Perjantai 18.1.2019

Suomen saasteuhrit: 7 henkeä joka päivä

Jaa artikkeli:
Luotu: 
5.5.2011 10:54
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Euroopan ilmansaasteista pienhiukkaset on pahin. Arkistokuvassa tehtaita auringonlaskun aikaan.

Ulkoilman pienhiukkaset aiheuttavat vuosittain noin 2 000 suomalaisen kuoleman. Kaikkiaan Suomessa menetetään noin 24 000 elinvuotta hiukkaspäästöjen vuoksi.

Tieto käy ilmi Maailman terveysjärjestön WHO:n tuoreesta tutkimuksesta, jossa selvitettiin ympäristötekijöiden terveysriskejä kuudessa EU-maassa.

Pienhiukkasten osuus ympäristön terveysriskeistä on 50-80 prosenttia. Hiukkaset jättävät taakseen muun muassa paljon puhutut passiivisen tupakoinnin ja dioksiinin.

WHO:n mukaan pienhiukkaspäästöjen puolittaminen parantaisi EU-kansalaisten terveyttä enemmän kuin bentseenin, dioksiinien, tupakansavun, formaldehydin, lyijyn, liikennemelun, otsonin ja radonin poistaminen kokonaan ihmisen elinpiiristä.

Euroopan ilmansaasteiden kakkostappaja oli tutkimuksessa passiivinen tupakointi ja kolmanneksi vaarallisinta oli radon. Näiden kanssa samaa luokkaa oli liikenteen melu, mutta sen terveysvaikutusten varmuus oli edellisiä heikompi.

Pienhiukkasten raja-arvot on tutkimuksen mukaan säädetty Euroopassa erittäin löysälle tasolle, ja ilmanlaatu pienhiukkasten kohdalla ylittyy vain itäisen Euroopan saastuneimmilla alueilla.

Raja-arvo on 2,5-kertainen Suomen laatuvaatimuksiin nähden.

Pienhiukkaspäästöt syntyvät fossiilisten ja uusiutuvien polttoaineiden polttamisesta. Suurin osa Suomen hengitysilman pienhiukkasista kulkeutuu ilmatilaamme muualta Euroopasta. Kotimaisista hiukkaslähteistä tärkeimmät ovat liikenne ja puun pienpoltto.

Muun muassa Itämeren rasvaisesta kalasta suomalaisten elimistöihin kulkeutuva dioksiini ei ollut tutkimuksen mukaan kovin merkittävä terveystekijä. Vaikutustutkimuksen tulokset olivat kuitenkin epävarmat.

Yllättävä oli liikennemelun vaikutus suomalaisten terveyteen. Se oli suurempi kuin lyijyn tai otsinin haitat. Liikenteen melu aiheuttaa stressiä, joka heikentää terveyttä.

Lue WHO:n tutkimusraportti järjestön Wikistä.

Jaa artikkeli:

Kommentit

snr

Tuollainen tulos voi riippua siitä ketä verrataan, koska näppituntumalla arvioisin ns. kaupunkilaisten olevan tietoisempia terveyteensä vaikuttavista tekijöistä. Toisaalta joku katukemisti sillan alla ei edusta tätä Kelan näkemystä.

Eli tervein ihminen taitaisi olla valistunut maalla asuva, kiiretön ja terveellistä ruokaa ja terveelliset elämäntavat omaava.

Tlo

Ainakin erilaisia myrkkyjä löytyi huomattavasti enemmän maalla asuvien lasten elimistöstä kuin kaupunkilaisten. Huonoin tilanne oli alle puolen kilometrin päässä pelloista asuvilla. Rikkaruoho- ja tuholaismyrkyt ovat huomattavasti vaarallisempia hengitettynä suoraan ilmasta kuin lopputuotteesta syötynä, jolloin niiden määrääkin pystytään valvomaan.

Brainless

Ne myrkyt eivät ole luonnon vika vaan ihmisen itse aiheuttamia. Varmasti myrkyllisiä kemikaaleja ei ole pakko edes käyttää esim viljelyssä sillä on vaarattomia vaihtoehtoja.

