Torstai 23.5.2019

Hyvä kysymys: ”Miksi tappavan lumen annetaan tippua?”

Luotu: 
26.2.2012 16:42
  • Kuva: Uusi Suomi
    Kuva
    Vuokraturvan hallituksen puheenjohtaja Timo Metsola hämmästelee, miksei laki määrää kattojen reunoille lumiesteitä.

Vuokraturvan hallituksen puheenjohtaja Timo Metsola puuttuu blogissaan kerrostalojen lumivaaraan.

Maanantaina surmansa sai noin 50-vuotias nainen Helsingin Töölössä, kun kerrostalon katolta romahti lumimassa hänen päälleen. Metsolan mukaan huoltoliikkeen tai taloyhtiön syyttäminen kuolemantuottamuksesta kuoleman johdosta on "sadismia lähentelevää syntipukin hakemista".

- Kattolumien takia kuolleet ihmiset ovat kollektiivisen tyhmyytemme uhreja, Metsola paukauttaa.

Hän hämmästelee, kuinka suomalaiset hyväksyvät lumien putoamisen katoilta, kun samaan aikaan pidetään itsestäänselvyytenä, ettei katoilta putoa mitään muutakaan

- Rakennustöihin liittyvien esineiden putoamiselta jalkakäytävät suojataan yleensä hyvin, lain vaatimalla tavalla. Katolta putoavalta vedeltä taas alla kulkevat suojataan vesikouruilla, jotka johtavat vedet ränneihin, Metsola toteaa.

- Miksei laki määrää katoille sellaisia lumiesteitä ja räystäitä kiertäviä pystysuoria patoverkkoja, että lumien putoaminen katoilta olisi yksinkertaisesti mahdotonta, kunnes lumenpudottajat kiireiltään paikalle ehtivät? He voisivat sitten kirjaimellisesti avata padot ja antaa kuorman tulla kerralla hallitusti alas.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

muuan

Siinä kaikki mikä menee alaspäin tippuu, olipa se esine, ihminen, palkka, gallupluku tai mikä tahansa.
Onhan se taloudellista, yksi sana voi ilmaista monenlaisia ilmiöitä. Mutta hintana on vivahteiden puuttuminen. Myös sen, onko liike kertaluonteinen, jaksoittainen vai jatkuva. Voisihan ensinmainitusta käyttää sanaa "tipahtaa", mutta se olisi jo liian rikasta, sananvalinta liian rasittava tehtävä.

PateP

On kait mahdotonta ettei jääpuikkoja synny. Varsinkin vanhoissa rakennuksissa lämpövuodot eristeiden puuttuessa ovat tosiasia. Aina jää kohta jossa lämpö vuotaa ja lumi muuttuu jääpuikoksi.

Lumenpudotus on kuulemma "ammattilaisten" hommaa? Mistä löydät tuhansia, koulutettuja pudottajia koska tarve on HETI! Logistiikkakaan ei toimi koska kapeat kadut ja pysäköidyt autot.

Minusta "lakki kouraan" ja kohdataan lumentulo todennäköisenä luonnon tapahtumana ja eletään sen mukaan ja ehdoilla.

kotihiiri

olen yhä elossa! Ennen oli myös kadulla yksi mies valvomassa, ettei esteiden taakse menty kävelemään ja mies oli yhteydessä joko kuuluvin huudoin (ennen kännykköiden aikaa) tai puhelimitse lumenpudottajiin katolla, milloin SAI pudottaa ja milloin EI. En muista, olisko pudotusalueen katuosuus ollut suljettu autoliikenteeltä ja kävelijät saivat katumiehen luvalla kulkea keskellä autotietä, jos saivat sielläkään. Onko nykyään miestä kadulla valvomassa? Aina on niitä, jotka ei usko esteitä, jos puomin tai nauhan raosta vaan pääsee kielletylle alueelle. En tiedä miten homma hoidetaan nykyään, koska aika harvoin käyn Hesassa. Ennen lumet taidettiin pudottaa säännöllisemmin ja sen tekivät talkkarit apulaisineen pitkän kokemuksen asiantuntemuksella.

t_tulppu

Miksi on annettu rakentaa kadulle antavia harjakattoja?

