Tiistai 18.6.2019

Yle: Auringonpilkuista selitys koville pakkasille

Luotu: 
21.2.2011 10:03
Päivitetty: 
21.2.2011 18:20

Astrofyysikko Calle Källmanin mukaan kuluvan talven kovat pakkaset selittyvät ainakin osittain sillä, että auringonpilkkujen määrä on pieni. Asiasta kertoo Yle Uutiset.

- Auringonpilkut vaikuttavat maapallon magneettiseen suojaan. Mitä vähemmän pilkkuja on, sitä parempi suoja. Kun ei ole paljon pilkkuja, tulee paljon kosmista säteilyä. Se vaikuttaa pilvien syntymiseen ja lämpötilaan. Ilmastoihmiset eivät tätä usko, mutta kohta hekin uskovat, Källman sanoo Ylelle.

Myös tuoreimmassa Tiede-lehdessä kylmälle talvelle on annettu useita selityksiä, muiden muassa merien lämpömuutokset ja auringon pieni aktiivisuus. Tutkijat kiistelevät auringon aktiivisuuden vaikutuksesta säähän, Tiede-lehdessä todetaan.

Auringossa alkoi viime viikolla purkaus, jonka ennakoitiin häiritsevän radioliikennettä. Ilmatieteen laitokselta kerrottiin Uudelle Suomelle, että revontulia voi myös näkyä normaalia etelämmässä. Auringonpilkkujen maksimia odotetaan vuodeksi 2013. Lisää aiheesta täällä.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Ilkka Luoma

Ilmasto muuttuu aina ihmisen kanssa ja ilman ihmistä

On havaittavissa innokkaita ihmistä puolustavia ahaa-ilmiöitä, ettei pienen ihmisen vaikute muutakkaan ilmastoa. Kädenvääntöä harjoittavat tutkijat, elinkeinoelämä ja kuluttajat. Ihminen on mestari antamaan itselleen positiivisia ja vapauttavia synninpäästöjä.

Auringonottajat ovat tohkeissaan, kun paistaa niin kuumasti, että suojakertoimia pitää lisätä kesästä toiseen. Punaniskoja ja paahtuneita "kahvinpapuja" seilaa kaupunkien ja maaseutujen rannoille. Samaan aikaan eläin- ja kasvitieteilijät pongaavat uusia lajeja kotoperäisten joukosta. Säätieteilijä selostaa, että on niitä kuumempiakin kesiä ollut, ainakin viimeisen sadan vuoden aikana. Grönlannin jäätikötkin tuntuvat sulavan nopeammin.

Ihminen on lyhytnäköinen, jos hän todistelee itselleen kulutuksen mandraa ja sen vaikutetta kansantalouteen ja jatkuvaan kasvavan hyvinvoinnin autuaallisuuteen. Tosiasiassa merkittävin seikka on se, että ihminen käyttää apuvälineitä, jotka ovat tehdyt materiamuutoksilla käyttämällä ulkoista ihmisestä riippumatonta energiaa. Ihmisen hyvinvoinnintavoittelu ja kasvuhegemonia perustuvat juuri nimenomaan tähän kiihtyviin materiamuutoksiin ja ulkoisen, kierrossa olevan lainaenergian käyttöön.

Juuri nyt poltamme autojemme moottoreissa sitä kasvuenergiaa kierrosta, joka syntyi miljoonia vuosia sitten. Me porasimme sen esiin ja syydämme jätökset muusta eläinkunnasta riippumatta ilmakehään. Ihminen on mestari siirtelemään itseään ja tavaroitaan paikasta toiseen, itseasiassa koko elämämme toinen kliimaksi on siinä. Ensimmäisen me tiedämmekin.

