Maanantai 20.5.2019

Valtava jäävuori sekoittaa säätä vuosien ajan?

Luotu: 
26.2.2010 09:28
Päivitetty: 
26.2.2010 10:21
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Arkistokuva.

Etelämantereelta irronnut valtava jäävuori voi häiritä maailman merivirtoja ja säätä, varoittavat tutkijat BBC:n mukaan.

Jäätikköasiantuntija Neal Youngin mukaan Luxemburgin kokoinen jäävuori voi tukkia alueen, joka on tärkeä kylmän veden tuottamisen kannalta. Jäävuori on tällä hetkellä Australian eteläpuolella. Youngin mukaan mikä tahansa häiriö tämän kylmän veden muodostumiseen voisi vaikuttaa säähän vuosiksi eteenpäin.

Tutkijoiden mukaan kylmän veden hitaampi muodostuminen voi tarkoittaa kylmempiä talvia Pohjois-Atlantilla.

Jäävuori tukkii parhaillaan polinjaa. Tällaiset railoja pysyvämmät avopaikat eli polinjat tuottavat hyvin kylmää vettä, joka uppoaa meren pohjaan ja kiertää ympäri maailmaa.

 

Paikat: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

tapio_o_neva

Minä kun olen luullut, ettei vesi voi olla kylmempää kuin 0 C. Ottakaa nyt peruskoulun fysiikan kirja esille ja tutkikaa, mistä tässä on kysymys. Alijäähtynyttä vettä, joka ei ole kiteytynyt, voi toki olla ilmassa, mutta tuskin meressä.

Vieras

"Alijäähtynyttä vettä on ilmassa, joka sataa tuulilasiin"

Siis sataako se ilma tuulilasiin, vai olisiko sittenkin kyse vedestä, jolloin olisi tietenkin pitänyt kirjoittaa:

"Ilmassa on alijäähtynyttä vettä, joka sataa tuulilasiin."

Mikä tarkoitus tuolla wikipedian sade-artikkelilinkillä oli?

Tarkkana kuin porkkana

Peruskoulufysiikka taas kertoi meille, että järvivesi menee paineessa -4:ään celsiukseen, eikä jäädy. Sama opettaja kertoi myös vesilukolla saavutettavat edut käymisessä, ihan prosenteissa, sekä sitrushedelmien kuorien tuomasta lisäpuhdista rankissa. 80´s

tapio_o_neva

Niinkö? Kyse oli lähinnä merivedestä -1,5 C - 2,0 C silloin kun se on suolaisimmillaan.

Miten makea järvivesi menee "paineessa" -4 C:hen? Miten suurii tuon paineen pitää olla esimerkiksi Pascaleissa ennen kuin tuo ehto toteutuu?

karina

Eikös sitä juuri oikein USA:n entisen varapresidenttin ja muiden huijareiden suulla peloiteltu mm. suomalaisia, että napaajäät sulaa, sulaahan ne tuolla tavalla aikanaan mutta vitut ne mihinkään paikalleen sula, ainakkaan muutamaan miljardiin vuoteen ja jos sulavatkin niin so what?

mattikani

Uutisesssa tästä jäävuoresta on mitä merkillisimpiä väitteitä, joita ei edes yritetä perustella. Kunhan jotakin väitetään. Näin ollen on ihan turha ruveta kiistelemään mistään yksityiskohdista.
Olisi ihan kiva nähdä kartta, jossa olisi jäävuoren sijainti merkitty. Yhtään sellaista ei ole silmään osunut. Pelätäänkö kenties, että joku käy sen varastamassa?
Tutkijoilla pitää selvästi olla jotakin pelottavaa ja ilmastonmuutokseen liittyvää trendikästä tiedotettavaa, jotta saisivat projekteilleen lisärahoitusta. Muuten tätä tarkoitushakuista vouhotusta on vaikea ymmärtää.

Minke

USarin jutussa on linkki BBC:n uutiseen. Katsopas tarkkaan, sieltä löytyy karttoja.

Jos sinulla on ylipäätään vaikeuksia tiedonhaun kanssa, tämä voi auttaa:
http://lmgtfy.com/?q=Mertz+Glacier

Laitan tähän sinulle myös varmuuden vuoksi tutkijoiden puhelinnrot ja meilit, niin voi antaa suoraan palautetta paskasta tutkimuksesta:

http://www.acecrc.org.au/uploaded/117/797707_39media_release_100226.pdf

mattikani

Lainaus US uutisesta:"Youngin mukaan mikä tahansa häiriö tämän kylmän veden muodostumiseen voisi vaikuttaa säähän vuosiksi eteenpäin.
Tutkijoiden mukaan kylmän veden hitaampi muodostuminen voi tarkoittaa kylmempiä talvia Pohjois-Atlantilla.
Jäävuori tukkii parhaillaan polinjaa. Tällaiset railoja pysyvämmät avopaikat eli polinjat tuottavat hyvin kylmää vettä, joka uppoaa meren pohjaan ja kiertää ympäri maailmaa."

