Maanantai 27.5.2019

”Ihmiskunta on vaarassa”

Luotu: 
9.9.2011 08:29
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Prinssi Charles.

Ihmiskuntaa uhkaa sukupuutto, varoittaa Walesin prinssi Charles Daily Telegraphin mukaan.

Prinssi Charlesin mukaan sukupuuton välttääkseen ihmiskunnan on muutettava elintapojaan ja lopetettava massakuluttaminen.

Prinssi Charles antoi varoituksensa puhuessaan ensimmäistä kertaa luonnonsuojelujärjestö WWF:n Britannian osaston johtajana.

Hänen mukaansa ihmiset tuhoavat entistä kiihtyvämmällä tahdilla luonnonvaroja.

Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

nimperi

Jatkuva reaalimaailman "fyysinen" kasvu toki on mahdotonta, sillä luonnollinen kasvu on eksponentiaalista, kun taas elintilan kasvu jopa avaruudessa levittäytyvällä sivilisaatiolla on hitaampaa, vain kuutiollista. Jarruja siis tarvitaan.

Mutta jatkuva _talous_kasvu ei ole mahdotonta, sillä talous saa kasvutilaa myös tehokkuuden kasvusta (eli samalla fyysisellä resurssimäärällä voidaan tehdä enemmän), ja kasvaa myös abstraktien asioiden (esim. tiede ja kulttuuuri, joiden "kasvulla" ei ole rajaa) kautta.

Toisaalta kasvu voi olla myös näennäistä inflaation kautta, siis vain luvut muuttuvat, vaikka oikeasti lähestytään jotain kova konkreettista rajaa, esim. koko Auringon tuottaman energiamäärän hyödyntäminen ihmiskunnan talouden pyörittämiseen (josta ollaan muuten edelleen *erittäin* kaukana).

Neston

Kauankohan Carlesilta on mennyt tuon mietinnön toteamiseen todeksi.
Kun taas minä, lähes köyhääkin köyhempi. Täysin kyvytön kerskakulutukseen, olen tuon saman tiennyt jo kolmekymmentä vuotta.

Asia on kuitenkin niin, että vapaata markkinataloutta ei saa rajoittaa, eikä suursijoittajien toimintaa häiritä millään tavalla. Sijoittajien on saatava heidän jokapäiväinen kurssinousunsa välittämättä siitä, mitä se maailman ekologialle merkitsee.
Sillä jos he eivät sitä saa, he lopettavat sijoittamisen, ja mitäs sitten. Kamala tulee olemaan on se päivä, kun sijoittajat kyllästyvät maailman hallitusten epärationaalisiin toimiin heidän sijoitustensa kustannuksella. Siinä taistossa ilmestyskirjan uhkaukset ovat kuin leikkipuheita.

Aasien_tuntija

Syntyvyyden kasvu on kääntynyt laskuun jo 80-luvulla.

Kemikaalit ja mm. Monsanton GMO-ohjelmat pitävät huolen siitä, että tuo eliitin märkä uni ihmiskunnan joukkotuohosta toteutuu kyllä.

Charlesin isä haaveilee syntyvänsä uudelleen bakteerina joka tappaa ihimiskunnan.

Ja tutustukaapa Agenda21:een.

Mila F

Prinssi Charles ei kyllä suoraan sanoen ole kaikkein paras keulakuva WWF:n toiminnalle. Hän kun on enemmän tunnettu petoksellisuuden puolelta. Olisi parasta, kun hän pysyisi Camillansa kanssa juorulehtipuolella, jottei häneen tarvitsisi törmätä turhaan missään muualla.

ustk

Tuskin ihmiset pystyisivät aiheuttamaan sukupuuttonsa vaikka kuinka yrittäisivät. Ihmisiä on aivan kaikkialla ja löytyypä vielä jotain heimoja jotka elävät täysin eristyksissä. Uskon että sen verran löytyy järkeä ja voimavaroja että kaikista pahimman itse aiheutetun katastrofin keskellä vielä varmistetaan että sukupuuttoa ei tule.

