Sunnuntai 20.1.2019

Pelko säteilystä heräsi: ”Kännykät kiellettävä kouluissa”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
15.5.2011 12:16
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Arkistokuva.

Euroopan neuvoston komitea on päätynyt kovasanaiseen lausumaan koskien elektronisten laitteiden sähkömagneettista säteilyä.

Euroopan neuvosto vaatii, että sen jäsenmaiden tulisi kieltää kännyköiden ja langattomien verkkojen käyttö kaikissa kouluissa ja luokkahuoneissa.

Kännyköiden ja muiden elektroniikkalaitteiden säteilystä on väitelty paljon julkisuudessa. Vedenpitäviä todisteita säteilyn haitallisuudesta ei ole saatu. Euroopan neuvosto huomioi tämän, mutta sen mielestä asiassa pitää ottaa ennaltaehkäiseviä askelia. Jos pitäviä tieteellisiä todisteita jäädään odottamaan, vaikutukset voivat johtaa korkeisiin kustannuksiin terveydellisesti ja taloudellisesti.

Komitea huomauttaa, että näin on aiemmin käynyt esimerkiksi tupakan ja asbestin kohdalla.

Neuvoston mukaan kansalaisia pitäisi valistaa säteilyn mahdollisista vaaroista valistuskampanjoiden ja laitteisiin kiinnitettävien varoitustarrojen avulla.

Euroopan neuvosto on poliittinen yhteistyö- ja ihmisoikeusjärjestö. Se koostuu 47 jäsenvaltiosta.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Observatori

On myös tutkittava uusien etäluettavien sähkömittareiden säteily ja saako niitä asentaa tiloihin, joissa on ihmisiä. Sama koskee gsm-varassa olevia suunniteltuja ruuhkamaksu-GPS-laitteita ja peltipoliiseja. Ei hankaloita juurikaan arkea, jos talot ovat hieman kalliimpia ja langattomat verkot kielletään. Sopivalla kupari- tai lyijyvuorauksella ja kultafoliolla asia on hoidettavissa. Lyijylle tosin on löydettävä vaihtoehto.

Tästä voi muodostua uusi kasvava teollisuudenala. Varmuuden vuoksi raskaanaoleville voisi kehittää EU-projektissa suojattuja vaatteita. Suomessa on jo erikoisvaateteollisuutta. Tähän rahaa saadaan esim. ESR-hankkeena.

Myös sähköverkko allergisoi monia, ja on mahdollista suojata kaapelit esim ferromagneettisella aineella. Näistä on vahvaa näyttöä asiantuntijoilta ja aiheista on myös tutkimuksia satojen vuosien ajoilta. EU:n pitäisi saada näistä direktiivi. Jo kaavoituksessa olisi kiinnitettävä huomiota vesisuonten paikkoihin, lohikäärmeen ja maahisten pesäpaikkoihin. Ongelmakohdissa voidaan käyttää foliosuojattua päähinettä.

Asia on perusteltavissa varmuuden vuoksi-periaatteella kunnes löydetään logiikka, faktat ja luonnonilmiö, johon asia perustuu. Eli samoin kuin ilmastomuutosdirektiivit ja yleisten harvinaisten eläinten suojelu ja Natura-päätökset.

Pitäisi myös säädä direktiivi, joka nostaa EU:n arvostusta ja arvovaltaa. Kritisointi pitäisi kieltää yleisen edun takia. Samalla politbyroon jäsenten ja sukulaisten tulisi saada syytesuoja. Eläköön mahtava EU.

Olisi syytä säätää myös direktiivi, jonka mukaan julkisista asioista saisi päättää vain asioihin riittävän koulutuksen saaneet. Nyt monet sotkut johtuvat poliittisista nimityksistä, jolloin on valittu osaamattomia ja alalle kouluttamattomia ihmisiä. Sitten saadaan tyhmiä päätöksiä ja kriisejä.

Vieras mies

Olisikohan liikaa vaadittu jos tänne kirjoittelevat vaivautuisivat selvittämään edes asioiden perusseikat.