Olen kyllä seurannut tarkkaan esim. Bremenin yliopiston jääkarttoja. Nuo BBC:n jutun kartat olivat kyllä aika vaikeaselkoisia, koska suunnistusta helpottavan mittakaavan kartta puuttui.
Mutta itse uutiseen: En kyllä parhaalla tahdollanikaan löydä tuosta lainaamastani tekstistä logiikkaa. Jos tällaisia perusteluja halutaan lukijalle välittää, niin lukijasta voisi vähän enemmän välittää. Tieteelliseltä tutkimukselta voisi odottaa enemmän kuin tuollaista "voisi vaikuttaa". BBC:n juttu taisi kyllä huolehtia lähinnä pingviinien ravinnonsaannista. Aiheellinen huoli, todella! (Ei ole sarkasmia)

Oikeudessa kantajalla on todistustaakka. Jos syyttäjä tekee pienenkin (tahallisen)virheen, niin koko hänen todistelunsa joutuu kyseenalaiseksi. Mitä ihmettä varten ilmastoskeptikoille pitää antaa lahjaksi aseita käteen?

Vieras ei tykkää näsäviisaista

saati englanniksi. muistapa joskus eli aina, että kaikki suomalaiset eivät ole ylioppilaita, eivät edes peruskoulun käyneitä.

silti he voivat olla fiksuja ja maailman menoa seuraavia, vaikka ovatkin vain ja ainoastaan suomenkielisiä.

nevan kysymykset taas olivat tälläkin kertaa aiheellisia ja asiaa selventäviä.

uutinen oli huonosti kirjoitettu ja tyhmä, ei tutkimus. uutisia kirjoitetaan, kopioidaan, lyhennellään tajuamatta ja lukemattakin - useimmiten ainakin ajattelematta.

moni lukija täällä haluaa tietää asioista, muttei tiedä mistä ja kuinka löytää tietoa. kukaan ei ole heille koskaan edes kertonut saati opettanut.

mitäs esim itse tiedät laivojen kyljissä olevista eri kuvioista, joilla lastausrajoja merkitään?

tai tuoreen ja kuivahiivan ratkaisevista käyttölämpötiloista?
entä villalangan värjäyslämpötilat?

pyykinpesun ja silityksen kriittiset lämpötilat varmasti ovatkin sinunkin alitajunnassasi, samoin tietysti ruuan säilytyslämpötilat, sekä kylmät että kuumat.

ja vielä lopuksi mitenkä westfalenin rauha (v?) vaikuttaa arkeesi ja sunnuntaihisi sekä työpäiviisi?

mattikani

Ostin vaimolleni kukkia, kun 30 vuotta tuli täyteen.

Muuten itse asiasta: Voin ottaa kantaa median välittämään uutiseen vain ja ainoastaan uutisena. En millään pysty selvittämän, mitä tuon uutisen takana mahdollisesti on. Sen vuoksi en pysty myöskään varmuudella erittelemään, kohdistuuko mahdollinen kritiikkini toimittajaan vai esimerkiksi siihen tieteelliseen tutkimukseen, josta juttu kertoo.

Sen olen huomannut, että tiedeuskovaisuutta esiintyy aika paljon ja että nämä nettikeskustelut tuppaavat harhaantumaan lähtökohdastaan vaikka mihin.

mattikani

Niin, minkä? Senkö, että sen Antarktiksen mittakaavassa nuppineulan kokoinen jäämöhkäle vaikuttaisi jollain oletetulla mekanismilla Pojois-Atlantin ilmastoon? Sen, että se muru on irtautunut, sitä en epäile. Mutta noita "tutkijoiden" pikku tiedonmurusten perusteella laatimia ennusteita epäilen. Sallittehan?

irak 101

Hiukka pidempään luonnon lakeneita lukeneena, fysiikan lait eivät silti muutu,
kyllä su vesi voi olla myös alle 0 celssiusta, kunha on painetta. tiedät kai, että vesi voi kiehua 80 asteisena tosi korkeiden vuoristojen huipulla, tämä päivastoinen esimerkki.
Tjaa miten 11 kilometrin syvyydessä, olisiko siellä esim -( minus)10 asteita vettä

tapio_o_neva

Minäkin ajattelin, että kyseessä on 1.4.2010, mutta eihän nyt olekaan kuin vasta 26.2.2010.

Tuo superkylmä vesi on todella hyytävä ja pelottava käsite. Miten kylmää tuleekaan tuleekaan!