Kaupunkialueella kattojen tulee olla joko tasakattoja tai yhteen suuntaan vinoja, ja tässä suunnassa ei saa olla jalkakäytävää alle 4 m seinästä eikä kattamatonta sisäänkäyntiä.

Se on vaan niin kallista korjata väärin suunniteltua, että taitaa jäädä tekemättä. Julkisivulautakunta ja museovirastokin vain mussuttaisi. Mikään ei tule muuttumaan!

Absurdistan

""Kaupunkialueella kattojen tulee olla joko tasakattoja tai yhteen suuntaan vinoja, ja tässä suunnassa ei saa olla jalkakäytävää alle 4 m seinästä eikä kattamatonta sisäänkäyntiä.""

""Se on vaan niin kallista korjata väärin suunniteltua, että taitaa jäädä tekemättä. Julkisivulautakunta ja museovirastokin vain mussuttaisi. Mikään ei tule muuttumaan!""

Tasakattojen korjaus ja homevauriot ne vasta kalliita ovatkin, siis ei tasakatoille!

järkevästi ajatellen

SEhän normaalisti sijoitetaan katolle ja sen alapuolelle katon loppu osaan kuitenkin kertyy aina jäätä ja lunta joka voi silti pudota vaikka lumi este olisikin kuinka hyvä tahansa.
Joten jos halutaa ettei tuohon osaan kerry lunta pitää se laitaa joko lämpimäksi aina tai sitten tehdä kerta kaikkiaan reuna joka sujottaa suoraan ylöspäin ja pitää kaiken siellä takanaan.
Mutta kuka MAKSAA ESIM. vanhoihin taloihin tuon.
Yksinkertaisempi ratkaisu olisi siirää jalkakäytävät pois seinän vierestä ja siihen tehtäisiin noin 2 metriä leveä alue jossa kulkeminen on kiellytty kaiken uhalla.
Tietysti taajama alueella katu tuoloin kapenisi mutta ei paljoa jos autojen pysäköinti kiellettäisiin katujen varsilla kokonaan.

MadMan

Viime viikon ikävä jääkalikan aiheuttama kuolemantapaus on varmasti kaikille isännöitsijöille ja hallituksen jäsenille elävä painajainen, sen voi uskoa. Ongelmana asiassa on nähdäkseni se, että isännöitsijällä/huollolla ei ole käytännössä toimivaltaa tehdä välittömiä toimenpiteitä havaitessaan epäkohdan, jos budjetti on yhtiön toimesta laadittu liian tiukaksi (liian kallis lumenpudostus teema).

Lisäksi jatkuvat kattolumikilpailutukset ym. pienkilpailutukset vievät taloyhtiön isännöitsijältä erittäin paljon voimavaroja ja aikaa, varsinkin kun kattolumien pudotukset pitäisi olla suoraan isännöitsijän omassa toimivallassa turvallisuusseikkojen näkökulmasta. Muistutan, että isännöitsijän ja johdon osaaminen ja talousvalvonta punnitaan viime kädessä vuosittain yhtiökokouksissa.

As. Oy laki ei tunne em. asiaa käytännössä, vaikka kaikki jälkiviisaat alkavat rääkyä, että kyllä isännöitsijä voi tehdä sitä ja tätä. Käytäntö on vain toinen varsinkin kun olen katsonut tuota asiaa sivusilmällä. Lisäksi olen hämmästellyt Suomessa huoltoyhtiöiden amatöörimäisuutta jo pitkään ts. sitä, että yksikään huoltoyhtiö ei koskaan ole tarkastanut kattotiloja ilman erillispyyntöä, vaikka käytännössä tuo olisi heidän tehtäväkuvauksessaan lueteltu. Ilmoittakaa heti huoltoyhtiö, joka tekee em. asian kuukausiveloituksella, jos tiedätte.

