

Seuraavan kerran auringonpilkkujen määrän ennustetaan olevan huipussaan vuonna 2013, jolloin myös avaruussäähäiriöitä tulee olemaan eniten vuosiin, Ilmatieteen laitos kertoo.

Pilkkumaksimista tulee Ilmatieteen laitoksen mukaan kuitenkin maltillinen ja avaruussäähäiriöiden voimakkuus on heikompi kuin esimerkiksi edellisen pilkkuhuipun aikana 2000-luvun alussa.

Jaa artikkeli:

Kommentit

salakankee

iso juttu, sillä raju avaruuskeli sotkee liikennettä.
"Avaruussää vaikuttaa myös mannerten väliseen puhelinliikenteeseen ja satelliittitelevisiokanavien lähetyksiin. Avaruussään vaikutukset tuntuvat myös maanpinnalla, mm. voimalinjojen muuntajat voivat vaurioitua ja pitkien maakaasuputkien ruostuminen voimistuu."
Tuija Pulkkinen Suomesta on tutkinut asiaa menestyksekkäästi

LassiHippeläinen

Aurinkomyrskyt häiritsevät lähinnä satelliittiyhteyksiä, koska ne ovat niin pitkiä, ja lyhytaaltolähetyksiä, jotka riippuvat ionosfäärin heijastuksista.

Lyhyellä kantamalla aurinkomyrskyillä ei ole vaikutusta, joten solukkoverkot (eli kännykät) ovat käytännössä immuuneja niille. Tukiasemien väliset runkoyhteydetkin on yleensä rakennettu joko optisilla kuiduilla tai vain muutaman kilometrin mittaisilla mikroaaltolinkeillä.

Suurin riski on maavirroista johtuva virransyötön katkeaminen niin pitkäksi aikaa, että vara-akutkin tyhjenevät. Silloin pulmia on kyllä muuallakin kuin langattomissa verkoissa.

Juhnis

tiedemiehet voisivat yhdessä poliitikkojen kesken laittaa aurinkomyrsky-rahaston pystyyn. Rahat kerättäisiin kaikilta auringon alla olevilta.. Ns. aurinkovero olisi siis pakollinen kaikille, koska ei voida todistaa että kukaan pystyisi olemaan sisätiloissa koko ajan.

Kerätyt verot menisi suoraan poliitikkoja ohjailevien pankkiirien / teollisuuspamppujen taskuun.

Aurinkopäästöoikeuksista voisi tehdä myös pörssikauppaa, jonka alkuvaiheessa oikeuksia voi ostaa vain tiedemiehet jotka ovat tässä katastrofi-tieteessä mukana. Heidän on tärkeintä vain todeta tuomion tulevan ja että keskustelu on ohi. " jos ette maksaa aurinkoveroa, niin kaikilta palaa nahka ja ihosyöpä tulee kaikille heti ensiviikolla.

tuloksena... köyhä maksaa ja monopolin viiksekäs silinterihattu saa taas lisää mammonaa.....

avataR

Ainakaan ei tarvitse enää kierrättää samaa vanhaa syytä "nyt on kesä/syksy/talvi/kevät", kun selitellään miksi junat eivät kulje.

Itse juttuun - ja varsinkin tähän Ilta-Suomen otsikkoon - kommenttina, että Viinasen Iiro viisaana miehenä aikanaan piti ennustamista vaikeana, erityisesti tulevaisuuden ennustamista.

nuffsaid

Mayat ennustivat aurinkosäätä jo ennenkuin kello oli keksitty. Seuraava huippu tulee 21.12.2012.

Ilmatieteilijöiden laitos ei vain ole päässyt vielä samaan tarkkuuteen.

Tela

tässä kannattaisi miettiä mitä auringon passiivisuus tekee ilmastolle. Tässähän nimenomaan sanottiin että 11 vuoden sykleissä aktiivisuus nousee ja laskee. Odotettava maksimi on pienempi kuin edelliset, josta seuraa taas taantuma. Jos suunta on tämä, saattaa seurata pieni jääkausi. Tosin ilmaston lämpeneminen voi lieventää kylmenemistä.

LassiHippeläinen

Vaikka Aurinko on ollut monta vuotta hiljaisimmillaan, ovat tilastojen lämpimimmät vuodet osuneet juuri tähän aikaan. Kunhan Aurinko taas aktivoituu, ilmat senkun lämpenevät lisää. (Ainakin globaalien keskiarvojen osalta. Suomessa voi olla paikallisia anomalioita.)

Observatori

Ennustan, että aurinkon sykli näyttäytyy aktiivisimmillaan Suomessa noin juhannuksena, mutta ilmat lämpenevät senkin jälkeen. Noin Jaakonpäivänä alkaa pikkuhiljaa auringon aktiivisuudesta ja avaruuskulmasta johtuen tämä energiavirta madaltua Suomessa ja säät viilenee.

Tämmöistä tapahtui ennenkin vaikkapa keskiajan lämpimällä jaksolla.

office123

Microsoft today Buy MS office 2010 Today with our 30-day refund promise!<a href="http://www.softwares-supplier.com/adobe-acrobat-c-6.html">Acrobat 9</a>announced that it <a href="http://www.softwares-supplier.com/microsoft-project-professional-2010dow... 2010</a> will update Microsoft <a href="http://www.softwares-supplier.com/office-2010-download-c-16.html">Microsoft Office 2010</a> is so great! Office 2007's I love <a href="http://www.softwares-supplier.com/office-2010-download-c-16.html">Office 2010</a> ! native support for ODF 1.1, <a href="http://www.softwares-supplier.com/">Microsoft Office</a> is my best friend. <a href="http://www.softwares-supplier.com/">Office 2007</a> is so powerful. without the Many people use <a href="http://www.softwares-supplier.com/">Microsoft Office 2007</a> to help their work <a href="http://www.softwares-supplier.com/office-2007-download-c-17.html">Office 2007 Professional</a> is very good! and life.implementation of its <a href="http://www.softwares-supplier.com/office-2007-download-c-17.html">Office 2007</a> is so powerful. own OOXML format. Many people use <a href="http://www.softwares-supplier.com/office-2007-download-c-17.html">Microsoft Office 2007</a> to help their work and life.