Jotenkin näinä aikoina menee kaikki keskikoulun ja lukion fysikka uusiksi, kun yhä pelottavampia ilmiöitä esiintyy.

Minusta edes Robert Louis Stevensonin "Aarresaari" ei ollut yhtä pelottava kuin tämä IPCC ja sen jatkotarinat.

tapio_o_neva

Raitiovaunuinsinööri Pachaur on nykyään yksi Suomen valkoisen ruusun ritarikunnan komentajista. Hänellä on siis suurmestari Tarja Halosen lupa komennella kaikkia muita ilmastokysymyksissä. Ilmastousko on siis vankasti raiteillaan ja kulkee vääjäämättä eteenpäin kuin kolmosen ratikka lumesta ja pakkasesta välittämättä.

Vieras

Ilmastotutkijatko sitten jotain tietävät? Laitampa uutisesta näiden tiedehörhöjen sanomisia tuohon alla:

- "voi häiritä maailman merivirtoja ja säätä"

- "voi tukkia alueen"

- "mikä tahansa häiriö tämän kylmän veden muodostumiseen voisi vaikuttaa säähän"

- "voi tarkoittaa kylmempiä talvia Pohjois-Atlantilla"

Ei nuo kovin vakuuttavilta ja tieteeseen perustuvilta ilmauksilta vaikuta.

Minke

Usarin Jenni Tamminenkin on osannut käyttää lyhyessä ja pinnallisessa uutispätkässä sentään alan termejä. Jutussa lukee selvästi:

"Jäävuori tukkii parhaillaan polinjaa. Tällaiset railoja pysyvämmät avopaikat eli polinjat tuottavat hyvin kylmää vettä, joka uppoaa meren pohjaan ja kiertää ympäri maailmaa."

Polinjojen (polynja, polynya) merkityksestä:
http://www.acecrc.sipex.aq/access/page/?page=01480fac-bc82-102a-8ea7-001...

tapio_o_neva

No eiköhän nyt ole niin, että 4 C:n asteinen vesi on sitä kaikken raskainta eli meressänin, ei pelkästään suomalaisessa järvessä, kaikkein syvimmällä olevaa. Ellei näin olisi, meret ja järvet jäätyisivät, eivät pinnastaan, vaan pohjastan ensiksi.

Kysynkin, millä perusteella -1,5 C:n tai -2,0 C:n lämpöinen jää olisi pohjalla, kun raskainta vettä on 4 C:n lämpöinen vesi.

Vieras

Puhtaan veden jäätymispiste on se nolla, mutta jos siinä on mukana muita aineita, niin jäätymispiste voi olla minuksenkin puolella. Esim meriveden suola vaikuttaa jonkin verran jäätymispisteeseen.
Tuskin kuitenkaan siitä on kyse tässä superkylmässä vedessä, jonka on aiheuttanut todennäköisesti länsimainen valkoinen heteromies, joka harraastaa tarkkuusammuntaa, eli maailman kamalin olio.
Tällä superkylmällä vedellä voidaan sitten selittää sitä, että miksi ilmasto kylmenee. vaikka se lämpenee.
Kasvihuonetieteilijät yrittävät nimittäin pitää kulissia yllä viimeiseen asti, koska saavat siitä palkkansa.

Vieras

"Puhtaan veden jäätymispiste on se nolla,"

Ja vielä normaali-ilmanpaineessa, näinhän se kirjoissa lukee.
Näinhän se ei ole käytännössä. Tämä ei ole kirjatietoa vaan voit kokeilla itsekin.
Esimerkiksi puhdas tislattu vesti on huono jäätymään, sen vuoksi, että jäätyminen ei lähde käyntiin. Jäätä muodostuu yleensä jonkin veden epäpuhdauden ympärille ja tämän jälkeen vesi jäätyy. Laita vaikka tislattua akkuvettä ja kraanavettä samankokoisiin astioihin ja katso kumpi jäätyy ensin.

tapio_o_neva

Onko se sellaista, jossa ei ole kivennäisiä mukana? Onko akkuvesi täysin höyrystä tislattua siten, ettei siellä olisi mukana aineita, josta jäätyminen alkaa?

Ei varmaan ole lämpömäärän kannalta sama, onko Luxemburgin laajuinen jäävuorellinen vettä, jonka syvyyttä ei tiedtä, - 2 C vai -40 C lämpötilaltaan. Ero on hyytävä.

Holotna Pravda

Veden merkittävin ominaisuus on sen tiheyden maksimi joka on lämpötilassa +4 Celsiusastetta. Kun vesi jäähtyy tämän lämpötilan alle, se kevenee. +4 asteinen vesi painuu pohjalle, sitä kylmempi nousee pintaan. Jos näin ei olisi, järvet ja meret jäätyisivät pohjasta.

