Sunnuntai 21.4.2019

Valtava läpimurto tieteessä: Hyvästi, hammaspeikko!

Luotu: 
1.2.2012 12:07
Päivitetty: 
3.2.2012 09:34

Faktakulma

Karies eli hammasmätä on tauti, joka on tarttunut käytännössä kaikkiin maailman aikuisiin. Kariesta aiheuttava bakteeri erittää maitohappoa, joka syövyttää hampaan kiillettä ja aiheuttaa reikiä. 

Hammaslääketiede on nujertanut hammaspeikon. Los Angelesin yliopiston hammaslääketieteen tutkijat ovat kehittäneet suuveden, joka tuhoaa ihmisen suussa elävän mutans streptokokki -bakteerin.

Yliopisto kertoo asiasta julkaisemassaan tiedotteessa. Uutta suuvettä kutsutaan "täsmäpommiksi" kariesta vastaan, sillä se tuhoaa vain mutans streptokokki -bakteerin ja jättää muut suun kannalta hyödylliset bakteerit rauhaan.

Tutkija Wenyuan Shi teki ryhmänsä kanssa kymmenen vuotta tutkimustyötä, joka nyt on patentoitu. Shin tutkimusta rahoitti globaali kemikaalijätti Colgate-Palmolive.

Tutkijoiden kehittämä bakteerintappaja testattiin 12 koehenkilöllä. Suuvesi tuhosi kariesta aiheuttavan bakteerin yhdellä huuhtelulla noin neljäksi päiväksi kokonaan.

Toistaiseksi täsmäpommia on kokeiltu vain pienelle joukolle ihmisiä. Tutkijat ovat kuitenkin hakeneet jo lupaa laajempiin kliinisiin kokeisiin.

Edellinen vastaavan luokan hammaslääketieteellinen keksintö oli fluorin käyttö suuhygienian hoidossa. Fluorin keksimisestä on aikaa 60 vuotta.

Hammastohtori Shi iloitsi tiedotteessa tuoreen keksinnön hävittävän karieksen ihmisten suusta kokonaan vielä tämän sukupolven aikana.

Tiedeuutisen kertoivat viime yönä useat amerikkalaiset tiedotusvälineet.

Faktakulma

Karies eli hammasmätä on tauti, joka on tarttunut käytännössä kaikkiin maailman aikuisiin. Kariesta aiheuttava bakteeri erittää maitohappoa, joka syövyttää hampaan kiillettä ja aiheuttaa reikiä. 

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Mauri T Taavitson

Amerikassa, missä kaikki on suurta ja kaunista, on onnistuttu kehittämään round-upin kestävä viljalajike. Samoin siemenvilja on kertakäyttöistä, ettei ihminen voi itse tuottaa siemenviljaa.
Ei menee kauan, kun geeniteknikot kehittävät sellaisen hammaspeikon, johon ei tepsi mikään. Näin varmistetaan hammaslääkäreiden menestys ja hyvinvointi.

Mikko J.

"Los Angelesin yliopiston hammaslääketieteen tutkijat ovat kehittäneet suuveden, joka tuhoaa ihmisen suussa elävän Streptokokki mutans -bakteerin."

Kauankohan siinä menee että kehittyy s. mutans-kanta, jota ei tuhoa mikään. Entä jos tuo bakteeri suojaakin kehoa joltakin vielä hankalammalta bakteerilta? Yleensä symbioosista hyötyy kumpikin osapuoli, joskin tässä tapauksessa tuppaa hampaat kärsimään.

abc

fluori on solumyrkky eika sita pida paastaa mitaan tieta kehon sisaan. Tama juomaveden bakteritappaja "keksittiin" heti kun alummiinin valmistuksesssa vaputuva bakteereja ja kaikkea elamaa tappavalle fluorille piti loytaa havitystapa.

Oliko jonkun tehtaan johtajista kauhuissaan hammaspeikoista, joita bakteerit ruokkivat, vai pelkasiko fluoria lapsiensa puolesta?

Johtajan avustaja-armeija lensivat valittomsati USA:n Congressiin kertomaan ihmekeksinnosta kansanedustajille. Tama keksinto ratkaisisi jopa koko maailman hammasongelmat.

Edustajat nakivat dollareita silmissaan ja ratkaisun vaalivoitton seuraavissa vaaleissa. Paatos oli selva: "kaikki juomavesi maailmassa oli fluoratuksi pantava".

