Perjantai 18.1.2019

Suomessa hurja pakkasjakso

Jaa artikkeli:
Luotu: 
1.3.2010 13:35
Päivitetty: 
1.3.2010 13:48
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva

Lämpötila pysytteli Suomessa talvella 2009-2010 nollan alapuolella yhtäjaksoisesti harvinaisen pitkään, kertoo Ilmatieteen laitos. Suurimmassa osassa maata pakkasjakso ylsi kolmen pisimmän joukkoon sitten talven 1960-61.

Pakkaset alkoivat joulukuun puolivälissä ja ovat jatkuneet yhtäjaksoisesti melkein koko maassa aina viime päiviin asti.

Päättynyt helmikuu oli Suomessa tavanomaista kylmempi. Keskilämpötila koko maassa oli Ilmatieteen laitoksen mukaan 13,6 miinusastetta eli yli neljä astetta pitkäaikaisen keskiarvon alapuolella. Keskimäärin ottaen näin kylmä helmikuu toistuu noin joka viides vuosi. Viimeksi kylmempi helmikuu on koettu vuonna 2007.

Talvi oli suurimmassa osassa maata kylmin sitten talven 1986-1987. Kuitenkin Lapissa ovat myös talvet 2002-2003 ja 1997-1998 olleet kylmempiä kuin kulunut talvi. Keskimäärin ottaen näin kylmä talvi toistuu maan etelä- ja keskiosassa kerran 5 - 8 vuodessa.

Viime kuussa satoi eniten maan itäosassa, Kainuussa ja Koillismaalla, yli 40 milliä, paikoin reilut 60 milliä. Niukimmat sateet osuivat länsirannikolle, Pohjanmaalle sekä Länsi- ja Pohjois-Lappiin. Näillä seuduilla sademäärä jäi alle 30 millin.

Kuukauden ja samalla koko talven alin lämpötila 41,3 pakkasastetta mitattiin Kuhmon Kalliojoella 20. helmikuuta.

Maailmanlaajuisesti talvi on kuitenkin ollut lämmin.

 

Jaa artikkeli:

Kommentit

edellinen

Erikoista journalismia ensin julkaista puoli totuutta raflaavalla otsikolla, ja sitten "korjata" asia pelkällä etunimellään esiintyvän toimituksen edustajan kommentilla.

Olen tähän asti arvostanut US:n kriittistä suhtautumista ilmastonmuutokseen, mutta nyt alkaa kyllä jo usko tämän lehden rehellisyyteen horjua.

Niin kiire ei saa olla, että julkaisee ennen kuin lukee. Ala-arvoista.

jennitamminen

Molemmat jutut ovat Ilmatieteen laitoksen tiedotteista. Eivätkä todellakaan sulje toisiaan pois - Suomessa on ollut keskimääräistä kylmempää, mutta globaalisti ei, kertovat tilastot.

Ilmatieteen laitos varmaankin julkaisi tiedotteet yhtä aikaa, mutta me päätimme tehdä niistä kaksi eri juttua joissa on linkit ristiin. Yksi ihminen ei ehdi kirjoittaa kahta juttua yhtä aikaa.

Kyse ei siis ole mistään "korjauksesta", ja koko nimeni on kyllä näkyvissä "nimimerkkinäni".

Me olemme täällä Uudessa Suomessa puolueettomia ilmastonmuutoksen suhteen. Raportoimme asiasta siis kummaltakin kantilta.

t. Jenni / US

Vieras mies

Löytääköhän se keskivertoilmastoskeptikko edes omaa napaansa kaikkien vällyjen välistä?

Oheinen YLE:n uutisesta (lyhennettynä):

Länsi-Australiassa on koettu kuumin tähän asti tilastoitu kesä. Viranomaisten mukaan lämpötilan keskiarvoksi on mitattu osavaltiossa 29,6 celsiusastetta. Aiempi ennätys on eteläisen pallonpuoliskon kesältä 1997 - 1998.