Tämä ilmiö vaikuttaa noihin merivirtoihinkin melkoisesti. "Superkylmä" vesi ei painu pinnan alle. Ellei sitten "superkulmä" tarkoita neliasteista.

LT

Taisi unohtua se tärkein asia: Ihminen on aiheuttanut ahneudellaan ja yksisilmäisyydellään ilmaston lämpenemisen, jonka seurausta tämän valtavan jäävuoren irtoaminen mannerjäästä on. Kun halutaan aina vaan lisää ja lisää kaikkea sellaista mitä ei oikeasti tarvita on lopputuloksena ilmastonmuutos.

tapio_o_neva

"Tällä superkylmällä vedellä voidaan sitten selittää sitä, että miksi ilmasto kylmenee. vaikka se lämpenee."

Kaikkein suurin tiedottamisvoitto on tietenkin se, miten voidaan aukottomasti todistaa se, että koska säät kylmenevät, ilmasto lämpenee.

NASA lienee aikaisemmin todennut, ettie maailman keskilämpötilaa kyetä mittaamaan. Nyt tämä "tieto" on kadonnut verkkosivuilta ja selitykset kulkevat Lauri Gröhnin tyyliin, että vaikka pohjoisessa hemisfäärissä onkin paukkupakkaset ja paljon lunta, silti maailman keskilämpötila on noussut.

Ilmastopoliittinen kokonaisratkaisu on siis yhtä (epä)rehellistä kuin tupoteatteri.

Vierasmies2

<a>The iceberg is sitting in an area of open water surrounded by sea-ice, known as a polynya.

Bottom water produced by polynyas sinks to the bottom of the sea and drives the conveyor-belt like ocean circulation around the globe. </a>

Lainaus BBC:n uutisesta. Superkylmä vesi on tuossa sama kuin "bottom water". Tämä superkylmä vesi on siis normaali luonnonilmiö meressä, minkä jäävuori saatta sotkea. Jäävuori ei sisi aiheuta mitään "superkylmää".

median tähystäjä

Tarjolla on lisää epävakaista säätä - kylmää, kuumaa, sadetta ja myrksyjä. Ei sitä kukaan kaipaa, paitsi Eija-Riitta Korhola, jonka mielestä mittään ei pidä tehdä.

Suomessa MTK:n ja Kepun johdolla toiveikkaasti todettiin ilmaston lämpenemisen lisäävän kasvukautta - ja samalla lisäävän maatalouden tuloja. No ei, luvassa ja osin toteunutkin on jo myrskythojen lisääntyminen ja eksoottisten tuholaisten tulo viljelyksille.

Jos vesi on suolaista ja virtaa niin sen lämpötila voi olla hyvinkin alle nollan. Kannattaa lukea lukion fysiikka ja vähän muutakin kuin 7päivää lehteä.

Ukko-Paavo

"Tutkijoiden mukaan superkylmän veden hitaampi muodostuminen voi tarkoittaa kylmempiä talvia Pohjois-Atlantilla."

Tämä kylmä talvi ja kylmät talvet jatkossakin selittyvät siis ilmastonmuutoksen seurauksena irronneen jättiläisjäävuoren ilmastoa kylmentävällä vaikutuksella. Kiitos, että palautitte uskoni ilmastomuutokseen ja sen tutkijoihin, joka alkoikin jo horjua!

Vieras mies

Hyvä esimerkki siitä, miten maapallon ilmaston lämpeneminen voi aiheuttaa ilmöitä, jotka tilapäisesti alentavat lämpötilaa maapallon joissain osissa, jossa osa neropateista huutaa kurkku suorana ilmastonlämpenemisen olevan huijausta kun omalla takapihalla sattuu kerrankin satamaan lunta.

tapio_o_neva

Olisihan se hyvä, jo ilmastouskonlaitoksen professoritkin lukisivat lehtiä.

Nyt on jo todettu, että

- superkylmä onkin vain -1,5 C:stä -2,0 C:een saakka suolaisuuden vuoksi kylmää. Superkylmä ei siis ole -20 C - -30 C, kylmäistä Luxemburgin laajuiden jäävuoren verran, jolloin sen ominaislämpökapasiteelilla voisi olla lokaalisti pientä merkitystä

- vesi on raskainta 4 C:n lämpöisenä, joka opetetaan peruskoulussa niin biologian kuin fysiikankin oppitunneilla

Onhan se tietenkin kiusallista, kun edes joku on käynyt välttävästi peruskoulun. Nämä ilmastotarinat ovat teologian kaltaista löyhää aihetodistelua, jolla ei toistaiseksi ole paljoakaan tekemistä tieteellisen tutkmusmenetelmän, avoimen akateemisen kritiikin ja luonnontieteiden kanssa.