Eläinkunta ei käytä harmoniassaan apuvälineitä, ne saalistavat suoraan ja eliminoivat heikot ja huonokuntoiset pitäen populat elinvoimaisina ja lisääntymiskykyisinä kokonaistasapainon järkkymättä, tiedostamattaan. Ihminen haalii toimeentuloansa eliönaapurilta; muulta kokonaiskasvustolta siihen tahtiin, että riittävyyden rajat häämöttävät. Ihminen on onnistunut tuhoamaan jo menneisyydessä omia erillispopulaatioitaan mm. ryöstäviljelemällä tai omalla nahistelulla omistamisesta ja vallanhalusta. Ihmiselle ei riitä luontainen sille kuuluva reviiriys.

Ilmasto muuttuu oli ihmistä tai ei. Ihminen ei tiedä kaikkia muutosprosesseja eikä tapahtumajatkumoita, joita on nopeita ja äärimmäisen hitaita. Tiede selostaa aina enemmistöperiaatetta ja tiedeyhteisön hyväksyntää. Me vain unohdamme sen, että osuutemme ja tietomme syyn ja seurauksen laeista ovat tuntemukseltaan häviävän pieniä. Emme pelasta itseämme selittelemällä osallistumattomuuttamme ilmastomuutoksiin. Pitkässä skaalassa emme pelasta itseämme millään tutkimustuloksella tai uskomuksella.

On vastuuntunnotonta polemisoida vaikutetekijöitä ilmaston muutoksien osalta auringolle, taustasäteilylle, avaruuden hiukkasmyrskyille tai muille vetovoimaisille aiheuttajille niin ajatuksina kuin tieteellisenä "totuutena". Olisi mielekästä myös tutkia osuuttamme omiin ongelmiin, koska ne vaikuttavat säteilevästi myös muihin eliöryhmiin ja elämän edellytyksiin.

Ylihuomenna voimme varautua mm. yksityisautoilun loppumiseen, rusketus- ja uteliaisuusmatkailun päättymiseen, lisääntyvien apuvälineiden kehittelyn ja kasvattamisen vähenemiseen.

Ihminen voisi etsiä omaa luonnonrauhaansa sisältänsä hyväksyen tasapainon, joka menetettiin, kun huomattiin käden jatkeeksi nuija, kuokka ja itse-ehtoisesti tehty tuli. Elinpiiri- ja mukavuudenhaluevoluutio hoiti hommat tähän päivään, jossa 100 vuodessa poltimme taivaan tuuliin ilmastomuutoksien siemeniksi energiamäärän, jonka valmistamiseen muulta luonnolta meni esimerkiksi 30 miljoonaa vuotta.

Ihmiselossakin toisen ihmisen syyllisyys on todennäköisempi kuin oma, ...ainakin niin me itsellemme usein perustelemme. Ehkä me olemme antaneet sen pienen kiihdykkeen, joka nopeuttaa prosesseja havaitsemallamme tavalla.

Ilkka Luoma

ORIG
maanantai, heinäkuu 17, 2006

KalervoK

Nämä kovat pakkaset ovat ihan ihmisen toiminnasta aiheutuvia:

Talven kylmyys johtuu rakennusten lämmittämisestä.

Energian häviämättömyyden lain mukaan kun sisätilaa lämmitetään täytyy energia ottaa jostakin - siis ulkoa.

Nyt kun ilmalämpöpumput ovat yleistyneet, niin ulos jää aina vaan kylmempää ja kylmempää.

Afrikassa ei lämmitetä, siellä talvetkin pysyvät lämpiminä.

intrigööri

taas yhtä päivää lähempänä. Ilmastonmuutos on vakava asia, ei sitä saa epäillä. Maapallon ilmasto ei ole koskaan pysynyt vakaana montaakaan tuhatta vuotta kerrallaan.
Vaikka eihän maapallon vanhaa ilmastohistoriaa saisi kuulema enää noteerata mitenkään, koska ihmiset ovat tuprutelleet päästöjä kunnolla vasta satakunta vuotta.
Toisaalta yksi iso tulivuoren tupruttelu voisi pimentää koko pallon vuosien ajaksi. Mutta eihän semmoinenkaan sovi ortodoksiseen ilmastonmuutosuskontoon. Ei saa epäillä, sillä ilmasto muuttuu ja ainakin uusi jääkausi tulee varmasti! Hallelujaa!