Kaupungissa nykyisin on terveydenhuolto laadukkaampaa kuin syrjäseuduilla. Epäsosiaalisessa Suomessa epäsosiaalisuus vielä korostuu jos asuu kaukana muista ihmisistä ja tämä stressaa. Lapset voivat asua isoissa kaupungeissa vanhempien jäädessä maaseudulle esimerkiksi. Lapsuudestani muistan kuinka pienimmässäkin kylässä tuntui olevan palveluita kuten rautatieasema. Nykyisin alle 30 000 kaupungeissa niitä ei näy. Ei yleensä ole pankkeja tai muitakaan palveluita. Ei pahemmin toreja... Tehokkuus on viety niin pitkälle että se on alkanut syömään tehokkuutta.

Lakelander

tappaa Suomessa monia joka vuosi. Ei kuitenkaan ole mitään keinoa erottaa keuhkosyöpätapauksista radonin aiheuttamat erikseen.

Tuo tunnistusongelma ei tietenkään tee radonista vaaratonta tai pienhiukkasista harmittomia...

mattimies

Tomua tuloo aina mutta ydinvoima on suurin tappaja. Säteilyä, radiaktiivisia hiukkasia, syöpää ja ties mitä mikä ei näy eikä tunnu. Salaisuuksien verhoaman ydinvoiman haitoista vaietaan, ei edes "tutkita" saati haluta totuutena kertoa. Fukushimastakin vaiettiin parin viikon kuluessa hyvin äkisti...

Juhani Putkinen

Fukushiman ydinvoimaonnettomuudessa on säteilyyn kuolleita 0, ja säteilysairaita 0. Kolme henkilöä altistui korke-aktiiviselle vedelle (kahlasi vedessä ilman kumppareita), kaksi heistä sai vähäisiä palovammoja, yksikään heistä ei ole sairastunut.

Ydinvoimaonnettomuuden aiheuttaneissa maanjäristyksessä ja tsunamissa on kuollut noin 30 000 ihmistä.

Mojo Rising

Koska säteily tappaa hitaasti. Nyt voidaan arvioida syöpien, epämuodostumien ja Chernobylin onnettomuuden yhteyttä kohtuullisella varmuudella, 25 vuotta onnettomuuden jälkeen. Odotetaan vielä kymmenen vuotta, niin luotettavia arvioita uhrien määrästä kyllä tulee.

Tähän mennessä on kuollut reaktorin vetyräjähdyksessä 2, sekä 45 välillisesti kun läheinen sairaala evakuoitiin säteilyn tieltä ja kaikki potilaat eivät selvinneet siirrosta. (lähde: http://mdn.mainichi.jp/mdnnews/news/20110426p2a00m0na006000c.html)

muuan

"Yllättävä oli liikennemelun vaikutus suomalaisten terveyteen. Se oli suurempi kuin lyijyn tai otsinin haitat. Liikenteen melu aiheuttaa stressiä, joka heikentää terveyttä."

Luonnollisesti kaikki melu samalla tavalla. Paitsi jos jokin melu ei satu aiheuttamaan stressiä.

syvä

Pelkästä mielenkiinnosta olisi mukava tietää, montako ihmistä kuolee hiukkaspäästöihin esim. Pekingissä, jossa asuu muutama kymmenen miljoonaa ihmistä. Siellä poltetaan kivihiiltä ja muuta palavaa ainetta surutta ja välillä koko kaupunki on harmaana niistä hiukkasista.
Vertaa suomalaisten 2 miljoonaa saunaa, jotka sijaitsevat yli näkömatkan toisistaan. Milloin viimeksi oli Helsingissä hiukkaset näköesteenä.

MarkkuMatias

Ihminen on kymmeniä tuhansia vuosia ollut palavasta puusta syntyvälle savulle altistuneena. Eiköhän evoluutio ole tehnyt meistä melkolailla palavan puun savulle immuneja.

Hengityseilinsairaat ihmiset ovat luku erikseen. Varmaankin koko ikänsä tupakoineen ja keuhkosyöpää sairastavaa ihmistä jopa palavan puun savu ärsyttää.