Jaakko Ojanne

Onkohan nyt menossa sellainen ajanjakso, kun kaikki mahdolliset luonnon ja säätilan ilmiöt koetetaan valjastaa palvelemaan uhkakuvien rakentelua?
Lohkesi jävuoria, satoi talvella tai tuuli kesällä, niin kaikki tulkitaan pian "ilmastonmuutokseksi". Vallalla on yksi totuus, jonka todisteeksi haetaan kaikki liikenevä samaan tapaan kuin keskiajalla todisteltiin pyhimyslegendoja tai demonien olemassaoloa rahvaalle.
Jäävuoria on lohkeillut aina, mutta nytpä ne ovatkin tänä päivänä tulppana kylmälle vedelle.
Ihmiskunta tarvitsee ilmeisesti aina jonkin valtauskonnon, jonka perässä marssia ja hymistä tuttua rukousmantraa. Nyt se on "Suuri ja mahtava ilmastonmuutos, jonka loi kansojen yhteinen tahto".(Vrt. Neuvostoliiton kansallishymniin)
Kun me suomalaiset olemme ottaneet harteillemme roolin esittää jonkinlaista "Ilmastokristusta", joka omaa hyväänsä uhraten koettaa pelastaa koko maailman, niin kaiketi meillä nyt perustetaan toimikunta pohtimaan tätä jäävuorien lohkeamisen ongelmaa. Siihen puuhasteluun rahaa aina riittää samoin kuin köyhän keskiajan kirkkojen rakentamiseen.

jennitamminen

Hyvät lukijat, koska sana "superkylmä" tuntuu herättävän suuria intohimoja, sana on nyt muutettu pelkäksi "kylmäksi".

Superkylmä oli muuten suora suomennos BBC:n jutusta. Vesihän voi olla monenlämpöistä.

t. Jenni / US

space

Ihan sama mistä on kyse kun en mitään jäävuorista tajua mutta kyseessä on selvästi syntisten ihmisten tuotos heidän kulutusvimmansa aiheuttamasta ahneudesta. Antakaa kaikki rahanne minulle niin sitten tämä jäävuori menee pois ja ilmasto lämpenee...tai kylmenee...tai ihan miten vaan nyt on parasta...kunhan se nyt muuttuu ehkä tänä vuonna, tai vaikka ensi viikolla, ja minä saan rahanne. Vastineeksi voin vaikka piirustella lätkämailoja jotka osoittavat jonnekin päin tai sitten vaikka ylösalaisin peilikuvana.

T: viherhörhö

Vieras

Hoh-hoijaa, yksi f**king jäälautta ja koko maailman ilmasto on sekaisin? Mistä näitä "tutkijoita" oikein kaivetaan?

Tottakai pohjoisella pallon puoliskolla on kylmempää kuin päiväntasaajalla, koska pohjoinen saa vähemmän aurinkoa. Mitkään merivirrat siihen ei vaikuta, ei etenkään antartiksen merivirrat.

Omaa järkeä voi jokainen käyttää, ja jättää tämän tasoiset "uutiset" ja "tutkimukset" omaan arvoonsa...

Laitiin

Nyt irronnut Luxenburgin kokoinen jäävuori on pinta-alaltaan vain neljäsosa takavuosina kerrotusta entisen Uudenmaan läänin kokoisesta jäävuoresta. Mutta kun sujoitatte tämän pinta-alan Antarktista ympäröivän jäävuorivyöhykkeen sisälle, on kyse promillen-osa-luokan tapauksesta, jos siitäkään. Eikä sillä ole suurtakaan merkitystä sen enenpää ilmastoon kuin säähänkään.

Suolattoman veden tiheysmaksimi on 4 asteessa, jonka ansiosta syksyisin kierto pysähtyy ja järvi jäätyy. Mutta riittävän suolainen vesi jatkaa kiertoaan, kylmennyt vesi aina painuu pohjaan ja sekottuu syvemmällä olevan lämpimämmän veden kanssa.

Nytkin irronnut jäävuori sulaa vuosien kuluessa hiljalleen kiertäessään hiljalleen Antaktista Antarktista kiertävän merivirran mukana. Eteläinen konvergenssivyöhyke pitää huolen siitä, että tämäkään jäävuori tuskin pääsee Atlantille tai Tyynelle valtamerelle.

HaRos

Kuulin juuri luotettavalta taholta, että siinä juhannuksen kieppeilä tämä jäävuori töksähtää Helsingin Kauppatorin rantaan ja häiritsee sitten jatkossa pahasti tulevan syksyn Silakkamarkkinoita... Ikävää!

abc

"Kuulin juuri luotettavalta taholta, että siinä juhannuksen kieppeilä tämä jäävuori töksähtää Helsingin Kauppatorin rantaan ja häiritsee sitten jatkossa pahasti tulevan syksyn Silakkamarkkinoita... Ikävää!"

