Sunnuntai 22.10.2017

Joutsenpariskunnan ”avioero” ällistyttää

Jaa artikkeli:
Luotu: 
24.1.2010 14:42
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Joutsenet pysyvät yleensä saman puolison kanssa kunnes kuolema erottaa. Kuvan joutsenet on ikuistettu Kiinassa.

Tutkijat ovat kertoneet ällistyksestään liittyen tapaukseen, jossa joutsenpariskunta on ”ottanut avioeron”, kertoo BBC.

Joutsenet ovat palanneet talvehtimaan vesilintujen suojelualueelle Gloucestershireen Isossa-Britanniassa. Pariskunnan kumpikin osapuoli on tuonut kuitenkin mukanaan uuden partnerin.

Tämä on asiantuntijoiden mukaan harvinaista – vastaavia tapauksia on sattunut 40 vuodessa vain kaksi.

Ei ole epätavallista, että joutsen etsii itselleen uuden puolison, mutta yleensä syynä tähän on leskeksi jääminen. Yleensä joutsenet pariutuvat loppuiäkseen.

Suojelualueen tutkimuspäällikkö Julia Newth kertoo BBC:n mukaan, että suojelualueen henkilökunta on hämmästynyt joutsenien käytöksestä. Ex-puolisot talvehtivat nyt hyvin lähekkäin, kumpikin uuden puolisonsa kanssa. Ex-puolisot eivät ole osoittaneet tuntevansa toisensa.

Newth arvelee, että eron syynä on voinut olla kyvyttömyys lisääntyä. Pariskunta oli pitänyt yhtä useamman vuoden, mutta jälkikasvua ei tullut.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Laitiin

ilmiö vaikuttaa jo Saimaan norppakantaan. Norppien määrä on dramaattisesti vähentynyt 2:ssa vuodessa 20:llä yksilöllä ja mikäli Metsähallituksen tilastoja on uskominen, vähennys on tapahtunut parhaiten suojellulla Koloveden alueella, jossa on lähes täyskielto verkkokalastukselle. Muilla alueilla on kanta pysynyt ennallaan, jopa lisääntynyt.

Metsähallituksen Sipilä on viestinyt, että kolovedellä norpat ovat lakanneet lisääntymästä. Olisiko siellä jo havaittu hyväksi poika- ja tyttöparit? Mene ja tiedä?

Mutta ilmastonmuutoksesta se varmasti johtuu.