Keskiviikko 20.2.2019

Terveiset kokoomuslaiselle: ”70 prosenttia ostetaan jo netistä”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
14.7.2011 09:25

Valtion kalastuksenhoitomaksuista ja läänikohtaisista viehekalastusmaksuista 60–70 prosenttia ostetaan jo netistä, arvioi Kalastusluvat.net-verkkosivusta vastaavan Nuotivon markkinointijohtaja Martti Hätinen.

– Meidän palvelumme kautta ostetaan 80 000 eri lupaa, Hätinen sanoo.

Määrä on kasvanut huimasti, sillä palvelun aloittaessa vuonna 2002 Kalastusluvat.netistä lupia ostettiin vain 2 000. Hätinen uskoo, että suosion kasvun taustalla on yleinen kehitys: nettiyhteydet ovat parempia ja ihmiset ovat tottuneempia asioimaan verkkopankissa.

Aiemmin tänään kokoomuksen puoluevaltuuston puheenjohtaja Laura Räty hämmästeli blogissaan, miksei lupia saa kätevästi ostettua netistä ja kehotti puoluetoveriaan, maa- ja metsätalousministeri Jari Koskista selvittämään kalastuslupien byrokratiaa.

Hätinen vakuuttaa, että lupien osto netistä on helppoa. Maksun jälkeen voi luvan tulostaa itselleen. Kalastusluvan numero lähetetään vielä sähköpostiin ja jos vanha lupapaperi katoaa, voi uuden tulostaa vanhalla numerolla.

– Maa- ja metsätalousministeriö on ollut aktiivisesti mukana kehittämässä tätä nettikauppaa, Hätinen kiittelee.

Tyypillisemmin kalastajan tarvitsee maksaa veroluontoisen valtion kalastuksenhoitomaksun ja alueellisen viehekalastusmaksun. Lisäksi kunnat ja kalastusalueet saattavat periä erillisiä, paikallisia maksuja. Kalastuksenhoitomaksua ja viehekalastusmaksua peritään ainoastaan 18–64-vuotiailta.

Ravustuskauden alla Hätinen muistuttaa, että kalastuksenhoitomaksu pitää maksaa myös rapumerroista, vaikka ne olisivat aivan oman mökin rannassa.

Yritykset: 
Paikat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Kommentteja

Tämä oli journalistinen pohjanoteeraus Uudessa Suomessa vähään aikaan. Rädyn blogi pohti sitä, miksi kalastuslupien ostaminen on niin vaikeata. Hän ei väittänyt, etteikö mitään lupia voisi ostaa netistä nytkään, vaan hänen esittämänsä ehdotus oli, että "jatkossa KAIKKI kalastusluvat voi helposti ja vaivattomasti ostaa yhdellä kerralla netistä." (Räty oli blogissaan korostanut sanan "KAIKKI"). Valtion kalastuksenhoitomaksun ja läänien viehekalastusmaksut voi ostaa netistä, joko maksullisista palveluista (kuten uutisessa mainitun firman sivustolta, joka veloittaa palveluistaan oman lisänsä) tai maa- ja metsätalousministeriön sivuilta ilman palvelumaksuja:
http://kalastusmaksu.mmm1.smilehouse.com/PublishedService?pageID=18&free...

Mutta KAIKKIA lupia ei voi tosiaan ostaa tällä hetkellä netistä. Tästä näkee listan eri tilanteissa tarvittavista luvista:
http://kalastusluvat.net/tietoa_kalastusluvista/tarvittavat_luvat_ja_mak...

On paikallista kalastuslupaa, paikallista viehekalastuslupaa, kalastuskunnan tai kalastusalueen pyydysmerkkejä, paikallisia ravustusmerkkejä jne. Joillain kalastuskunnilla on sentään nettisivut, joista ilmenee hinnat ja mahdollinen ostopaikka, kuten http://www.leivonmaenkalastuskunta.fi/pyydysyksikot_merkitseminen.htm mutta kaikilta ei nettisivuja edes löydy. Netistä näitä viimeksi mainittuja lupia ei voi ostaa. Tosin eipä niitä edes myydä kenelle tahansa. Pyydysluvan saadakseen pitää usein esim. olla tietyn kunnan asukas tai ainakin kesäasukas.

Kommentteja

Myös jutun otsikko on mielestäni kyseenalainen. Otsikossa kerrotaan, että ”70 prosenttia ostetaan jo netistä”. Luvussa 70 % on kyse kuitenkin siitä, montako prosenttia NIISTÄ KALASTUKSEEN LIITTYVISTÄ LUVISTA, JOITA MYYDÄÄN NETIN KAUTTA, myös ostetaan netin kautta. Paikalliset luvat, joita netin kautta useinkaan ei myydä, eivät ole vertailuluvussa mukana. Itse jutussa sentään tarkennetaan, että luvussa on kyse vain tietyistä kalastukseen liittyvistä luvista: "Valtion kalastuksenhoitomaksuista ja läänikohtaisista viehekalastusmaksuista 60–70 prosenttia ostetaan jo netistä", minkä jälkeen jutussa mainostetaan nettiostamisen helppoutta. Mutta mitään mainintaa siitä, että KAIKKIA kalastukseen liittyviä lupia ei netin kautta saa kuitenkaan ostettua, ei jutussa ole. Esimerkiksi jutussa mainittu ravustus ei ole sallittua pelkällä kalastuksenhoitomaksulla, vaan pyydykset tarvitsevat sen lisäksi myös omat aluekohtaiset lupansa. Niiden myyntipaikan selvittäminen ei aina ole ihan helppoa.