Kauppatorilta pitäisi kipata lumivuoret mereen tömäystä vaimentamaan.

Pohjanmaan poika

Jo tuli taas päivän annos uusmytologiaa! Kylmä käsi syvyyksistä tarttuu nilkkaasi, kun vähiten aavistat...
Jos on Hollywood tyhjien unelmien tehdas, niin on "ilmastotiede" yhdessä sensaatiohakuisen uutisoinnin kanssa turhien pelkojen tehdas.
Sekä tyhjiä unelmia (=porkkanoita) että turhia pelkoja (=keppejä) tarvitaan kuluttaja- ja äänestäjäkarjan ohjailussa haluttuun suuntaan.
Kohta tulee joku selittämään, miten tämäkin jäävuoren lohkeaminen on länsimaiden syytä ja kertomaan sen afrikkalaisen diktaattorin Sveitsin-tilin numeron, jolle korvaus kaikista vääryyksistä pitää osoittaa...
Jokaisella aikakaudella on omat kummitustarinansa ja taikauskonsa, joiden synnyttämän pyhän pelkoraivon vallassa lähdetään kaikenlaisille ristiretkille ja kiihotutaan kaikenlaisiin noitavainoihin ja päättömyyksiin. Nyt jäitä hattuun ja järki käteen!

Happi-isotooppi

Täällä on nyt tartuttu yhteen sanaan, kun pitäisi ehkä kysellä, että mitä jäävuoren irtoaminen ylipäätään tarkoittaa. Onhan tästä puhuttu, että tällaisia palasia saataa alkaa seilata pitkin maailmanmeriä.

Ei yksi pääsky kesää tee eikä yksi jäävuori kenties koko pakkaa sekoita, mutta kysymys kuuluukin, että tuleeko näitä lisää ja kuinka paljon ja mihin tahtiin?

Merivirtoihin liittyvä ongelma on todellinen. Samoin veden suola- ja happipitoisuuteen liittyvä problematiikka. Kylmä vesi on painavampaa kuin lämmin. Siinä missä happi-isotooppi 16O nousee CO2:sta erkauduttuaan takaisin ilmaan, jää mereen ja/tai vaipuu syvemmälle happi-isotooppi 18O (numerot pienellä O-kirjaimen edessä).

Meren pohjimmaisessakin pohjassa on elämää, josta osa nimenomaan tarvitsee tätä kylmää, raskasta ja happipitoista vettä elääkseen. Osa puolestaan tarvitsee lämpimämpiä pintavesiä. Kumpi tahansa vaihtoehto - merivesien kylmeneminen tai lämpeneminen - muuttaa kokonaisuutta. Muutos voi vaikuttaa merivirtojen suuntaan ja merten ekologiseen tasapainoon, jota jo nyt horjuttavat ilmansaasteet, erilaiset päästöt yms.

Vierasten vieras

Wau! Siis tätä paljon kohuttua ilmaston lämpenemistä säädellään jollain purolla, jonka voi tulpata pikku jäävuorella?! Okei, no nyt mää ymmärrän miksi ne niistä jäävuorten irtoamisista jaksaa vouhottaa.

Mikähän on muuten öljytynnyrin tämän hetkinen hinta? Joko aletaan lähestyä sitä rajaa että ilmasto alkaa taas mediassa lämpenemään?

jyri_

kun kukaan ei voi ennustaa tarkasti, se nyt kuitenkin lohkesi. Pikku detalji muiden joukossa, tosin näillä pikkuasioillakin alkaa olla jo kohtuullinen mittakaava (2500 km2, paljonkohan on km3?).
Kyllähän tällekin joku "luonnollisen" selityksen keksii, se selitys onkin sitten ns. "varmaa skeptikkotietoa ilman epäilyksen häivää".
Jännää, mihinkähän tämä vuori törmäilee ja koska ja millä seurauksilla. Asiantuntijat ovat jo veikanneet kauppatoria, yes!
Mitään ei tietenkään voida sanoa varmasti ja tarkkaan joten ei kannata huolehtiakkaan, vai mitä?

Vieras

Ilmastotutkimus on ajautunut tilaan, jossa oman uran pelastaminen edes jotenkuten saallisesti on suurelle osalle tutkijoista prioritetti numero uno. Ilmastotieteen ykkostutkija Phil Jones aloitti paon konsensuksesta 13.2. myontamalla, etta lampenemista ei viimeiseen 15 vuoteen ole tapahtunut, ja etta keskiajan lampokausi oli lampimampi kuin nykyilmasto.

Tyynenmeren etelaosassa kelluva jaavuori, joka kylmentaa Pohjois-Atlantin talvet on ihan jarkevan oloinen teoria - verrattuna niihin teorioihin, joita viela tulemme kuulemaan panikoivilta ilmastotutkijoilta.

