Perjantai 18.1.2019

Onko vaarallista turskamatoa Suomessa?

Jaa artikkeli:
Luotu: 
4.7.2011 14:38

Suomessa ei ole vielä tavattu ainuttakaan turskamatoa, kertoo Uudelle Suomelle Elintarviketurvallisuusviraston erikoistutkija Perttu Koski.

Ruotsalainen hyljetutkija Sven-Gunnar Lunneryd kertoi eilen Dagens Nyheterin haastattelussa, että ihmisillekin vaarallinen loismato on yleistynyt Itämeressä.

Vaikka matoa ei Suomen aluevesillä olekaan havaittu, pitää Lunnerydin väite paikkansa, Koski toteaa.

– Kanta on viimeisen parinkymmenen vuoden aikana selkeästi lisääntynyt etenkin eteläisellä Itämerellä. Aivan Etelä-Ruotsissa, Trelleborgissa, havaintoja turskamadosta on tehty valtaosassa turskia ja simppuja. Pohjoisimmat havainnot on tehty Tukholman saariston eteläosissa, Koski sanoo.

Eviran erikoistutkija pitää mahdollisena, että loiskanta leviäisi edelleen pohjoisemmaksi aina Suomeen saakka.

– Hyvä olisi, jos tätäkin asiaa meillä silmällä pidetään. Laajempia selvityksiä ei tästä ole viime vuosina tehty. Nyt varmaan olisi syytä se tieto päivittää.

Turskamadon saastuttamat kalalajit, turskat ja simput, eivät ole Suomessa kovinkaan suosittuja ruokakaloja. Koski huomauttaa, että jos niitä on tarjolla, kalat ovat usein olleet pakastettuja tai niitä on kypsennetty niin, että turskamato on kuollut. Turskamato voi kuolleenakin aiheuttaa allergisen reaktion.

Maailmalla tunnetummasta, turskamadon sukulaisesta, anisakis-madosta on Suomessa kirjattu vain kaksi tapausta.

Kalojen loismadoista tavallisin Suomessa on edelleen lapamato. Makeiden vesien hauesta, ahvenesta, kiiskestä ja mateesta ihmiseen tarttuvia lapamatotapauksia raportoidaan vuosittain muutamia kymmeniä.

Toisin kuin turskamadot, lapamadot esiintyvät usein oireettomina, mutta saattavat aiheuttaa ripulia ja pahoinvointia. Lapamato voi aiheuttaa myös B12-vitamiinin puutetta.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

pellava

Vielä 1940-luvulla porukkaa kulki maaseudulla katkeamaton lapamato perästä roikkuen. Äitinkin joutui sellaisen toimenpiteen suorittamaan ja häpesi.

Toivottavasti turskamato ei saavu meille asti. Turska kun on kuitenkin Suomessa viime vuosina lisääntynyt. Madon ei soisi.