Osavaltion pääkaupungissa Perthissä kesä on ollut kuivin yli sataan vuoteen. Äärimmäiset sääolot ovat lisänneet Australiassa huolta ilmastonmuutoksen vaikutuksista. Osissa maasta kärsitään vuosikausia jatkuneesta kuivuudesta. Viime vuonna Australiaa koettelivat sen historian pahimmat maastopalot, joissa kuoli 173 ihmistä Victorian osavaltiossa.

Maailmanlaajuisesti talvi on kuitenkin ollut lämmin (US)

Vieras

Onko silloin ihmisen aiheuttama ilmaston muutos tapahtumassa, kun jossain on lämmin ja sattuman ukainen vaihtelu jos jossain on kylmä. By the way vuosia Australiassa asuneena, tällä uutisella ei kerrota mitään, siellä on aina ollut ja tulee aina olemaan ääri ilmiöitä sään suhteen ja ei sitten mitään tekemistä ilmaston muutoksen kanssa. Ilmastohan muuttuu aina, mutta ihminen ei siihen vaikuta toimillaan.

pellava

Toista, täysin samanarvoista ja saman lähteen tuottamaa artikkelia ei ole edelleenkään julkaistu täällä!

Onko US:lla kenties sellainen politiikka ilmastoasioissa, että ilmastonmuutosta tukevia asioita ei uutisoida, vaan niistä annetaan vain linkki vastakkaista kantaaa lietsovan, varsin raflaavasti kirjoitetun jutun alla olevassa keskustelussa? Huh huh!

Mitäköhön kaikkia muitakin aiheita tällainen tapa uutisoida koskee?

Laitiin

Siinä meillä kysymys? Ei Jennin tarvitsekkaan olla puolueeton, esiintyessään ja osallistusessaan keskusteluun yksityishenkilönä.

Mutta US:n toimituskunnan jäsenenä osallistuminen keskuteluun onkin toinen juttu. Tai kun laaditaan artikkeleita, "raflaavien" otsikoiden käyttö osoittaa muuta kuin puolueettomuutta. Esimerkkinä ennakkomainonta eläinaktivistien mielenosoituksista ulkomailla / 6 mielensoittajaa Tukholmassa, jne.

Jenni voisi kertoa sen mikä aiheuttaa/on aiheuttanut noin 120.000 vuoden välein toistuneet jääkaudet. Niitä on edeltänyt korkeat CO2-tasot.

Teoriahan menee: CO2-päästöt kohottavat lämpötilaa, joka aiheuttaa lisää CO2:n ja metaanin (CH4) vapautumista maaperästä ja meristä sekä veden (H2O) haihtumista. Etenkin CH4 ja H2O ovat CO2:ta tehokkaampia kasvihuonekaasuja ja lämpötila kokoaa entistä nopeammin. Ja prosessi jatkuu kiihtyen.

Mutta miksi edellisillä kerroilla "ralli" on päättynyt jääkauteen. Miksi ja minkä tekijän vaikutuksesta maapallo, siis ilmasto on jäähtynyt niin, että tuloksena on ollut jääkausi.

US:n toimituksella lienee pääsy myös tämän selvittäviin faktoinin.

jennitamminen

Tuo otsikko ei mielestäni ole kovin raflaava, jos puhutaan harvinaisen pitkästä pakkasjaksosta. Sana "hurja" on siinä yhteydessä mielestäni aivan paikallaan.

Tässä uutisessa ei ole kysymys ilmastonmuutoksesta, vaan säätilastoista. Otsikko ei kerta kaikkiaan voi olla puolueellinen - jos pakkasta on ollut, pakkasta on ollut.

Tiedoksi, että osallistun tähän keskusteluun US:n toimituksen jäsenenä, en yksityishenkilönä.

t. Jenni / US

pellava

US:ää luotettavampana uutislähteenä kuin IS:sää. Ehdottomasti luotettavampana. Luepa - Jenni - miten IS malttoi tänään yhdistää nämä kaksi Ilmatieteenlaitoksen artikkelia. Yksikään itseään kunnioittava journalisti ei sinun laillasi inttäisi, että "voi kun ne tulivat niin yhtä aikaa ja oli kiire naputella". Jos et ole ammatiltasi konekirjoittaja, vaan toimittaja, niin malta vähän enemmän ja kirjoita juttu vasta sitten kun olet ehtinyt lukea koko materiaalin.