Teppo Vanamo

Osittain, siinä oli se taikasana.

Minä olen näitä säitä katsellut tarkemmin vasta reilut 30 vuotta ja ainoa korrelaatio, jonka olen löytänyt koville pakkasille on Atlantin matalapaineiden voimakkuus. Jos Atlantin matalapaineet eivät ole riittävän voimakkaita, pääsee navalta virtaamaan hyvin kylmää ilmaa, joka saa aikaan paikallaan pysyvän korkeapaineen.

Pitkälle syksyyn nämä Atlantin matalapaineet ovat Afrikan itärannikolta lähteneitä trooppisia matalia, tai pyörremyrskyjä, jotka kulkevat Amerikan mantereen itäpuolitse pohjoiseen ja jälleen itään. Jos pyörremyrskykausi Yhdysvaltojen itärannikolla on voimakas ja kestää pitkään, on talvi todennäköisesti lauhempi.

Se mekanismi joka säätelee näiden matalapaineiden voimakkuutta ja liikkeitä on sitten jo niin monimutkainen, että nykyisin välinein ja tiedoin voi käyttää yhtä hyvin lottokonetta. Jos saisimme anturit jokaiseen kuutiokilometriin merta ja ilmakehää, voisimme ehkä jo alkaa puhumaan tieteestä.

MURSU

kun jäämereltä puhuri käy Venäjän aroille, ja sieltä kiepsauttaa vihmoen puhurin Suomeen jossa tököttää high-presure, nii paneeha täällä pakkanen!

Testi, viepi pakastimen jossa -18 yöksi ulos -30 pakkaseen kansi auki, ja mänööpi sitte uamusella mittaamaan pakastimen asteet....oiskosa kylmentyny? Mutta minähä en ookkaa väittelykirjoja tekassu, enkä tituleerattu...ni mitäs minä mitää ymmartämään.

Sitte noi pilikut, nuorna kun minulla puhkes naamaan pilikkuja, nii eipä nuo kylmänny, vaa kuumottivat perhanat! Eikös nuos D-vitamiinipallon pilikut aikas kuumia jo sinällää...nii..että niistä tulleeki pakkasta...no niih...että silleesti sitte.

UhanalainenSinisilmäinen

Sitten uskon eksponentiaalisesti taivaaseen kohoavia ilmastonlämpiämislaskelmia kun matalat saarivaltiot jäävät veden alle. Tällä kupletilla saatiin Aasiaan aikaiseksi 3 kertaa isompi keskiluokka kuin länsimaissa kun täällä ei uskalla enää autoakaan käynnistää eikä se edes käynnisty kun akku on jäässä kuten 50 ja 60-luvun talvinakin.. Aasiassa ja Meksikossa kukaan ei ole kuullutkaan hiilijalanjäljistä eikä siellä olla estämässä kaikkea yritystoimintaa (ei kyllä jenkeissäkään olla hölynpölyssä mukana, asiaa on harkittu jo siitä lähtien kun Al Gore pisti pallon liikkeelle heh) Onneksi Suomi meni etukenossa tähänkin mukaan.

salakankee

sen perusasian - miksi pilviä syntyy! Voisi joku silloin syvällä rintaäänellä puhua ilmastomalleista.

Jollei tiedä - mikä pilvi on - ei kannata korottaa ääntään!