Varmasti huoltoalan arvostuksen alhaisuus, palkkatason ja koulutuksen puute aiheuttavat em. asian osittain, joskin suurin syy on taloyhtiöiden tulospuolen kilpailijoiden. Isännöinti ja huolto ovat ainoat joustot tuloslaskelmassa, koska energia, kiinteistövero, jätekulut ym. välttämättömyyshyödykkeet eivät jousta kuluissa.

Todellisuudessa isännöitsijän, huoltoyhtiön ja hallituksen yhteistoiminta ei moninaisista kirjoituspöytälumipykälistä huolimatta toimi. Lumipykälä ei poista jäätä, vaan jään poistaa asiansa osaava huoltoyhtiö. Verotuskeinoilla voisi asian ratkaista, joskin asia on kyllä monisäikeinen. As Oy laki on varmasti korjauksien edessä, joskaan hosumalla ei synny järkeviä ratkaisuja. Lakipykälien valmisteluun olisi syytä ottaa mukaan pitkään alalla toimineita isännöitsijöitä ja jopa huoltoyhtiön edustajia, ei pelkkiä kiinteistönvälittäjälobbareita.

Vesimies

Talot ja niiden vierustoissa olevat jalkakäytävät sijoittaa erilleen toisistaan niin että katoilta voisikin lumia pudota.
On aivan typerää rakentaa esim. maaseudulla taloja ja jalkakäytäviä niin että katolta putoileva lumi ja jää olisi jalkakäytävlle haitaksi.
Lumiesteet katolla on myös usein huonoa suunnittelua, vaihtoehtona olisi em. jalkakäytävän sijoittaminen. Huonoksi tekee asiassa se että lähes poikkeuksetta lumiesteet repeytyvät irti repien kattoa. Edessä on aina iso kos- teusvaurio ja kalliit korjauskustannukset.
Lumikuormat. Useassa tapauksessa varsinkin peltikatoissa, kattokaltevuuden ollessa jyrkempi ei lumikuorman ongelmaa ole.
Maaseudulla jossa on enemmän väljyyttä olisi syytä ottaa huomioon lumumassojen sijoittelu. Esimerkiksi jokaisen kadun alueella olisi sopiva alue lumensiirtoalueeksi, jonne jo aurausvaiheessa lumeista osa voitasiin työntää. Tällöin ei lumia tarvitsisi ajattaa kauemmaksi, joka maksaa jo mansikoita ja on epätaloudellinen ja ympäristöämme rasittavaa touhua.

Vesimies

Voisihan sitä hieman siirtää vastuutta myös sille jalkamiehelle. Samalla periaatteella ei kannata mennä veteen jos ei osaa uida eikä pysy pinnalla. Onko oikein että yhteikunta maksaa kaiken.
Suomessa on yleensä lunta varsinkin talvisin. Sillon on järvet jäässä, kadut ja tiet liukkaita. Olisikohan mitään järkeä jos vastuuta todella siirrettöäisiin myös jokaiselle itselleen.

nivala

Niinkuin näkyy,ratkaisu ongelmaan ei ole läheskään yksinkertainen.Säiden vaihdellessa jäänmuodostus on väistämätöntä.Kaikkia esitettyjä keinoja on varmasti käytettävä,eikä sittenkään päästä satavarmaan tulokseen.Esteet mahdollisimman hyviksi ja lopulta muodostuneet jäät on vain pudotettava,ei siinä mikään auta,jos räystäiden alla kuljetaan. Tasakatto ei todellakaan toimi veden välillä sulaessa ja jäätyessä.Silloin rikkoutuu miten järeät rakenteet hyvänsä.