Rädyn tapauksessa kyse oli muuten ilmeisesti siitä, että hän ei tarvinnut välttämättä läänikohtaista viehekalastuslupaa (maksaa 29 euroa vuodelta, mutta oikeuttaa kalastamaan laajalla alueella). Kalastusalueen oman luvan voi saada esim. 5 eurolla, mutta lupa kattaa toki tällöin vain esim. kyseisen kalastuskunnan alueen, eikä oikeuta kalastamaan muualla läänissä. Jos maksaa läänikohtaisen lupamaksun, säästyy vaivalta etsiä paikallisen viehekalastusluvan myyjä, mutta joutuu maksamaan enemmän lupamaksuja, mikäli kalastaa vain yhdellä järvellä.

K.Menthol

Ja kun ostaa luvat suoraan Maa- ja Metsätalousministeriön nettisivuilta niin luvat saa ilman "kalastusluvat.net" palvelun perimää lisämaksua -josta muuten ei puhuta lupien hintasivuilla yhtään mitään... Eli osta lupasi siis osoitteesta mmm.fi !

jussi vaarala

räty

jos 70 % ostetaan netistä niin puolen vuoden päästä ostetaan 80 %

tällaistako on nuorten kokoomuspoliitikkojen kehitysajattelu - että juututaan niiden etujen ajamiseen jotka ei osaa tai halua käyttää nettiä

kuulostaa kehitykseltä kohti historian huonompia ratkaisuja

Raiskis

Nykyjärjestelmä toimii perusasioissa hyvin ja kalastuksenhoitomaksun sekä lääninkohtaisen vieheluvan saa helposti netistä - saa myös helposti postista (joutuu tosiaan maksamaan vain vähän enemmän). Mitä sitten tulee muiden pyydysmuotojen käyttämisoikeuksiin niin ollaankin vähän hankalammassa maailmassa. Kalastusalueita kun omistavat monessa kalastuskunnassa monet monet maan omistajat. Kalastusta voidaan näin ollen ehkä verrata "Intellectual Property Rights - IPR" tyylisesti. Ei siis ole se ja sama jos noille alueille voi ostaa lupia valtakunnallisesti ilman että omistusoikeuden haltijoilla olisi mahdollista tarkistaa tyyppi joka siellä kalastaa. Tällöin voipi tarkastella kalastuksen oikeuden myöntämisen siirtoa omaisuuden sosialisoinnin silmin. Jos koko järjestelmää pyritään muuttamaan pitää sitä tarkastella myös perustuslaillisin näkemyksin.
En omista maata jolla olisi vesioikeutta kalastukseen mutta aina on tarvittaessa löytynyt henkilö tai linkki mitä kautta verkkoluvan on saanut. Se vaatii vähän työtä mutta jos haluaa kalastaa muulla kuin vieheellä niin pitää myös tehdä työtä. Kalastuskunnat kun myös huolehtivat vesien kunnosta ja kalakannasta (vaihtelevasti) joten tietty oikeus tarkastella keitä vesillä kalastusmielessä liikkuu tulee olla.

joukoakoskinen

Kun se luvallinen kalavesi on myyty Hesaan tai Saudeihin
niin hae sieltä sitte kalasi.

Ruotsissa saa kalaakin - viimeksi kun kävin ei ollut mitään
lupaa : "Syömäkalan saat aina ottaa . . "

Torille ei ollut myyntipaikkaakaan.
"Läntinen naapurimme Ruotsi tarjoaa hyvät puitteet
erityisesti sisävesien ja jokien kalastukseen. Skandien vuorijono
Norjan rajan tuntumassa yltää maan pohjoisosista
etelään saakka."

http://www2.lansstyrelsen.se/norrbotten/Sv/djur-och-natur/fiske/fjallfis...

Ailigas

Kalastusluvat.net on ihan pelkkä rahastusfirma. Kaikki samat kalastusluvat pystyy ostamaan ilman toimitusmaksuja Maa- ja metsätalousministeriön sivuilta osoitteesta:
http://kalastusmaksu.mmm1.smilehouse.com/PublishedService?frontpage=true

Kyllähän se varmaan Hätistä naurattaa, jos/kun vuosittain myy reilut 80 000 kalastuslupaa 3-5 euron "toimitusmaksulla".
Kyllähän sillä jo yksi Hätinen elää aika leveästi.

Masa Lahti

Vihdoinkin rysällinen asiaa. Hätinen tehköön tilinsa ja kokoomus saa
säilyttää kykypuolueena paikkansa nro 1.
Ei kukaan sitä mun leijonaa ole nähnyt.
Viime yönä kun oli häippässy Eirasta.