"Svensmark suggested that during the Little Ice Age when the sun was inactive, cosmic ray flux from space was high, cloud amount was greater, and global temperatures were cooler. As the sun became more active after 1750, cosmic ray flux decreased, cloud amount decreased, and global temperatures warmed. Svensmark proposed that the global warming we've experienced for the past 150 years is a direct result of an increase in solar activity and attendant warming"

hoikkapoika

tutkimuksissaan ja tutkimus salattiin ja kiistettiin monta vuotta.Uudet tiedot tiedot ei miellyttäneet tiedemailmaa.Siksi Suomessakin kiistetään ja ei kerrota pilvien synnystä.Calle Källmanin tiedot on väärin ajateltu.Jopa asiaa vääristelevä.Auringon aktiivisuus on ollut pieni vuosia,joten kosmista säteilyäkin on ollut vähän ja pilviä on muodostunut vähän.Viimeviikolla oli pieni muutos,joten vaikutus vähäinen.Suurin vaikuttaja on kulkumme linnunradan kalaksissa ja sen kierteiset rakenteet.Nykyiset pakkaset johtuvat vain korkeapaineesta,joka päästää lämmön karkaamaan,kunhan tulee taas matalapaine,niin sää lämpenee.Pilvien muodostuminen vaatii sopivan kokoisia hiukkasia,jotta vesihöyry voi kiinnittyä.

salakankee

hiukkasta vaan vain kosmista sädettä?
"He found that the cosmic rays ionize molecules in the air, releasing electrons that in turn attach themselves to oxygen molecules and collect other water and sulfur dioxide molecules to form clusters. This process occurs extremely rapidly and many times for each electron. The electrons function as a catalyst to form clusters of molecules that grow and produce sulfuric acid CCN. When the air is lifted by normal meteorological processes, these additional CCN form more dense and widespread clouds because of their greater number." eli kosminen säteily ionisoi ilmakehän kaasuja ja näin synnytti pisaroita!

http://www.icr.org/article/new-theory-climate-change/

tapiosimonen

Pohjois-Atlantin oskillaatio (North Atlantic Oscillation, NAO) on käsite, jolla kuvataan VUOSITTAISTA SÄÄNVAIHTELUA (ei siis ilmastonmuutosta) Pohjois-Atlantin ympäristössä.

NAO-indeksi mittaa poikkeamia Islannissa ja Azoreilla sijaitsevien tutkimusasemien välillä. Indeksin yksinkertainen versio lasketaan maanpinnan ilmanpaine-eroista. Indeksi kuvaa siis leveyspiirien välisiä paineenvaihteluita jotka ovat suoraan verrannollisia LÄNSITUULTEN VAIHTELUIHIN.

Talvikauden indeksi kuvastaa TALVEN SÄÄOLOJA.

RIIPPUMATTA ILMIÖN TAUSTOISTA, positiivinen NAO kertoo sateisista, tuulisista ja lauhoista talvista, voimakkaana vallitsevasta länsivirtauksesta ilmakehässä.

Yksinkertaistettuna tämä kertoo keskimääräistä syvemmästä ISLANNIN MATALAPAINEESTA ja keskimääräistä korkeammasta AZORIEN KORKEAPAINEESTA.

NEGATIIVINEN NAO yhdistyy heikompaan (lauhaan) länsivirtaukseen, KYLMÄÄN TALVEEN Pohjois-Euroopassa.

http://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/precip/CWlink/pna/month_nao_index....

The positive and negative phases of the North Atlantic Oscillation are defined by the differences in pressure between the persistent low over Greenland and Iceland and the persistent high off the coast of Portugal. During a positive NAO, both systems are stronger than usual. That is, the low has a lower atmospheric pressure and the high has a higher atmospheric pressure.

During the negative phase of the NAO, both systems are weaker, lowering the difference in pressure between them.
(kylmät virtaukset pääsevät "iloksemme").

http://earthobservatory.nasa.gov/Study/NAO/NAO_2.html

KUVA:

http://en.wikipedia.org/wiki/File:Nao_indices_comparison.jpg

LÄHTEET: NOAA, NASA/earthobservatory ja wikipedia.

