Sunnuntai 20.1.2019

Biobensaa tuottava sieni hämmästyttää

Jaa artikkeli:
Luotu: 
4.11.2008 16:46

Sademetsästä Etelä-Amerikasta löytynyt sienilaji haastaa teorian raakaöljyn synnystä luonnossa, kertoo muun muassa uutistoimisto AFP.

Sademetsän puissa kasvaa sieni, joka tuottaa biopolttoainetta tehokkaammin kuin mikään muu aiemmin tunnettu metodi, tutkijat sanovat. Nyt tutkijat yrittävät paremmin valjastaa sienen mahdollisuudet käytäntöön.

Gliocladium roseum -niminen sieni on niin tehokas biopolttoaineen tekijä, että tutkijat ovat alkaneet katsella uudessa valossa sitä, miten raakaöljy on alun alkaen syntynyt luonnossa.

Fossiilisten polttoaineiden uskotaan syntyneen kuolleiden eläimien ja kasvien jäänteistä pitkien aikojen kuluessa. Nyt tutkijat uskovat, että Gliocladium roseum -sienellä voi myös olla rooli fossiilisten polttoaineiden synnyssä.

Jaa artikkeli:

Kommentit

joukoakoskinen

Geenitekniikalla jalostettu sieni, levä tai bakteeri voisi tuottaa vesistöjen pohjalietteestä jotain muuta kuin kivettymiä. Palavakivi ehkä eräs välimuoto.

Geenimuutos kuusella voisi tuottaa pihkan sijasta polttoöljyä, sen energiasisältö on suuri sellaisenaankin.

joukoakoskinen

Mikään bioenegia - edes geenimuunneltuna - ei kykene ylläpitämään nykyistä kulutusvauhtia. Maapallolla ei ole varaa viljelyn muuttamiseen energiantuottoon autoja varten.

Potentiaalisia energiavaroja ovat aurinko-, aalto-, tuuli, fossiili- ja ydinenergia. Levä / liete ehkä osittain.
Autiomaan - esim. Saharan - ottaminen viljelykäyttöön on seuraava suuri haaste. Siihen tarvittava suolattoman veden tarve on valtava. Suurten ekohaittojen eliminoimiseksi kasteluun pitää käyttää suurten jokien vettä. Joka pumpataan joen alajuoksulta. Siperian jokien kääntämisajatus oli katasrofi monella tapaa.

10 000 nelökilometrin kasteluun tarvitaan yksi suuri ~ 2-3 GWn voimala. Paikallisen metsityksen vakiinnuttua putkilinjoja voidaan jatkaa uusille alueille ja biosfääri jatkaa omilla sateisuuden lisäämisominaisuuksillaan.

Selviö lienee että riittävän laaja operaatio on taloudellisesti ja ekologisesti mahdollinen vain ydinvoimalla.