Euroopan neuvostolla ei ole mitään tekemistä EU:n kanssa. Euroopan neuvostoon kuuluu siten mm. Venäjä. Eurooppa neuvosto on vallan eri juttu ja sillä tarkoitetaan Euroopan union huippukokousta johon osallistuvat EU:n valtionpäämiehet.

Kaikkea se kännyköiden ylenmääräinen käyttö teettääkin!

Observatori

Se selittääkin kaiken.

Pitäisi olla edelleen direktiivi, jonka mukaan voi päättää ja antaa julkisia lausuntoja vain asioista joista on koulutus tai ymmärtää.

Mitäköhän tuollaiselle strategiselle yhteenliittymälle kuuluu tuommoiset yksityiskohdat ...

gautama

Toisaalta näillä kommentoijilla ei todennäköisesti ole omakohtaisia kokemuksia kännyköiden ja EM -kenttien haitoista, eikä ehkä tietoa niihin liittyvistä tutkimuksista, joten on ymmärrettävää, että he pelkäävät uusien suositusten olevan turhia, koska EU:sta on totuttu saamaan runsaasti ihan turhaa säädöstöä, mikä ärsyttää ihmisiä. Aina on tietysti joukossa myös niitä, jotka saavat leipänsä ko. alalta ja pelkäävät sen puolesta.

Tässä on kuitenkin kysymys lasten ja nuorten suojelusta. Uutisessa todetaan, että PITÄVÄÄ näyttöä ei vielä ole. Näyttöä siis kuitenkin on ja varautuminen perusteltua. Vastaavasti vastaan kysyä, mitä hyötyä kännyköiden käytöstä, niiden tukiasemista ja Wlan:sta on koulussa? Hyöty-/riski-/kustannusanalyysin lopputulos on tässä ilmeinen. Kouluihin voidaan ihan hyvin asentaa kiinteät yhteydet.

Lapsen ja nuoren aivot ja koko keho on vielä kehitysvaiheessa, mm. kallo paljon aikuisen kalloa heikompi suoja säteilyä vastaan. Selkeiden vaivojen ilmenemiseen saattaa kulua 10-15 vuotta, kuten tupakan polttamisessa. Sitä ennen voi olla pienempiä kuten häiriöt oppimiskyvyssä, rauhattomuuden lisääntyminen jne., joiden syytä voi yksilötasolla olla vaikea tunnistaa.

Jokin aika sitten lehdissä luki useamman viranomaisen suositus, että kännykkää ei annettaisi alle kouluikäiselle. Huomionarvoista uutisessa oli, että suositusta ei mitenkään perusteltu. Valinta saattoi olla myös toimituksen. Tässäkin voisi toimitukselle sanoa, että varautuminen ei tarkoita pelkäämistä. Aihe on Suomessa arka. Kuka toisaalta haluaa lapsensa (tai edes tulevat veronmaksajat) mukaan kokeiluun, jonka lopulliset tulokset selviävät vasta vuosien tai vuosikymmenten päästä?

samuliloov

Vaihtovirran kehittäjä ja yksi maailman suurimmista neroista sanoi että vaihtovirran taajuuden tulisi olla kahdeksalla jaollinen ettei se häiritsisi ihmisruumiin sähköistä toimintaa. Nykyäänhän se on tuo 50Hz. Olisiko Nikola Tesla ollut asiasta jyvällä vai onko hänkin vaan typerä viherpiipertäjä?
Mitä kännykkäsäteilyyn tulee niin sehän esimerkiksi lämmittää kudoksia. Onko lämpeneminen huoleton juttu? Miksi ihmiselimistö säätelee varsinkin aivokudoksen olosuhteita hyvin tarkasti jos se ei olisi niin tärkeää?