Kodin Onni

Mikään muu ei ole tärkeää kuin se että SINÄ olet syyllinen. Tämä tulee nyt kyllä vähän kalliiksi kun meidän pitää säätää sinulle päästö, energiatehokkuus- ja rekisteröintimaksuja. Niin ja ruuhkamaksu, paskalakikin vielä että opit olemaan.

Ja sitten ihmetellään, miksi äänestäjät eivät oikein ymmärrä nyt valtaa pitäviä. Oikein huvittaa kun myöntävät juuri ja juuri että on ollut vaalirahoituksessa jotain epäselvää ja siksi ollaan vihaisia...kyllä se viha kumpuaa ihan suorista lisämaksuista joita voisi tyhmempi jopa luulla lisäveroiksi.

Professori

Suomalaistutkimuksen mukaan puiden vuosirenkaista on laskettu, että auringon aktiivisuusmaksimilla ja Euroopan (ehkä koko maailmankin) lämpötiloilla on noin 60-80 vuoden viive. Nyt elämme 1960-luvulle jatkuneen poikkeuksellisen kovan auringon aktiivisuusjakson jälkeisessä ajassa. Ilmastonmuutosmalleissa tätä yhteyttä ei ole huomioitu ainakaan toistaiseksi.

Täällä lisää <a href="http://professorinajatuksia.blogspot.com/2010/12/ilmastonmuutosennusteis..., auringonpilkuista ja lämpökausista</a>.

Professori

Kaaosteoriahan oikeastaan syntyi pitkälti siitä havainnosta että ilmastomallit ovat äärettömän herkkiä pienille muutoksille lähtöarvoissa. Olen itsekin ihmetellyt, mikseivät ilmasto-alarmistit koskaan mainitse tätä asiaa.

syvä

Tuonkaltaista totuudenvastaista informaatiota kutsutaan disinformaatioksi, jolla saadaan asioista tietämättömät ja edelleen tietämättöminä pidettävät ihmiset uskomaan asioita, jotka heidän halutaan uskovan varsinkin poliittisesti merkityksellisissä tapauksissa.

Voisi helposti väittää, että herra Källman olisi vihreän puolueen kannattaja. Googlen mukaan häneltä irtoaa lausuntoja yhdestä sun toisesta asiasta.

Esim. Kokkolan kaupunkisisvuilta: Astrofyysikko Calle Källman arvioi talven kylmien pakkasjaksojen selittyvän osittain auringonpilkkujen vähäisellä määrällä.

Nämä uutiset vaikuttavat lähinnä vitseiltä.

JAK

Tiede-lehti on ollut jo vuosia ilmastolahkon hallussa. Julkaisevat oikein skeptikkojen käännytysohjeita. Ainuttakaan ilmastouskonnonvastaista artikkelia ei siinä julkaisussa ole nähty, eikä tullä näkemäänkään. Nimestään huolimatta on julkaisun tiede sangen yksipuolista.

Rille

Niillä pilkkujen määrillä on merkitystä maapallon säihin ainakin vähänkin suuremmissa muutoksissa. Tosiasiaa.

Tästä näkyy syklin ja syklien nykytilanne

http://sidc.oma.be/sunspot-index-graphics/sidc_graphics.php

Tästä näkyy pitempää historiaa, toivottavasti, jos ei niin uusitaan.

http://1.bp.blogspot.com/_l_i7GhaszTw/SjoaigJG68I/AAAAAAAAEWE/i_EyrZuIT-...

Varmuuden vuoksi ajat; Daltonin minimi 1790-1830
; Maunderin minimi 1645-1715

Euroopan kovia talvia historian kirjojen mukaan. Lähteet:

Jarmo Niemisen puheenvuoro-blogi 26.12.2010 ja hänellä merentutkimuslaitoksen entinen jääosaston johtaja Risto Jarva v. 1941.
Kopioin Jarmon hyvin tehdystä blogista, vastaavuudet löytyvät helposti. Mikä tässä on vielä epäselvää? Eli minimien talvia Euroopassa.