Vieras

Niin ei siellä etelänapamantereella ole edes ilma lämmennyt ja etelänapajää kasvaa.

http://www.newscientist.com/article/dn16988-why-antarctic-ice-is-growing...

Kuulemma ehkä alkaa sulamaan kymmenen vuoden päästä tai sitten kun otsonikerros korjaa itse itsensä.

Se että jäävuori lohkeaa kasvavasta napajäästä muuttumattomassa lämpötilassa kertoo kaippa jostakin. Tuskin ilmastonlämpenemisestä ainakaan.

Kyllä nämä jäävuoriuutiset ovat sitä pahinta puppua mitä media suoltaa.

humoristi

Älkää nyt naurattako....Tästä voi sitten repiä syytä 10 seuraavalle entistä kylmemmälle talvelle?? SItäkö tässä haetaan...Buaahhh..

Jotain vastuuta uutisten julkaisuunkin.

Tom B

Mitä oikeastaan merkitsee Luxemburgin kokoinen? Luxemburgin pinta-ala pikkuisen alla 2600 neliökilometriä. Suomen pinta-ala on reilut 330000 neliökilometriä.

Katsomalla karttapallolta ensin kuinka "iso" Luxemburg on ja sen jälkeen vertaamalla eri valtameriin niin lienee selvää, että kysymyksessä ei ole kovinkaan voimakkaasti vaikuttava jääpala.

tapio_o_neva

Onhan se hyvä, että irronnut ja holtittomasti ilman kapteenia seilaava jäävuori ei ole Venäjän federaation kokoinen.

Moni lukija yrittää päästä selville omininaislämpökapasiteetin kautta lämpömäärään, jotta voisi verrata sitä vesimäärään meressä.

Miten paljon Suursaaren kokoinen jäävuori vaikuttaisi Suomenlahden ilmastoon?

sepporinne

Tietämättömät ihmiset nostavat hirveän haloon näistä irronneista ja irtoavista jäävuorista,aivankuin se olisi joku uusi ilmiö. Merenkulkijat ovat osanneet jo vuosisatoja varoa jäävuoria sekä etelässä, että pohjoisessa, ilman, että olisi paljon huolestuttu ilmastosta. Tässä tapauksessa ausraalialainen asiantuntija sanoo, ettei ole mitään todisteita siitä, onko tällä tekemistä ilmastonmuutoksen kanssa, vai onko tämä aivan normaali ilmiö.

Matti Hytölä

Verottaja voisi kerätä suomalaisilta yksityisautoilijoilta lisäveroa aina kun jostain lohkeaa jokin jäävuori. Ovathan nämä ainakin osasyyllisiä tähän luonnonmullistukseen. Ja entäs sitten jäänmurtajat.. johan tulisi kirstuun taas rahaa esim. Pachaurille jaettavaksi.

tapio_o_neva

Kenen vastuulla muuten jäävuoren räjäyttäminen irralleen oli? Oliko takana al-Qaida vai massonit? Voisiko Markus Räsänen tehdä tutkivaa journalismia?

Ajatelkaa, mitä tapahtuisi, jos kuka tahansa räjäyttelisi jäävuoria irti seilaamaan lämpimille vesille? Säistä tulisi niin kylmiä, että ilmaston lämpimyys olisi vallan sietämätöntä.

Käpälämäen tarkkailija

Katsokaapa kuvaa uudelleen. Olette kaikki väärässä. Sieltä on astumassa hirmuinen jäämies ylös syvyyksistä, koppalakki näkyy jo. Tämä jäämies on vuoristossa asuvan Himalajan lumimiehen isoveli ja juuri tuolla paikalla on meren syvyys yli 4 kilometriä, joten mistään ihan pikkumiehestä ei ole kysymys. Ilmastopelimme on pelattu.

Juspe

Pistää taas skeptikon liikkelle. Miten ihmeessä hitaasti liikkuva kappale lähellä rantaa saa aikaan näin merkittäviä tuloksia. Merien vesien pintakierto, kun jakautuu merkittävästi eteläiseen ja pohjoiseen pallonpuoliskoon.

Jos tämä taas kylmentää pohjoisen pallonpuoliskon, niin silloinhan maa-alueiden lämpötila laskee, lunta sataa enemmän, joten enemmän energiaa säteilee takaisin avaruuteen, maapallojäähtyy kokonaisuudessaan ja tuhoisa ilmaston muutos on vältetty Gaia-teorialla.

Hip, hip, hurraa.