Se, että jutun "virhe" korjataan toimittajan (edelleenkään en ole nähnyt sukunimeäsi missään) antamalla linkillä yleisökeskustelussa, on kyllä sen verran uudenlaista journalismia, etten minä ainakaan sitä niele. Jos haluat perustaa oman blogin, niin se ei kuulu US:n etusivulle.

Niko - haloo!

jennitamminen

Oli tietoinen päätös julkaista kaksi eri uutista. Toinen käsitteli Suomen säätä (lämpötilan ohella mm. lumitilannetta) ja toinen globaalia lämpötilaa, kaksi eri aihetta siis. Yhtä hyvin ne olisi voinut yhdistää, ei siinä mitään.

Meillä tehtiin tällä kertaa näin, kuitenkin niin, että jutut linkitettiin keskenään, koska aiheet ovat lähellä toisiaan.

Kaksi eri uutista oli siis tietoinen ratkaisu, ei vahinko. Ratkaisusta voi toki olla montaa mieltä.

Tämä kommentointi ei sen sijaan yritäkään olla journalismia, vaan kommunikointia lukijoiden kanssa. Tarkoitus ei siis ole inttää tai väitellä, pahoittelut jos sellainen kuva on tullut, vaan avoimesti kertoa toiminnastamme.

Sukunimeni näkyy tämän kommentin nimimerkissä. Se on Tamminen.

Matti O Koskela

Tällä tontillani, Jäälissä (Oulun naapurissa) pakkasjakso alkoi viime joulukuun 3 päivänä, ja eilen 28.2. mittari kiipesi ensi kerran sen jälkeen plussalle, +1C.

Eli 88 vuorokautta pakkasella. Pääsääntöisesti n. -20 asteen tietämissä. 2 päivää vaille kolmen kuukautta kesti tämä ilmaston muutos. Jakso, josta Tynkkysen-Taalaksen linjalla ei joulukuun -09 alussa ollut harmaan kirjavaa aavistusta.

Vieras torniosta

meilläpäin on ollu pakkasta niin hiivatin kauan.

eli asun 25 kilsaa torniosta ylöspäin, ja pakkaset alko joskus marraskuussa silloinko tuli lumet.

ei ole yhtään kertaa käynyt lähelläkään nollaa, tälläkin hetkellä -8

alimmillaan on ollu -6 tänä talvena, kovimmillaan -35.

melkein kokoajan on ollu 20-30 astetta pakkasta lauhoina päivinä -18

ei ikinä oo ollu näin kylmää ainaskaan 40 vuoteen mitä oon eläny.

parasta näyttäisi olevan kun katson 2 viikon ennustetta niin taas näyttäisi kiristyvän pakkanen ja nollakelit jää vain toiveisiin.

yleensä normaali talvina norjasta tulee tänne tornionjokilaaksoon nollakelejä tämän tästä.

AtRisk

Uutinen oli että Länsi-Australiassa on ollut kuumaa. Sen sijaan tämä että KOKO Australia huomioiden tammikuu ei ollut erikoisen kuuma - useassa osassa jopa keskimääräistä viileämpää taas EI ole ollut uutinen:
In Brief
January 2010 was generally wetter and cooler than normal through most of Queensland and the Northern Territory, and warmer and drier than normal elsewhere, although in both cases the anomalies were mostly less extreme than those which occurred in January 2009. Averaged over Australia as a whole, rainfall and temperature were both somewhat above average, without approaching record or near-record levels.

koko juttu linkistä:
http://www.bom.gov.au/climate/current/month/aus/summary.shtml