"Talvi 1655 oli hyvin kova ja ankara Itämeren alueella. Ruotsin (Suomen) alueella talvi alkoi hyvin varhain ja päättyi hyvin myöhään. Ahvenanmeren yli Ruotsiin ajettiin vielä huhtikuun puolivälissä. Myös Itämeren eteläosissa kuljettiin kuormavaunuilla peninkulmien päässä rannikosta.
Vain kolme vuotta myöhemmin, 1658, Ruotsissa (Suomessa) talven sanottiin olleen kovimpia mitä tunnetaan. Kaarle X joukot kulkivat Belttien yli Jyllannista Själlantiin.
Myös talvi 1667 oli jälleen hyvin kova ja ankara. Itämeri oli kauttaaltaan jäässä. Talviliikenne oli jäällä Preussista Lübeckiin, kuten myös Tallinnasta Ruotsiin.
Vuonna 1670 jäätyivät Saksan ja Ranskan joet. Tonavaa pitkin ajettiin pitkät matkat vaunuilla. Talvijääliikenne oli Preussista Lübeckiin ja Tallinnasta Ruotsiin.
Kovia jäätalvia Itämerellä oli vuosina 1674 ja 1677. Itämeri oli molempina talvina jäässä Bornholmin ympärillä lähes koko maaliskuun.
Kerrotaan, että talvi 1684 oli tavattoman ankara. Monin paikoin kovempi kuin vuoden 1608 kauheat pakkaset. Talvi oli ankara myös Englannissa. Meriliikenne oli keskeytyksissä Englannin kanaalissa 13 viikon ajan. Meri oli jääytynyt Belgiassa ja Hollannissa useiden peninkulmien päähän. Vuosisdan kovia pakkastalvia oli vielä vuosina 1695 ja 1697, jolloin pakkanen levisi Pohjois-Euroopasta Saksaan. Todennäköisesti koko Itämeri oli mainittuna talvina jäässä.
1700-luvun alkupuolisko
Vuonna 1709 Euroopan kohtasi tavattoman ankara pakkastalvi, joka muistutti Suomen-Venäjän välisen sodan 1939-1940 talvea. Pakkassää alkoi joulun alla vuonna 1708. Muutamia vähäisiä keskeytyksi tammikuun alussa lukuunottamatta pakkassää jatkui pitkälle maaliskuuhun. Pakkasen vaikutus näkyi puiden kasvussa seuraavan 50 vuoden ajan. Ranskassa jäätyi Garonne-joki ja Rhone. Adrianmerellä Venetsian seudulla jää ulottui rannikoltakilometrien leveydeltä mereen. Espanjan Ebro-joki jäätyi.Talvi olikin Espanjassa, Italiassa ja Ranskassa yksi ankarimmista.
Suomen alueella kerrotaan järvien jäätyneen pohjia myöten. Puut vikaantuivat ja olivat seuraavana vuonna kuin "kuihtuneita". Ahvenanmeren yli ajettin rekipelillä jouluaatosta maaliskuun 25.päivään asti.
Itämeri jäätyi läpeensä. Maaliskuussa Skånesta pääsi jäitse Bornholmiin. Vielä toukokuussa ajeltiin Iätmeren alueella yleiseti rantajäillä.
Talvi oli myös historiassa ensimmäinen. Pakkasen määrää mitattiin ensimmäisen kerran eräin paikoin lämpömittarilla.

