Keskiviikko 21.8.2019

Suuri räjähdys tulossa taivaalle? – ”Yö muuttuu päiväksi”

Luotu: 
22.1.2011 11:56

Yksi yötaivaan kirkkaimmista tähdistä voi räjähtää jo tänä vuonna, mikä tuo taivalle "toisen auringon" ja muuttaa yöt päiviksi, kertoo australialainen uutissivusto news.com.au.

Punaisen ylijättiläistähti Betelgeuze saattaa räjähtää jo tämän vuoden aikana, arvioi australialaisyliopiston vanhempi rehtori Brad Carter. Hän on löytänyt merkkejä siitä, että tähden luhistuminen on lähellä.

Carterin mukaan Betelgeuzen räjähtäminen aiheuttaa sen, että Maassa on erittäin kirkasta joidenkin viikkojen ajan, kunnes räjähdys alkaa hiipua. Carter sanoo, että taivaalle saadaa tuolloin "toinen aurinko".

Betelgeuzen räjähtämisen ajankohtaa on pohdittu jo pitkään. Räjähdys voi yhtä hyvin tapahtua tänä vuonna kuin miljoonan vuoden kuluttua.

 

Jaa artikkeli:

Kommentit

Teppo Vanamo

Jos Betelgeuze räjähtää ensi vuonna, ei se paljon meikäläistä hetkauta. Jos se on räjähtänyt joskus 700 vuotta sitten, voipi olla mielenkiintoinen tapahtuma. Ja siinä vaiheessa, kun raskaat ytimet tavoittavat Maan, vaikutukset voivat olla todella erikoisia.

Kaikkein mielenkiintoisinta olisi, jos Betelgeuzesta tulisi magnetar, mutta siihen on jo todella pienet mahdollisuudet, massa ei todennäköisesti riitä. Tosin magnetarien synnystä tiedetään todella vähän.

JJ75

Posahdus on tapahtunut n. 650 vuotta aikaisemmin sitten kun valo saapuu maahan. Todennäköisesti näkyy pienenä pisteenä, kirkkaana tosin ja päivälläkin sen huomaa taivaalta. Kirkas pieni piste, ei todellakaan päiväksi yöt muutu.

yypee

Tosiaan, jos se näkyy tänä vuonna, se on tapahtunut jo ajat sitten. Mikäli se tapahtuu tänä vuonna, se näkyy sitten joskus.

Mutta jos se näkyy, se todellakin NÄKYY kyllä. Siinä jää oma lamppumme kakkoseksi. Betelgeusehan on suurimpia tiedossa olevia tähtiä. Sen pyörimisakseli ei onneksi osoita tännepäin, sillä sen lähettämä gammasädesuihku tappaisi kaiken elollisen maapalloltamme.

yypee

Kyllä on. Tuollainen lamppu kun simahtaa, siitä pöllähtää gammaa sillä voluumilla että se on 'good bye' kun osuu hollille. Kaukanahan se on, mutta yksi suurimmista tähdistä.

Observatori

Varmaan taas simuloitujen mallien sivutuote ja science fiction. Jostain pitäisi saada lisälämpöä, että pysyttäisiin vanhoissa simulaatioissa ja lämpötiloissa. Muuten ei pysytä edes maailmanlopun skenaarioissa. Ellei mukaan lisätä sitä että me hukutaan lumeen.

Pelkkä oma aurinko ei enää riitä. Ratkaisu on Betelgeuze kolmasti.

hemohessu

nopiasti kuukkeloituna WP: Betelgeuze olisi todennäköisesti ihmiskunnan historian valovoimaisin supernova ...joka kirkkaudellaan peittoaisi vuonna 1006 nähdyn SN 1006 -nimisen supernovan ja myös puolikuun, mahdollisesti jopa täysikuunkin (−12,5m). ...supernova ei kovasti valaisisi Maapalloa, koska se näkyisi valtavan välimatkan takia vain pienenä pisteenä, joka tosin olisi helppo havaita myös päivänvalossa. Tämä vaihe kestäisi muutamia kuukausia, ja viimeistään muutamien vuosien jälkeen tähti sammuisi kokonaan."

"Aurinko on noin 398359 kertaa kirkkaampi kuin täysikuu"

Siis ilmiönä jotain isoon meteoriin tai aamutähteen (Venus) verrattavaa? Mikä toinen aurinko, kun nova olisi jotain 400.000 kertaa himmeämpi? Hajaantukaa.

Mikko Lehtovirta

Sir Fred Hoylen ja Geoffrey Hoylen scifi-romaani vuodelta 1973 sopii tilanteeseen kuin nenä päivään :) Lukekaapa!

Itse ajattelin aloittaa Asimovin Säätiö-sarjan uudelleen. Kauppasodat tuntuvat kovin ajankohtaiselta aiheelta.

Mila F

Pelkkää nautintoa. Olen lukenut ne jo muutamaan otteeseen vuosien varrella, mutta aina niistä löytyy jokin ajatus tai ulottuvuus, jota ei ennen huomannut.