Bircitta

jos katsomme esim. hong kongia, missä on rakennettu yksi saari aivan täyteen ja silti puistopinta-alaa on saaresta noin 80% ja saarella asuu valtava ihmismäärä. Joten eikö siellä ole rakentaminen, hallinnointi ja teollisuus kertakaikkiaan aivan loistavassa kunnossa? tämän saman voisi toistaa myös muualle, jos johtaminen ja tekniikka toimisi. charles ei osaa johtaa, eikä tajua teknologiasta yhtikäs mitään, joten siksi hän esittää tälläisiä mielipiteitä.

Brutus

Valitettavasti sanonta "tie helvettiin on katettu hyvillä aikomuksilla" pitää paikkansa ja nimenomaan tässä tapauksessa.

Kaikki nyky-yhteiskunnan keskeiset arvot johtavat tähän tolkuttomaan kulutuksen eksponentiaaliseen ja globaaliin kasvuun, mikä on meidän aikanamme tosiasia.

Hyvinvointivaltion tulonjakopolitiikalla ihmisten runsasta kulutustasoa pidetään yllä, vaikka ihmisillä ei olisi siihen muuten varaa. Ihmisen arvo mitataan sen kulutuskapasiteetin mukaan.

Kehitysapu valitettavasti lisää mm. terveydenhoidon ja ja elintarvikeavun kautta maailman väestöräjähdystä.

Kansainvälinen solidaarisuus levittää hyvinvointivaltion edut oman maan kansalaisten lisäksi myös muille kansoille. Jos ette omassa maassanne kykene tarpeeksi kuluttamaan, niin tulkaa kuluttamaan meille.

Näitä kaikkia "jaloja ja humaaneja" luomuksia pitäisi pohtia samanaikaisesti ns. "kestävän kehityksen" näkökulmasta. Nämä eivät ole erillisiä kysymyksiä, vaan liittyvät toisiinsa mitä suuremmassa määrin. Tämän esim. Halonen ja vihreät ovat unohtaneet täysin. Ovat pistäneet päänsä pensaaseen.

John Galt

Vaatii kymmenenen sisäsiittoista sukupolvea, että voi huutaa sukupuuttoa samaan aikaan kun maapallon väkiluku on korkeampi kuin koskaan aiemmin. Jokos se seitsemän miljardia poksahti rikki?

Maapallon resurssit ovat rajalliset, mutta sitten kun rajat alkavat tulla vastaan, ihmiset supistavat kulutustaan automaattisesti (koska heillä ei ole varaa). Toisten ihmisten elintapojen ohjailu, jota Charles tuossa yrittää, on vain pyrkimys lisätä omaa valtaa. Samalla tavalla Al Gore lisäsi omaa valtaansa ja varallisuuttaan ryhtymällä ilmastoliikkeen ylipapiksi.

Riverman

Jatkuva reaalimaailman ulkopuolella eläminen on saanut Charlesilta syntymään moisen "ajatuksen".

Väestön kasvun seuraus on saamassa aikaan sen, että nälkä, vedenpuute ja taudit harventavat ihmisten lukumäärää, Näitä tehokkaampi harventaja tulee vasta sitten, jos maapallon väestön tiheys pääsee muuttoliikkeiden vuoksi kattamaan koko maapallon. Tämä on tuskin mahdollista. Mutta vaikka nerokkaampaa tappajaa ei olekaan kuin ihminen itse, ei sekään pysty tuhoamaan koko maailman väestöä. Aina johonkin kolkkaan maailmaa jää pariskunta tai kaksi, joista se uusi kasvu alkaa.

Anna-maija Ikonen

Kyllä jokaisen valtaapitävän tämänsorttinen huomiointi ja kommentointi pitää ottaa erittäin tervetulleena ovat nämä niin harvinaisia kuitenkin ja nimenomaan tuollaiselta tasolta. Mitä enemmän Charlesikin valistaa sitä useampi kuuntelee. Ei pidä aina kiinnittää huomiota viestintuojan ominaisuuksiin niinkään kuin mitä sanottavaa hänellä on. Charles on älykkö ja ihminen ei ole helppoa syntyä kruunun allekaan. Ihmettelen että hän on nähnyt vaivaa aivan suunnattomasti kuulemma selvittääkseen kaikkein tärkeimmät kysymykset ottaen huomioon missä hulabaloossa mies on elänyt myös media kannalta.
Kaikki on asiaa.