Sotatalvena 1708-9 taistelivat vastakkain Ruotsi ja Venäjä sekä Englanti liittolaisineen Ranskaa vastaan. Syksyllä 1708 Ruotsin armeija lähti marssimaan kohti Ukrainaa. Ruotsalaisten apujoukkojen huoltovankkurit ja tykit juuttuivat mutaan ja ne tuhottiin Lesnajan kylässä lumimyrskyssä syyskuussa 1708.Erityisen kylmän talven 1708–1709 jälkeen Kaarle XII lähti jälleen kohti Moskovaa. Pietari Suuren käyttämä poltetun maan taktiikka ja rajut pakkaset olivat tehneet tehtävänsä, kolmannes Ruotsin armeijasta oli kuollut.Sotaan lähteneestä 50 000 miehestä oli kesän koittaessa jäljellä 29 000 miestä. Pietari Suuri löi Kaarle XII joukot kesäkuussa Pultavan taistelussa.
1700-luvun alkupuoliskolla oli kovia pakkastalvia myös 1716 ja 1740. Itämeri jäätyi läpeensä molempina talvina.
Ruotsissa ja Suomen alueella saattoi vuoden 1740 talvi olla ankarampikin kuin vuonna 1709 "suuri eurooppalainen talvi". Jo lokakuussa 1708 sää muuttui Suomessa kylmäksi. Pakkasta kesti maaliskuun loppuun asti. Kaikki Saksan joet jäätyivät ja vielä huhtikuussa kaivot olivat siellä jäässä. Ostendin kohdalla Pohjanmeri oli jäässä yli kahden peninkulman leveydeltä. Englannin Tems-joki jäätyi kuten myös Englannin rannikot paikoin. Myös Euroopan kevät oli monin paikoin tavottaman kylmä.

Ranskan Suuren vallankumouksen talvi 1789 oli sekin hyvin ankara lähes koko Euroopassa. Pakkaskausi alkoi yleisesti jo marraskuussa. Jo joulukuun 27. päivä Itämeri oli jäätynyt niin pitkälle kuin ulkosaarilta voitiin nähdä.
Köpenhaminan joulukuun keskilämpötila ol -7,7 astetta, eli sama kuin Grönlannin Gotthaabissa. Tammikuun ensimmäisistä päivistä alkaen kuljettiin jäitse Ahvenanmeren yli, tosin jäät rikkoutuivat hieman myöhemmin. Seuraava ylitysjakso jatkui maaliskuun 9. päivästä huhtikuun 4. päivään saakka. Jään paksuus oli Karlskronassa huhtikuu 4. päivä 80 centtimetriä.
Talvea pidettiin yhtenä kovimmista ja kestävimmistä mitä Euroopasta tunnetaan. Pakkaspäiviä oli mm. Pariisissa 50 ja Versaillesin kanavat olivat 50 centtimetrin jäässä.Viini ja syvimpienkin kaivojen vesi jäätyivät. Ranskan joet jäätyivät. Vielä Biscajan lahdellakin oli jäätä La Rochelen luona. Pohjanmeren rannikon meriliikenne oli keskeytyksissä jäiden takia. Marseillesin minimilämpötila oli -17 ja Baselin -37 astetta. Geven järvikin jäätyi 14 päiväksi. Englannin Tems-joki ja Irlannissakin eräät joet jäätyivät. Lissabonissa talvea kesti kolme viikkoa. Konstantinopolissa paksu lumi viivähti 12 päivää. Kaupungin rannikkovesissä ajelehtivat jäät vaikeuttaen, jopa estäen, satamaan pääsyä.
Vuosisadan viimeinen talvi oli jälleen ankara. Juutinrauma jäätyi jo joulukuun 28. päivä vuonna 1798 ja oli jäässä yli neljä kuukautta toukokuun 11. päivään asti vuonna 1799. Hetki on myöhäisin tiedetty ajankohta Juutinrauman jäiden lähtemisestä.
Vuosisata alkoi ankarilla pakkasilla. Juutinrauma oli jäässä joulukuun 27. päivästä maaliskuun 15. päivään 1800. Vielä ankaria pakkastalvia oli talvet 1809, 1814, 1820 ja 1830.
Suomen sotatalvi 1809 oli Itämeren piirissä hyvin kova. Tykkipatteri pääsi Ahvenanmeren yli jo tammikuun 16 ja 17 päivä. Jää kesti ajaa maaliskuun loppuun asti. Juutinrauma oli jäässä tammikuun 1. päivästä maaliskuun 1. päivään. Viimeiset jäät hävisivät Saaristomereltä toukokuuun lopulla. Toukokuun 18. päivä kerrotaan kasakoiden ratsastaneen Marianhaminan länsisataman jäällä.
Tammikuu 1814 oli Etelä-Ruotsissa poikkeuksellisen kylmä. Itämeri oli helmikuussa kauttaaltaan jäässä. Juutinrauma oli jäätyneenä tammikuun 1. päivästä toukokuun 5. päivään asti. Talvi oli ankara Venäjälläkin. Napoleonin voittamaton suuri armeija tuhoutui talven kourissa Venäjän lakeuksilla. Ensilumi satoi jo lokakuun 15. päivä.
Talvella 1820 jäätyivät Ranskan joet. Italiassa Arno-joki ja Venetsian laguunit olivat jään peitossa. Saaristomeren Teili merenselän peitti hevosen kestävät jäät. Helmikuun lopulta alkaen ajettiin hevosella Turusta Tukholmaan.
Talvella 1829 päästiin Ahvenanmeren poikki rekipelillä helmikuun 10.päivästä huhtikuun 5. päivään asti. Liikuttiinpa alueen jäillä vielä huhtikuun 18. päivä. Juutinraumakin oli kiintojäässä tammikuun lopusta maaliskuun loppuun. Talvi oli verrattain kova myös Hollannissa ja Ranskassa.
Talvea 1830 oli viimeinen "suuri eurooppalainen talvi". Talvi oli Saksassa ja Hollannissa ja aivan erityisesti Espanjassa ja Portugalissa poikkeuksellisen ankara ja vaikea. Pohjolassa talvi oli tavanomaisempi. Ahvenanmeren yli mentiin hevosella tammikuun loppupuolelta helmikuun loppuun asti. Koko Itämeri peittyi kiintojäähän".