Tulee nyt olla tarkkana, mitä rajoituksia puunpoltolle yritetään taas keksiä vihreän - niin vihreän - veran ääressä. Keski-Euroopassahan voidaan kehitellä puunpolttoa kieltäviä direktiivejä, koska sieltä on lähes kaikki poltettava puu jo hävitetty. Suomalaisille puulämmitteiset uunit ovat eräs tärkeä poikkeustilan varautumismenetelmä. Mitenkähän taloissa pärjätään, jos keskitalvella, -25 C, sähköt katkeavat muutamaksi päiväksi ? Ei toimi sähkölämmitys eikä kaukolämpö silloin. Siinä sitten putket jäätyvät ja halkeavat sekä lapset, muummot ja vaarit palelevat.

joukoakoskinen

Se ei ole pelkkää teologiaa. 1600 -luvulla britit polttivat metsänsä.
Uusiutuminen on niin heikkoa että kaikki puu pitää tuoda ulkoa nykyään.
Pienpoltto aiheutti smog -ilmiön johon kuoli lyhyessä ajassa miljoonia.

Haketta poltettavaksi tuodaan tropiikista jättialuksilla. Tuhotaan sademetsätkin.

qed

Suomessa kuolee 7 ihmistä päivässä fossiilisten takia.

Vertailun vuoksi: Fukushimassa ei ole kuollut ketään, eikä kuole. Kaksi työntekijää tosin on saanut ihottumaa.

Tätä ei uskoisi, kun katsoo maailmanlaajuista mediahysteriaa Fukushiman ympärillä. Vihreät järjestivät Fukushiman takia oikein mielenosoitusmarssinkin.

Sinäkin päivänä Suomessa kuoli 7 ihmistä fossiilisten polttoaineiden takia. Tätä vihreät eivät ole noteeranneet millään lailla.

Vähemmän ydinvoimaa merkitsee enemmän fossiilisia ja hiukkaskuolemia. Näin se vain on.

Lopuksi tilastotieto. Parhaiden laskelmien mukaan Tshernobylin (1986) päästöjen takia on tähän päivään mennessä kuollut noin 6 600 ihmistä, näistä suurin osa sen takia, että Ukrainan väestölle ei jaettu joditabletteja ja lapsille juotettiin maitoa laskeuma-alueilla.

6 600 ihmistä on suuri luku, 25 vuodessa.

Mutta. Suomessa on samana aikana kuollut noin 77 000 ihmistä fossiilisten polttoaineiden takia. Euroopassa kuolee fossiilisiin 6 600 ihmistä kahdessa viikossa.

joukoakoskinen

Eihän Fortumilla ole mitään todellista motiivia rakentaa lisäkapasiteetia - se vain laskisi hintaa. Eli sahaisi omaa oksaansa. Aikapäiviä kuoletetut investoinnit tuottavat ilmaista sähköä.

Kaksinaamaista pelleilyä on myös vasurivihreä sähkön myyntikielto. "Aina jossain tuulee" - mutta annas olla kun ne tuottajat ja kuluttajat pitäisi yhdistää kaapeleilla nousee sähkönmyyntikielto esiin.

Yhtä vasuriharhautusta on "suurpääoman" kyseenalaisella leimalla lyöminen valikoivasti. Riistokapitalistin leima pitäisi mieluummin lyödä tuuliparonin otsaan.
--------------------------

<A HREF=" http://porssi.arvopaperi.fi/arvopaperi/site/newsdetail.page?magic=(cc%20(news%20(detailid%20urn:newsml:six.se:20110428:HEX_2496559292:1))%20(page%20finshares)%20(submenu%20industrial)) "> Fortumin tiedote </A>
Vuonna 2011 divisioonien kustannusten arvioidaan pysyvän suunnilleen samalla tasolla kuin vuonna 2010, lukuun ottamatta Ruotsin kruunun kurssivaihteluita ja Ruotsin vesivoiman kiinteistöveron vaikutuksia.

Venäjän sähköntuontisopimuksen päättymisen vaikutuksen arvioidaan olevan noin -40 miljoonaa euroa koko vuoden 2011 osalta.

Power-divisioonan tuloksen odotetaan painottuvan enemmän loppuvuoteen vuoden 2010 tulokseen verrattuna. Tähän vaikuttaa pääasiassa ydinvoiman parantuva käytettävyys ja sähkön tämänhetkiset termiinihinnat.

Fortumin tuloskehitys on ollut vakaata. Yhtiö on toiminut aktiivisesti tuloksellisuuden varmistamiseksi ja pitänyt taloudellisen asemansa vahvana haastavassa toimintaympäristössä. Fortumin vahva tase sekä joustava, kustannustehokas ja ilmastomyönteinen tuotantorakenne luovat vankan perustan tulevaisuudelle.

Espoo, 28.4.2011 Fortum Oyj Hallitus