Perjantai 17.11.2017

Tarkennus dinosaurusten pieremiseen: 2 675 l / päivä

Jaa artikkeli:
Luotu: 
10.5.2012 19:04
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Maailman isokokoisin dinosaurus sauropodi päästää ilmaan noin 2 600 litraa kaasuja päivässä.

Maailman suurin dinosaurus sauropodi päästeli ilmakehään suolistokaasuja keskimäärin 2 675 litraa päivässä, arvioivat tutkijat.

Tämä ja muiden dinojen tuottamien kasvihuonekaasujen määrä ei tosin ollut riittävästi lämmittämään ilmastoa ja johtamaan dinosaurusten sukupuuttoon.

Viikon hassun tiedeuutisen korjasi tunnettu yhdysvaltalainen biologi PZ Meyers. Minnesotan yliopiston professori on aiemminkin korjaillut mediassa olleita omituisuuksia tiedeuutisoinnissa.

Nyt Meyersin kohteena oli amerikkalainen Fox News ja sen uutinen dinosaurusten pieremisestä.

- Ei. Dinosaurukset eivät pierreet itseään hengiltä, Meyers vastaa ja kertoo lukeneensa Foxin viittaaman brittitukimuksen.

Tutkimuksessa todetaan dinosaurusten määrän lisääntyneen aikoinaan niin paljon, että niiden tuottama kasvihuonekaasujen määrä vaikutti jo ilmaston lämpenemiseen. Tämä ei tutkimuksen mukaan ollut kuitenkaan ainut syy ilmaston lämpenemiseen esihistoriallisella ajalla.

Eläinten tuottamat päästöt ovat tunnettuja myös nykypäivänä. Tutkimusten mukaan ainakin puolet maailman metaanipäästöistä syntyy karjataloudesta. Metaani on voimakas kasvihuonepäästö.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Orion

Kyse on lähteestä, joka on nyt osoittautunut lähinnä vitsiksi.
Kysehän on ulkopuolisen tahon uutisoinnista kaikkineen, jonka ao. taho on oikaissut.

Turha moittia Uuden Suomen toimitusta tuosta. Ei ollut Kammosen keksimä juttu tuo. Näinhän näitä nettilehtiä tehdään.

Teppo Vanamo

Jos sauropodien massa oli satakertainen lehmään verrattuna, miksi ne tuottivat vain kymmenkertaisen määrän metaania? Oliko niiden ruoansulatus lehmään verrattuna merkittävästi kehittyneempi?

Kontulainen

Tietääkseni kasvinsyöjädinot eivät märehtineet siten kuin nautaeläimet nykyään. Kyllä todennäköisesti niidenkin vatsassa oli mikrobeja, jotka auttoivat kasviravinnon pilkkomista, mutta myös saman tyyppinen lihasmaha kuin nykyisillä linnuilla ja krokotiileilla. "Kehittyneempi" on siis vähän väärä termi.

space

olisi ollut mukavaa että sauropodit olisivat tuottaneet sata kertaa suuremman määrän prutkuja lehmään verrattuna. Siinä olisi ollut Jurassic Park 6- tyylisen tieteiselokuvan äänivelhoilla työsarkaa.

LassiHippeläinen

Dinot ovat hyvin voineet piereskellä enemmän kuin lehmät, sillä märehtijöiden metaanipäästöt tulevat pääasiassa röyhtäyksistä.

Tyypillinen Faux Newsin lukija ei tosin tiedä mitä eroa on ruoansulatuskanavan alku- tai loppupäällä. Heidän suosimiensa poliitikkojen kummastakin aukosta tulee samaa ainetta.

mattimies

Huvittaa tuo dinojen ja lehmien piereskely, totta kai ne piereskelee ja päästää metaania ilmaan siinä kuten ihminenkin. Mutta tilanne on aivan sama jos nurmikon ja heinien sun muun orgaanisen annetaan kasvaa, kasvun ohessa hajoaminen ja lahoaminen on jatkuva tapahtuma ja viimmeistään syksyllä ne alkavat maatumaan ja alkaa mätäneminen. Kumpikin tuottaa saman määrän metaania luonnon kiertoon.