Maanantai 20.5.2019

Suuri huijaus: Kallis pullovesi onkin kraanavettä

Luotu: 
10.5.2010 15:38
Päivitetty: 
10.5.2010 15:45
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Kraanaveden laadunvalvonta on monesti tiukempaa kuin pullotetun veden.

Pullotettuun veteen ihastuneet amerikkalaiset ovat alkaneet viime aikoina jarrutella sen lipittämistä. Osasyynä menekin hiipumiseen on ympäristöaktivistien kampanjointi, mutta myös pulloveden hinta ja selvitykset sen laadusta ovat viemässä amerikkalaisia takaisin kraanaveden pariin.

Nykyisellään Yhdysvalloissa myydään 500 miljoonaa pulloa vettä viikossa. Se onkin noussut juomien keskuudessa suosituimmaksi tuotteeksi heti virvoitusjuomien jälkeen.

Asiantuntijat muistuttavat, että kraanavesi on yleensä huomattavasti pullovettä tarkemmin tutkittua ja sen laatu paremmin säänneltyä.

Monet paljon myydyt pullotetut vedet ovat itse asiassa uudelleen puhdistettua kraanavettä, johon on mahdollisesti lisätty joitain mineraaleja.

Pepsin ja Coca-Colan oli painostuksen jälkeen pakko ilmoittaa myydyimpien vesiensä tuoteselosteissa, että pullojen sisältö on peräisin kraanasta.

Pepsin ja Coca-Colan oli painostuksen jälkeen pakko ilmoittaa myydyimpien vesiensä tuoteselosteissa, että pullojen sisältö on peräisin kraanasta.

Food and Water Watch -etujärjestön mukaan Yhdysvalloissa käytetään 47 miljoonaa gallonaa öljyä vuodessa yksinomaan vesipullojen valmistukseen.

–Jokainen pullo vaatii sisältöönsä verrattuna viisinkertaisen määrän vettä pelkästään sen valmistukseen, muistutetaan järjestön web-sivuilla.

Pullovesiteollisuus on kuitenkin vastannut syytöksiin tutkimuksilla, joiden mukaan vesipullojen ekologinen jalanjälki on hyvin pieni, ja että uusissa pulloissa on huomattavasti aiempaa vähemmän muovia.

Yritykset: 
Paikat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

space

Mutta mistä kaikki omahyväiset järjestöt tietävät aina niin tarkasti kuinka paljon vettä yms. kuluu jonkun valmistukseen? Miten se pystytään laskemaan? Ja sitten vielä päälle taikurin hatusta parit maksimaalisen suuret hiilijalanjäljet jotka ei ikinä poistu maapallon päältä eikä aurinkoa enää koskaan näe, eiks niin?

unregistered

Muovin valmistusprosessi ei ole mikään salaisuus. Samoin pystytään arvioimaan kuljetukseen käytetty energiamäärä.

En tiedä miksi on omahyväistä kertoa, että saastutat luontoa, kun raahat kaupasta kotiin (näin erityisesti Amerikassa) pullovettä joka on saastuneempaa (bakteerien itämiset etc) kuin mitä saisit kraanasta.

(Mutta saahan sitä vastustaa kaikkea ihan periaatteesta)

Foobar

"Mistä sen veden sitten oikein kuvitellaan olevan peräisin jollei hanasta?"

Oletko kenties kuullut lähteistä tai kaivoista?

Suomessakin luonnonvedet ovat pääsääntöisesti aivan juotavia.

Tuttu

Tunnen joitakin suomalaisia, jotka ovat saaneet giardiaasin jenkkilän hanavesistä, niistä kraanasta tulevista siis, eli ei pullotetuista.

Alkuasukasväestöllä voinee tietysti olla vastustuskykyä, joten mikäpä heitä estää juomasta putkistossa muhineita pöpövesiään puhdistettujen ja pullotettujen sijaan.