Jos et ole vielä lukenut Sir Arthur C. Clarken ja Stephen Baxterin 'The Light of Other Days', niin suosittelen ...

Mila F

Minä taas kahlasin kaiken fantasian ja scifin, mutta jätin kokonaan väliin sen genren, jossa pääasiassa keskitytään listimään avaruusöttiäisiä. Fantasia on parhaimmillaan hyvää viihdettä, mutta hard core on jumaluutta ...

Mm. täältä saa ideoita:
http://www.sffworld.com/
http://www.sffworld.com/forums/forumdisplay.php?s=&daysprune=&f=7

Oletko lukenut Greg Bearia? Jos et, kannattaa aloittaa tässä järjestyksessä EON, Eternity, jotka pitää lukea englanniksi - suomentaja ei ole onnistunut kääntämään keskeisimpiä ideoita, joten pilalle meni. Uudempi tuotanto on käännetty asiallisesti.

Aloitin scifin lukemisen joskus nelisenkymmentä vuotta sitten ja tarjonta oli varsin vähäistä. Suomeksi käännetty vielä harvinaisempaa. Fantasia-nimeä ei tunnettu. Tärkeimmät olivat C.S.Lewis ja tietysti Taru Sormusten Herrasta upeimpana ja vieläpä suomennettuna. Nykyään tarjontaa on onneksi jo niin paljon, että on jopa valinnanvaraa. :)

JanneGPirinen

1. kappale:
Yksi yötaivaan kirkkaimmista tähdistä räjähtää tänä vuonna

2. kappale:
Punaisen ylijättiläistähti Betelgeuze saattaa räjähtää jo tämän vuoden aikana

4. kappale:
Räjähdys voi yhtä hyvin tapahtua tänä vuonna kuin miljoonan vuoden kuluttua.

Tästä Usarille Pulizer!

dTvaKA2Q

SAATTAA räjähtää, saattaa olla räjähtämättä. Toivoa sopii, että että oman elämäni aikana ehtisin sen havaita, mutta todennäköisyys on melkoisen pieni.

Arvon kanssakommentoijat, kun sanotaan lause "Betelgeuze räjähtää tänä vuonna", niin silloin tarkoitetaan: "Betelgeuze räjähtäminen havaitaan Maassa tänä vuonna". Eli se, että kohde on kaukana, ja siellä tapahtuu jotain mainitsemisen arvoista, nollataan puhumalla ko. kohteesta meidän preesensissä, siis meidän nykyajassa, siis siinä, mitä me juuri nyt havaitaan.

Tämä aussirehtori on, havaittuaan jotain Betelgeuzen ominaisuuksia, siis tullut mielestään varmuuteen siitä, että kohta me voimme havaita Betelgeuzen räjähtäneen. Uutisen teksti ei kerro, millä perusteella hän on tähän käsitykseensä tullut.

Linkitetty aussisivusto kertoo mm. tällaista skeidaa: "The infamous red super-giant star in Orion’s nebula - Betelgeuse ...". Joo-o vai että sillä tavalla, että oikein infamous, ja vieläpä sijaitsee in Orion’s nebula. Lisättynä kuvamatskulla Star Wars leffasta. Haloo - tuollaisia tarinoita suoltavat lehdet tai läpyskät ei ole 7-päivää kummoisempia lähteitä tiedeuutisoinnille.

demarien vihollinen no1

...joo, nyt heti tai miljoonan vuoden kuluttua.
Betelgeuzesta on tullut otettua merenkulun paikanmääristystä, tähdestä sijoittaja. Onko nyt siis niin, että valo piste sammuu tästä kohteesta? eikös räjähdys ole tapahtunut jo vuosia sitten?
Kukapa senkin tajuaa...

JouniM

Kotikuntani on saanut tarkempaa tietoa. varmaan ihan lähipäivinä jo viimeistään leimahtaa. Toki ilmiön piti jo näkyä vuoden alusta sillä kunta päätti sammuttaa katuvalot puolenyön jälkeen - luottaen ilmeisesti taivaalliseen valoilmiöön.

marmot

" Yksi yötaivaan kirkkaimmista tähdistä räjähtää tänä vuonna "

" Betelgeuzen räjähtämisen ajankohtaa on pohdittu jo pitkään. Räjähdys voi yhtä hyvin tapahtua tänä vuonna kuin miljoonan vuoden kuluttua "

Aluksi ollaan niin varmoja sitten sanotaan jo loppupuolella että voi ihan hyvin tapahtua miljoonan vuoden kuluttua.

dTvaKA2Q

pyllyä, sillä sellaiset korkeintaan tekee jokseeenkin vakavaa harmia ihmisrodulle; selllaisia on vaikkapa Yellowstone nyt;

mutta komeettojen/tms joukossa on VARMASTI kamaa joka tekee selvää jälkeä koko tälle porukalle. Ilman mitään etukäteistietoa.

On aivan 100% varmaa että tällaista kamaa tänne tulee putoamaan, ja putoamisen lopputulos on ihmiselle tappavaa.