Keskiviikko 16.1.2019

Tämän takia duunari tupakoi

Jaa artikkeli:
Luotu: 
16.2.2011 07:03

Miksi duunari tupakoi yhä, mutta ylemmissä sosioekonomisissa ryhmissä sauhuttelu vähentyy? Tätä kysymystä on selvittänyt valtiotieteiden maisteri Anu Katainen väitöskirjassaan, joka tarkastetaan Helsingin yliopistossa kuun lopussa.

Kataisen mukaan ero ei liity terveyshaittojen tiedostamiseen, sillä ne tiedostetaan hyvin myös alemmissa sosioekonomisissa ryhmissä. Väitöskirjan mukaan duunari tupakoi huolimatta terveyshaitoista, koska hän pitää tupakointia omana valintanaan – ja koska se varmistaa tupakkatauot työpaikalla.

–Yksilöllinen valinta on tärkeä erityisesti tupakoiville toimihenkilöille, jotka korostavat tupakoinnin nautintoa ja riippuvuuden hallintaa. Ruumiillisen työn tekijät pitävät puolestaan tupakointia itsestäänselvyytenä, sitä ei perustella korostamalla sen myönteisiä puolia, kirjoittaa Katainen.

–Tupakointi liittyy ruumiillisessa työssä usein sosiaalisiin suhteisiin, se mahdollistaa työntekijöille suuremman liikkumavaran oman ajan hallinnassa. Tupakkariippuvuus yhdistettynä työpaikan käytäntöihin pitää tupakoijan tehokkaasti kiinni tupakassa.

Kataisen tutkimuksen mukaan terveys ei yksin riitä motivoimaan tupakoinnin lopettamiseen. Tärkeämpää on se, miten tupakointi liittyy tupakoijan elämäntapoihin ja elinolosuhteisiin.

Tutkimus kertoo myös suomalaisista luokkaeroista, sillä erot tupakoinnin perusteluissa tuovat esiin haastateltavien yhteiskunnallisen aseman. Ruumiillisen työn tekijöiden välineellinen suhde tupakointiin muistuttaa Kataisen tutkimuksen mukaan luokka-aseman konkreettisesta puolesta. Kamppailu sosiaalisesta asemasta on kamppailua itsemääräämisoikeudesta.

–Tupakointi tarjoaa yhden, kylläkin koko ajan heikkenevän välineen oman tilan ja ajan hallintaan, katsoo Katainen.

Suomalaisyritykset ovat viime aikoina pistäneet tupakoivia työntekijöitään ahtaalle.

Anu Katainen väittelee Helsingin yliopiston valtiotieteellisessä tiedekunnassa 26. helmikuuta.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

pZ

No miten olisi jos vaikka yrittäisitte kaksinkertaistaa kieltojen, rajoitusten, sääntelyn, tahdosta riippumattomuuden, kaikenlaisen aktivoinnin ja erilaiset palveluyksiköt, joissa voisi joku amatööri täysin perusteetta tai kuvitteellisin perustein hetkellisesti tuntea rajoitettavan perustuslaillisia oikeuksia tahdosta riippuvaisesti?

:) Omalta osaltani kannatan tätä kieltojen ja rajoitusten lisäämisen politiikkaa. Erittäin lämpimästi. Hyvää työtä. Lisää.

space

Johtoporras voi käyttää loputtomasti aikaa kaffepulla-reepinkeihin ja jauhaa paskaa kokoustiloissa ja vilkuilla silloin tällöin powerpoint-maratoonia jos jaksaa. Siinähän se päivä nopeasti hurahtaakin.

Duunarilla on vain kessutauot tai netin vilkuilu riippuen työnkuvasta. Kohta munkkipossu-saunailta-golffarit vie nekin!

Kallevi

Ajanhallinta rakennustyömailla on niin fasistista, että rakennustyömiehet joutuvat ottamaan lepotaukoja jopa oman terveytensä kustannuksella. Monet työmiehet tarttuvat tupakkaan, koska se tarjoaa syyn hengähtää, vaikkakin joutuu hengittelemään epäterveellistä savua.

Siinä sitten mietit itseksesi kumpi tappaa ensin: ainaisesta väsymyksestä ja stressistä johtuva masennus/kaksisuuntainen/psykoosi/alkoholismi, vai keuhkosyöpä/veritulppa/sydäntauti!

Tiedän tämän asian, koska olen seurannut useamman rakennustyömiehen taistelua ahneiden työnjohtajien sadismia vastaan, ja samanaikaista kamppailua oman pään kasassa pitämiseksi. Liikkeessä on pysyttävä jatkuvasti, pienikin hengähdystauko on lorvimista ja saattaa johtaa palkanmaksun kiemuroilla uhkailuun.

JAK

Tupakkahuoneessa setvitään enemmän työasioita, kuin itse työpisteillä. Jos halua tietää, missä firma menee, niin mene tupakkahuoneesee. Jos tarvitsen apua jossain hankalassa asiassa, niin mene tupakkahuoneeseen. Siellä ratkotaan enemmän asioita ja ongelmia, kuin loppufirmassa yhteensä.