Tasta pieni fluori-molekyylikin lahti maailmaa valloittamaan. Kaikki hammaslaakarit "kuolivat" odotetusti sukupuuttoon eika hammaspeikon vahingoittamia hampaita loydy mistaan jo fluoratusta osassa maailmaa. Ikavana kauneuspilkkuna on selittamaton sairaus mika pitaa alkukantaisten ihmisten hampaat useimpien suussa, eika Faaraoidenkaan muumioissakaan ole hampaattomia.

Moni maailmaa parantava suurkeksinto sytyy samalla tavalla: elohopeapitoiset hammaspaikat, uusimmat elohopeapitoiset influenssarokotteet, GMO pohjaiset kasvit, siat, lohet ja jopa saasket, jne.

Ne. jotka eivat pida saaskista, euivat tietysti nae mitaan vaaraa tassa asiassa minka todellinen tavoite on maailman vakiluvun kasvun pysayttaminen ja kaantaminen alaspain.
Katso miten asiat edistyvat: http://bit.ly/y2zA6m

Kontulainen

"fluori on solumyrkky eika sita pida paastaa mitaan tieta kehon sisaan."

Sitten ei kannattaisi juoda teetäkään. Tee sisältää useita milligrammoja / litra, joistain teelajeista tehty juoma jopa liki 10 mg/l. Monissa maissa vahvaa teetä lipitetään kuin täällä kahvia, eikä kukaan ole huomannut noin massiivisia "solumyrkkyvaikutuksia" mitä annat kirjoituksellasi ymmärtää. Hieman malttia nyt noihin salaliittohörhöilyihin.

On topic: Kyllä kestikin. Bakteerilaji ja sen vaikutukset oli ollut tiedossa jo ties miten pitkään, ja olen ihmetellyt yläasteelta lähtien että miksi ko. bakteeriin ei ole testattu samaa menetelmää kuin muihinkin taudinaiheuttajiin.

Nimimerkki

Alkukantaiset ihmiset ja faaraotkin eivät edes elänneet niin pitkään, että monet nykyaikana tunnetut sairaudet edes olisi ehtineet kehittyä. Teollistumisen mukana tuoma eliniän piteneminen on monen nykyaikaisen sairauden takana. Lisäksi moni tauti, jonka kanssa voidaan nykyään elää, tappoi silloin ihmisen aika varmasti.

HeikkiTala

Uutinen kertoo, että "Edellinen vastaavan luokan hammaslääketieteellinen keksintö oli fluorin käyttö suuhygienian hoidossa. Fluorin keksimisestä on aikaa 60 vuotta."

Itse asiassa fluorin hammaskariesta ehkäisevä vaikutus todettiin jo 1920-luvulla (Frederick McKay 1928) ja vahvistettiin 1930-luvun alussa. Laajan tutkimustyön jälkeen juomaveden luontaista fluoripitoisuutta alettiin säätää terveydelle optimaaliselle 1 mg/l tasolle USA:ssa ja Kanadassa vuonna 1945. Tänään kaikki USA:n suuret asutuskeskuksen säätelevät talousveden fluoripitoisuutta. Taistelu puolesta ja vastaan jatkuu sielläkin ja pohjoismaissa kaikki veden fluorin säätely on lopetettu. Sen on melko hyvin korvannut hammastahnojen fluori, sillä 99 % Suomessa myydyistä tahnoista sisältää fluoria. Fluorihammastahnat tulivat Suomen markkinoille vuonna 1962 ja pääosin niiden avulla suomalaisten lasten maailman huonoin hammasterveys vuonna 1970 nostettiin maailman parhaaksi vuotteen 1990 mennessä.

Hammaskarieksen pystyy käynnistämään kolme mikrobia; streptokokit, laktobasillit ja aktinomycekset. Vaarallisin on juuri tuo uutisissa mainittu streptococcus mutans.
Toivottavasti jenkkien suuvesi osoittautuu täsmäaseeksi kariesta vastaan. Mutta suomalaistenkin hampaiden paikkausralli päättyy aikaisintaan noin 100 vuoden kuluttua, sillä nykyään elävien ihmisten suissa on enemmän tai vähemmän jo paikattuja hampaita ja niiden huoltoon menee aikaa ja rahaa vielä loputtomasti. Siirtyminen amalgaamista muoveihin takahampaiden paiklkauksessa on ollut kultakaivos hammaslääkäreille, sillä muovipaikkojen kestävyys on suuresti lyhyempi kuin amalgaamitäytteiden.