Sunnuntai 20.1.2019

Matti Vanhanen suuttui Nurmijärvi-haukuista

Jaa artikkeli:
Luotu: 
24.5.2011 10:14
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Perheyritysten liiton puheenjohtaja Matti Vanhanen ihmettelee nurmijärveläisiin liitettyä stereotypiaa.

Entinen pääministeri, nurmijärveläinen Matti Vanhanen on ärsyyntynyt nurmijärveläisten Helsingin Sanomissa saamasta kritiikistä. Vanhanen tuli pääministerikaudellaan tunnetuksi Nurmijärven kaltaisten ”puutarhakaupunkien” puolestapuhujana.

Helsingin Sanomien artikkelissa pohdittiin sunnuntaina eri asumismuotojen, tiiviin kaupunkiasumisen ja hajanaisemman maaseutuasumisen, ekologisuutta. Aalto-yliopiston tutkijoiden mukaan kaupunkilaisen hiilijalanjälki onkin keskimäärin maalaista suurempi, koska rikkaammat kaupunkilaiset muun muassa shoppailevat ja matkustelevat maalaisia enemmän.

”Kaupungissa asuminen ei ole mikään ekoteko”, lehti kirjoittaa, mutta huomauttaa: ”On ekologisia maalaisia ja on saastuttavia maalaisia. Nurmijärveläiset kuuluvat jälkimmäiseen porukkaan. He ovat juuri niin pahamaineisia kuin betonipuolue on antanut ymmärtää. --- Nurmijärvellä asukkaiden hiilijalanjälki on 25 prosenttia suurempi kuin Helsingissä.”

Tämä oli Matti Vanhaselle liikaa.

–Tällaista stereotyypittelyä ei viitsisi lukea lehdestä, ihmettelee Vanhanen.

Muuten Vanhanen on sitä mieltä, että Helsingin Sanomat teki ekoteon julkaistessaan neutraalin jutun eri asumismuotojen ekologisesta hiilijalanjäljestä. Vanhasen mielestä jutun otsikko ”Kaupunkilainen saastuttaa enemmän kuin maalainen” on radikaali valinta, koska Vanhanen itse sai pääministerinä ”vähän väliä väitellä julkisuudessa päinvastaista olettamusta vastaan”.

Aalto-yliopiston tutkijan Jukka Heinosen ja kiinteistöliiketoiminnan professori Seppo Junnila mukaan nurmijärveläisten synti on se, että alueelle ovat tyypillisiä isot talot, kahden auton omistaminen ja suuri kulutus.

Matti Vanhasen mukaan nurmijärveläisetkin voivat kuitenkin tehdä ekologisia valintoja esimerkiksi talon lämmittämisessä.

–Pelkkä ylitiheän kaavoittamisen korostaminen ja yksityisautojen vastainen asenne olisivat ekologinen itsepetos, jota ei saa päästää tapahtumaan, hän kirjoittaa.

Kansanedustaja Osmo Soininvaara (vihr.) puolestaan kritisoi HS:n uutista ja Aalto-yliopiston tutkijoiden johtopäätöksiä Puheenvuoro-blogissaan.

–Ovatko Aalto-yliopiston tutkijat tehneet virheellisiä johtopäätöksiä vai onko HS uutisoinut tutkimuksen väärin? Soininvaara kyseenalaistaa.

Soininvaaran mukaan kausaliteetti, jonka mukaan tiiviimpiä kaupunkeja ei kannata rakentaa, koska kaupungeissa asuu rikkaampia ihmisiä ja rikkaammat ihmiset kuluttavat enemmän, ”taitaa olla toimittajan keksintöä”.

–Töölössä asuu rikkaampia ihmisiä kuin Tohmajärvellä joten töölöläiset varmaankin kuluttavat enemmän, mutta tiivis kaupunkirakenne ei ole tehnyt heistä rikkaampia. Se, että Töölössä haluaisi niin moni asua on tehnyt asunnoista kalliita ja siksi vain rikkaat pystyvät asumaan Töölössä. Jos Töölö purettaisiin ja korvattaisiin pientaloilla ja väestö siroteltaisiin kehyskuntien savipelloilla, rikkaat entiset töölöläiset eivät muuttuisi köyhiksi. Matkat vain pitenisivät ja päästöt kasvaisivat, kirjoittaa Soininvaara.

Jaa artikkeli:

Kommentit

gerhouggonen

Miksei ne haastatelleet vaikka minua? Mulla olis ihan sama substanssi kuin Vanhasella antaa tuollaisia lausuntoja. Toki olisin helsikiläisenä ollut sitä mieltä, että kaikki asutus Kehä I:n ulkopuolella on saastuttavaa ja turhaa ;)

space

Nurmijärveläiset pitävät Suomen työllisyyttä pystyssä suurella kulutuksella. Kenelle niitä puutarhakalusteita, rakennustarvikkeita, autoja ja niiden oheistuotteita, grillejä ja kotiteattereita sitten myytäisiin ellei Nurmijärveläisille?

Vekkuli

Matti se luulee, että puuta polttamalla ja sähköautoilla pelastaa maailman. Nykyautokin kuulemma tupruttelee vähemmän hiilidioksidia kuin aiempansa. Väitti Helsinkiä hiilenpolttajaksi, vaikka siellä tehdään enemmän energiaa ja sähköä maakaasusta.

Matille ja muille huuhailijoille tiedoksi, kokonaispäästöillä on väliä, vaikka hiilidioksidiuskovaisia on paljon. Kaikki pienhiukkas- ja muut päästöt unohdetaan heti, kun lobattu lobbari suuvärkkinsä aukaisee.

jkalervo

Jo rauhaan tuo Vanhanen. Eiköhän hän ole saanut jo osakseen median ryöpytystä enemmän kuin lääkäri määrää. Toisaalta tuon ymmärtää kuinka suurta on HS,n ja YLE,n keskustaviha ja yleensä kauna keskustan kautta kaikkiin maaseutukaupungeissa ja maaseudulla asuvia kohtaan.