Kun auringon aktiivisuus on valmiiksi alhaalla, niin tottakai kaikki muutkin "syklit2 vaikuttavat. Näyttää siltä, että heti minimien alussa tulee myös kylmiä talvia.

Rille

hyvät asiantuntijat ovat myös Suomessa jo pitkään huomioineet auringon vaikutuksen. Itse olen ollut pääasiassa teknisen ja prosessipuolen hommissa, eli kunhan ihmettelen. Mihin on kadonnut normaali tutkiva ja talonpoikaisjärjellä varustettu media? Elämme desinformaation aikoja. Normaalit minimiin kuuluvat säät yritetään liittää palvelemaan CO2-uskontoa. Rehellisesti sanottuna, suuren luokan aivopesu on ollut käynnissä jo pitkään. Eihän tässä muuta, mutta leipä loppuu ensimmäisenä pohjoisesta maasta, Suomesta.

Mihin me lähdemme kerjuulle, jos Maunderin tai Daltonin ajat tulevat eteen. Raha ei ainakaan riitä esim. meikäläisellä torppansa lämmitykseen. Tämän syklin kohtalo ratkeaa pian. NASA on siirtänyt jo huippua eteenpäin nousua odotellessa. Seuraava sykli ratkaisee paljon. Se näkee, joka elää.

Aku

...vaan kun. Nyt on jo käynyt selväksi että nykyinen aurinkominimi jää alle Daltonin tasojen eli sen vaikutuksetkin ovat jyrkempiä. Ja niitähän me juuri nyt koemme, tosin vasta maistiaisia. Todellista kylmyyttä saamme mm merien aiheuttaman viipeen vuoksi odotella vielä jokusen vuoden, historiasta tiedämme viiveen pituudeksi n kuusi vuotta ja kun pohjat osuivat vuoteen 2008, voi itse kukin laskeskella lopun.