salakankee

"Teslan sanotaan kärsineen pakko-oireisesta häiriöstä ja pakkomielteistä. Hän ei mennyt koskaan naimisiin eikä hänellä ollut jälkeläisiä. Teslalla oli hiuksiin, persikoihin ja bakteereihin kohdistuneita fobioita sekä puhtauteen ja numeroon kolme liittyviä pakkomielteitä. Elämänsä loppupuolella hän vietti mielellään aikaa kyyhkysten kanssa. Teslan fobioihin kuuluivat myös naisten lävistetyt korvat sekä erityisesti helmikorvakorut. Teslan sanotaan olleen niin pakkomielteinen kyyhkysiä kohtaan, että hän nimesi yhden vaimokseen ja sanoi neroutensa kadonneen tämän kuollessa." (wikipedia)

olavinieminen

Kuulemma nykyautokaan ei starttaa sähkökentässä. Siksi voimakaapeleita ei kaupunkeihin laiteta. Ihminen olisi siis vähemmän herkkä kuin auto !!!

Ihminenkin toimii sähköllä ja voi saada häiriöitä sähköstä. Miksi sairaudet olisivat poikkeus tästä ?

Kohta alkavat siis ihmiset lähetellä sähkölaskuja firmoille kun sairastuvat.

Odotellaan ja ihmetellään niin kauan kuin järki pelaa.

Markku-Lahtinen

Pitää muistaa/tietää, että
sähkömagneettinen säteily heikkenee etäisyyden neliössä. On hyvä myös muistaa/tietää, että avaruudesta tulee jatkuvasti säteilyä. Maapallokin säteilee (en sitten tarkoita maasäteilyhömpötystä, sic).

Ei myöskään pidä sekoittaa esimerkiksi 440kV siirtolinjojen aiheuttamaa säteilyä, joka myös heikkenee etäisyyden neliössä, kuten totesin. Näiden linjojen, eikä pienempienkään siirtolinjojen, alle rakenneta asuntoja tahi kouluja yms.

Niinpä!
Todennäköisesti ao. neuvoston jäsenistä yksikään ei ymmärrä laisinkaan fysiikkaa ja sen lainalaisuuksia.

Kiihkoton tutkimus on paikallaan, jotta vouhkaajat saadaan hiljenemään (ehkä). Tutkimus tulee tehdä siten, että koehenkilöt eivät tiedä olevansa sähkömagneettisessa kentässä, sillä psykosomatiikka astuu mukaan. Oletetaan, että "sattuu, kun pitää sattua" (karrikoitu esimerkki).

Taasen maalaisjärki on paikallaan määriteltäessä säteily ja haitallinen säteily. Vielä kerran fysiikan oppikirja auki ja mutuilut pois, niin syntyy järkevää tulosta.

Ajattelin yhdessä vaiheessa perustaa säteilyuskovaisten lahkon ja rikastua mutta ei antanut luonto myöden pettää herkkäsäteilyuskovaisia.

Markku Lahtinen

Pekka69

Taustatietoa EU-päätöslauselman taustalla:

http://mikkoahonen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/67113-israelin-terveysminist...

Ei ole sattumaa, että tiukimmat kannanotot ovat Venäjältä ja Israelista. Näillä mailla on maailman pisin tutkimuskokemus sähkömagneettisten kenttien biologisista vaikutuksista. Lisäksi näiden maiden edustajat eivät kuulu tähän eriskummallliseeen "Vain lämpövaikutuksia"-ICNIRP -kerhoon.

Venäjän uusin lapsia koskeva varoitus julkaistiin nyt viikonloppuna 14.5.2011:

http://iemfa.org/images/pdf/RNCNIRP_Resolution_2011.pdf

Jotain pitäisi Suomessakin tehdä ja pian.

Suosituksemme opettajille ja rehtoreille: http://tinyurl.com/koulusuositus

On muuten vastuuttomia irvileukoja tässä ketjussa. Katsokaapa noita muutamia kommentteja. Anonyymina on näköjään helppo heittää, mutta omalla nimellään he olisivat parin vuoden päästä oikeudessa lapsille tuottamastaan vahingosta. Iljettävimpiä ovat nuo alan teollisuuden näädät, weasel (http://search.dilbert.com/comic/Rent%20A%20Weasel), jotka tunnistaa (aina) kirjoitustyylistä.