Miksi näitä uutisoidaan hoh, hoh

Antero Manninen

Jälleen kerran meille syötetään harrastelijoitten arvailuja tieteellisenä totuutena. Mitään dramaattista ilmastomuutosta ei ole meneillään, kaikki tähänastiset "ilmastonmuutokset" mahtuvat normaalien kausivaihtelujen puitteisiin. Seuraava jääkausi tulee vääjäämättä, mutta ei muutaman seuraavan vuosikymmenen kuluessa, vaan tuhansien vuosien periodilla.

Antero Manninen

Toki menisin mielelläni. Ensin pitäisi kuitenkin lukea kosolti erilaisia veijaritarinoita ja loppusilaukseksi Hitlerin Taisteluni-teos, jotta pärjäisi tuossa "Valehtelijoitten klubin" miitingissä.
Proseminaarin voisi järjestää Suomen ilmatieteen laitos.

jokunen

saiskoos sen murikan vielä vaikka teipattua kiinni sihen etelä-mantereeseen..? menen kumminkin varmuudenvuoksi laittamaan auton yöksi käymään tyhjäkäyntiä, jos se sitten vaikka lämmittäis ilmastoa, kun kylmiä talvia kerran saattaa olla luvassa.... maksan omasta pussistani nyt tämän pelastuksen ja se on ihan kaikille... olkaa hyvä...

Vieras

Millä verotusasteella ja bensan hinnalla Suomessa tuo etelänapamanner alkaa pysymään nipussa?
Kysyn vaan.

Jossain luki että nyt on 10 vuotta taas viileämpää.

Piirtäkääpä se Luxembourg sinne eteläiselle jäämerelle niin näette kuinka lapsellisilla uutisilla meihin yritetään vaikuttaa.

Eric

"tapio_o_neva:lle tiedoksi, että vesi voi olla kylmempää
kuin 0 celsiusta virratessaan. Esimerkiksi tätä ilmiötä esiintyy ihan täällä Suomessakin jokien virtapaikoissa talvisin."

Oletko varmasti mitannut virtaavan veden lämpötilan noissa virtapaikoissa? Itse luulen että vesi on virratessaankin plussan puolella. Järvet ja joet jäätyvät syksyisin ilmojen kylmetessä pinnalta alkaen. Jään alla oleva vesi on plussan puolella. Joki virtaa yleensä talvellakin. kun joen jääkannen alla oleva ehkä kaksi asteinen vesi tulee virtapaikkaan jääkannen alta, se joutuu mahdollisessa pakkasessa alttiiksi kylmälle ilmalle. Se ei kuitenkaan jäädy, koska virtapaikka on avoin vain lyhyen matkan. Veden lämpötila muuttuu tässä virtapaikassa vain ehkäpä +2:sta asteesta +1,8 -asteiseksi.

Väite virtaavan veden jäätymättömyydestä on huonosti perusteltu. Tiedän kyllä että monet jättävät hanan tippumaan talvisin koska virtaavaan vesijohtoon ei pakkanen pääse puremaan.Siinäkin on kuitenkin kyse samasta ilmiöstä. Maan alta tuleva plussan puolella oleva vesi ei ehdi kylmetä huonosti eristetetyllä osuudella talon sisällä.

Mutta virtauksen hidastaminen tai kylmyyden lisääminen jäädyttää veden aivan varmasti.

Antero Manninen

Toki menisin mielelläni. Ensin pitäisi lukea kuitenkin kosolti erilaisia veijaritarinoita ja loppusilaukseksi Hitlerin Taisteluni-teos, jotta pystyisi tasavertaisesti esittämään yhtä hurjia utopioita, kuin muutkin osanottajat tuossa "Valehtelijoitten klubin" miitingissä. Harjoitusseminaarinhan voisi järjestää vaikkapa Suomen Ilmatieteen laitos.

Vieras

http://news.bbc.co.uk/nol/shared/bsp/hi/dhtml_slides/10/iceberg_formatio...
7 January 2010: B9B iceberg, which is 97km long, approaches the Mertz Glacier tongue.

http://news.bbc.co.uk/nol/shared/bsp/hi/dhtml_slides/10/iceberg_formatio...
7 February 2010: the B9B iceberg makes contact with the tongue, which already had major rifts in it.

http://news.bbc.co.uk/nol/shared/bsp/hi/dhtml_slides/10/iceberg_formatio...
20 February 2010: the Mertz Glacier tongue breaks off creating another massive iceberg.

Hiukan tarkkuutta näihin uutisiin sillä tuo oikeanpuoleinen "palanen" on makoillut paikallaan 23 vuotta ennekuin sattui tönäisemaan tuota vasemmanpuoleista.

Mikä saa uskomaan että tuo vasemmanpuoleinen olisi johonkin lähdössä.

Kannattaa huomioida noiden kuvatekstit siis päivämäärät.
http://news.bbc.co.uk/2/hi/science/nature/8538060.stm