Lauantai 21.10.2017

Kolme kuollutta norppaa oli liikaa: ”Verkkokalastus kiellettävä”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
14.7.2009 12:44

Suomen luonnonsuojeluliitto haluaa, että verkkokalastus kielletään saimaannorppa-alueilla ensi keväänä. Liitto perustelee vaatimustaan tänä kesänä ilmi tulleilla saimaannorppien verkkokuolemilla.

Kolmen norpan menehtyminen osoittaa liiton mielestä, että maa- ja metsätalousministeriö on epäonnistunut saimaannorppien suojelussa. Vapaaehtoisia verkkokalastuksen rajoituksia on syntynyt vain noin puolet ministeriön tavoitteesta.

Suomen luonnonsuojeluliitto on päättänyt kääntyä asiassa seuraavaksi Euroopan komission puoleen. Liiton mukaan saimaannorpan suojelun laiminlyönnit rikkovat luontodirektiivin kolmea kohtaa.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Jaroski

Tässä norppa-asiassa ilmenee mikä on ero asiallisella päätöksenteolla ja hysteerisellä yhden asian ajamisella. Suojelijoilta on kadonnut suhteellisuudentaju kokonaan. Muuutama norppa, ja kauhea meteli. Montako lasta esimerkiksi kuolee alkoholin tai huumeiden aiheuttamaan kotiväkivaltaan tai liikenteessä? Pitäisikö autot kieltää, että koulumatkalla kuolisi lapsia joka syksy niinkuin kuolee?
Eräs puolue joka pitää itseään luonnonsuojelupuolueena, suhtautuu myötäillen huumeidenkäyttöön. Eikö ihmistä pitäisi suojella myöskin ja jopa ensisijaisesti? Jos verkkokalastus kielletään, pitää alkoholi ja muut vahingolliset aineet saada myös täyskieltoon.

Gagarin

Jos lasket suomalaisen ihmispopulaation määrään suhteutettuna vaikkapa junakuolemat tai kotiväkivaltaan kuolleet lapset, niin huomaat, että kyllä norppakanta on verkkokuolemien johdosta suuremmasssa vaarassa kuin ihmiskanta Suomessa. Tilastollisesti siis norppien suojeleminen on aktuellimpaa.

JK

Jaroski voisi käydä tutustumassa norppakannan tämännhetkiseen kokoon. Arvion mukaan norppakanta (talvisin) on noin 260 yksilöä, eli näihin verkkoihin kuoli juuri vähän päälle 1% koko kannasta. Tämä vastaa että Suomen koko populaatiosta olisi kertaheitolla kuollut reilu 50 000 ihmistä. Jos suhteellisuudentaju tässä suhteessa on joltain pettänyt niin se on valtiolla ja maatalousministerillä. Joko tehdään päätös että koko kanta ajetaan alas tai sitten sitä suojellaan niin että sillä on selviämismahdollisuudet. Valitettavasti luontoa ei kukaan suojele omalla kustannuksellaan ellei ole aivan pakko tai joku siihen pakota.

Kannan ollessa näinkin pieni ollaan jo niillä rajoilla että sitä ei koskaan voida elvyttää sisäsiittoisuuden takia. Tätä eläintä ei muuten saada sitten koskaan takaisin, ei tule Venäjältä täytettä loukkuihin tai virkistämään kannan perimää.

Kun ottaa huomioon Saimaan ammattikalastajien määrän suhteessa siihen että norpat katoavat niin kai yksittäisten kalastajien elinkeino on kaatamisen arvoinen asia jos Suomen ainoa kotoperäinen nisäkäs saadaan pidettyä hengissä? Riittävä korvaus kalastajille ja riittävän hyvät suunnitelmat elinkeinon korvaamiseksi toisella, esimerkiksi virkistyskalastuksella (kalastusmatkat, maaseutumatkailu).

Tervetuloa vaan keskustalaiseen unelmaan.

Koo

Hävettää, että suomalaiset kirjoittavat tuollaisia kommentteja, kuten tänne on lähetetty. Mitä junakuolemat liittyvät norppiin.

Tottakai tehdään kaikki voitava, jotta junakuolemia ei tule.

Sen takia on tehtävä kaikki voitava, jotta norppakuolemia ei tule. Eli kiellettävä verkkokalastus, koska vapaaehtoisuuden tie on todistettavasti kuljettu loppuun.

On käsittämätöntä, kuinka itsekäs eläin ihminen on. On kalastettava, vaikka se on norpille vaarallista. ja kaikki vain oman navan takia-ei edes minkään ruoantarpeen tai välttämämättömyyden takia.

Vieras

Kannan ollessa näinkin pieni ollaan jo niillä rajoilla että sitä ei koskaan voida elvyttää sisäsiittoisuuden takia. Tätä eläintä ei muuten saada sitten koskaan takaisin, ei tule Venäjältä täytettä loukkuihin tai virkistämään kannan perimää-kirjoitti JK.

TVssä oli ohjelma sarvikuonosta. Sitä oli tiettyä lajia jäljellä noin 80 yksilöä-sitten ihmiset heräsivät-nyt on moninkertainen määrä.

JK

Tosiaan on mahdollista elvyttää kanta 80 yksilöstä. Afrikan tapauksessa on todennäköisesti kuitenkin käytetty apuna reservaatteja ja aseistettuja vartioita estämässä salametsästystä. Lisäksi sarvikuonojen tapauksessa keinohedelmöitys on norppaan verrattuna verrattain helppo operaatio.

Kysymys ei niinkään ole siitä onko kannan koon kasvattaminen mahdollista pienestä populaatiosta vai ei. Kysymys on siitä että erittäin pienestä perustajapopullaatiosta lähteneet kannat ovat erittäin herkkiä taudinaiheuttajille ja niissä ilmenee enenevässä määrin sisäsiittoisuudesta johtuvia perinnöllisiä tauteja ja fyysistä rappeumaa.

Pitkällä aikavälillä populaation elinkelpoisuus siis pienenee rajusti mitä pienemmästä populaatiosta lähdetään liikkeele, siinä ei enää auta suojelutoimet vaan lähinnä tarhaaminen ja vuosikymmenien jalostus kannan monimuotoisuuden palauttamiseksi.

Eli oliko kommentin tavoitteena paijata itseään ja sanoa että "on meillä vielä muutama vuosi aikaa, kun sarvikuonotkin selvisivät"? Kanta laskee jatkuvasti 1)kalastuksen 2)jäiden vähyyden takia, olisi syytä katsoa peiliin ja priorisoida.

Ihan vaan tiedoksi että jos koko eläinkanta on alle 1000 yksilöä koko maailmassa, voidaan sanoa että koko populaatiolla ei ole kovin kummoiset selviytymismahdollisuudet.