Totuuden henki

Suomen ilmasto ei ole lämmennyt sitten 1930-luvun. Luotettavien tilastojen mukaan,vaikka IL on yrittänyt kumittaa CRU-menetelmin 1930-luvun lämpökautta laskemalla vuodesta 1936 alkaen keskiarvoon talvisodan pakkasetkin.
Tähän on yhtä kauan kuin vuoteen 2100. Tasaisen vauhdin taulukon mukaan ilmasto 2100 on siis samanlainen kuin nyt.
Sen sijaan tämä talvi on ollut kovin ikinä - olen 50 vuotias. En ole koskaan ennen joutunut lapioimaan lunta katolta. Enkä koskaan ennen sulattelemaan putkia.
Lapissa tunturimökilläni oli viimeksi suojaa 6.10.2009.
Jännä miten alarmistit hokevat että "sää on eri asia kuin ilmasto" mutta ristiriitaisesti "talvi on ollut jossain muualla lämmin" (tosiaan, heidän omien tuunattujen tilastojen mukaan; ainahan joku paikka löytyy, sitä paitsi Australiassahan ei ole talvi vaan kesä) ja kolmanneksi koettavat vähätellä viime talven kovuutta mitä ihmeellisimmillä väitteillä että tällainen talvi toistuu 5 vuoden välein (tässä väitteessä viiraa jo aika pahasti, ns. miesmuisti?).
Nyt sitten odotellaan kuinka 1860-luvun ja 1690-luvun kylmät kesät toistuvat. 2008 oli Lapissa jo aika hyvä lupaus tulevasta.

sepporinne

Lunta kolatessa pihalta ja katolta on on tullut mieleen toivomus, että kaikilla ilmaston lämpenemiseen uskovilla, ja niilla jotka väittävät lumirajan siirtyvän Kainuuseen muutamassa vuodessa, on tasakattoinen omakotitalo ja iso piha. Itse en muista 65-vuotisen elämäni aikana olleen näin paljon lunta.

Sun shine

Naurettavaa vehkaamista tuo ilmaston muuttuminen. Kysymys pitäisi olla, pystyykö ihminen muuttamaan ilmastoa? Vastaus on kyllä,- sisätiloissa!
Nyt pitäisi muistaa niitten ministerien ja päättäjien nimet, jotka olivat viime vuoden lopulla Kööpenhaminassa sopimassa tästä ilmaston jäähtymisestä. Tarvittais nimittäin kohde sille suurelle laskulle, joka syntyi lumesta ja pakkasesta joista ilmeisesti sopivat keskenään.
Tulevalle Mexikon ilmastokokoukselle olisi syytä viedä pohjoiset terveiset ja vaatia kompensaatiota kylmyydestä ja pakkasista samoin perustein kun ilmaston lämpenemisestäkin on vaadittu!!!

Aku

Kohkaus on tarpeetonta, me emme voi elää maailmanlaajuisissa tilastoissa, se on harvojen herkkua. Meidän enemmistön on elettävä reaalitodellisuudessa ja siihen sopeuduttava - siinä eivät auta sen enempää selittelyt kuin itkupotkuraivaritkaan.
Nyt on meneillään ennätysankara talvi eikä ole mitään syytä olettaa että se jäisi viimeiseksi. Tältä pohjalta on toimittava, kaikki muu on huuhaata. Kuinka sen teemme, toisaalta valtiona eli hallituksen puolelta ja toisalta yksilöinä?

tapio_o_neva

Miten meidän on varauduttava siihen, että säät kylmenevät ja ilmasto lämpenee? Onko meidän:

- poltettava kaikki mahdollinen, jotta saamme lämpöä
- elettävä kylmässä (asunnot esimerkiksi 15 C ja villapaita päälle), jotta ei tule vielä kylmempää ja ilmasti lämpene entisestään

"Meidän enemmistön on elettävä reaalitodellisuudessa ja siihen sopeuduttava - siinä eivät auta sen enempää selittelyt kuin itkupotkuraivaritkaan."

Juupas - eipäs - vaarin villahousut?

Matti O Koskela

Ehdotan tämän ilmatieteen laitoksen lopettamista / pilkkomista. Heidän edustamallaan lmastotieteellä ei ole valtakunnallemme mitään käyttöä nykyisillä arvoillaan ja asenteillaan.

Meterologinen arvausosasto voitaisiin verovaroin säilyttää, kaikki muut alarmistiuskovat siirretään muodostettavan kustannusvastuullisen liikelaitoksen alle.

Ilmastonmuutos rahankeruu ja maksaminen lopetetaan välittömästi, joka suhteessa ja mukaudutaan saasteiden purkuun nykyisten paskan päätuottajien rivien tasolle.