Torstai 25.4.2019

Nasa: ”Paha aurinkomyrsky iskee Maahan 2013”

Luotu: 
15.6.2010 11:24
  • Kuva: Euroopan Avaruusjärjestö ESA
    Kuva

Yhdysvaltain avaruushallinto Nasan aurinkofysiikan laitoksen johtaja Richard Fisher kertoo Daily Telegraphin haastattelussa, että aurinkomyrsky iskee Maahan vuonna 2013.

- Tiedämme, että se on tulossa, mutta emme tiedä, miten raju se on, Fisher sanoo.

Hän kuitenkin myöntää, että seuraukset voivat olla katastrofaaliset esimerkiksi hätäpalveluille ja valtioiden turvallisuudelle. Aurinkomyrskyn pelätään pysäyttävät laajasti maailman elektroniikkalaitteet. Esimerkiksi kännykät ja internet eivät toimisi.

Voimakkaita aurinkomyrskyjä sattuu tietyin väliajoin. Nyt tulossa olevan myrskyn vaikutuksia pelätään siksi, että ihmiset eivät koskaan ennen ole olleet näin riippuvaisia elektroniikasta.

- Se [vuoden 2013 aurinkomyrsky] aiheuttaa merkittäviä ongelmia maapallolle, Fisher sanoo Telegraphille.

Tutkijat ovat aiemminkin varoittaneet aurinkomyrskystä, mutta Fisherin kommentit ovat kattavin Nasalta saatu varoitus tähän mennessä.

Fisherin mukaan vuoden 2013 myrsky on erityisen suuri siksi, että silloin Auringon kaksi eri kiertokulkua kohtaavat. Auringon magneettinen energia saavuttaa huipun 22 vuoden välein ja auringonpilkkujen määrä 11 vuoden välein. Vuonna 2013 nämä kierrot ovat huipussaan yhtä aikaa.

Fisher vertaa aurinkomyrskyn vaikutuksia massiivisen hurrikaanin tai myrskyn aiheuttamiin tuhoihin.

Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Gagarin

"Auringon magneettinen energia saavuttaa huipun 22 vuoden välein ja auringonpilkkujen määrä 11 vuoden välein. Vuonna 2013 nämä kierrot ovat huipussaan yhtä aikaa."

Tuon mukaanhan sitten joka 22. vuosi asian pitäisi olla samoin. Oliko vuonna 1991 katastrofaalinen aurinkomyrsky? (No, suuri lamahan kyllä alkoi silloin ...)

Mila F

... aurinkomyrskyä vastaan on tärkeää. Eduskunta päättänee pian uudesta verosta, jolla suojellaan satelliitteja ja taivaskanavia uhkaavalta katastrofilta. Koska aurinkomyrsky on ihmisen aiheuttama, kaikkien pitää maksaa säteilyjalanjälkensä mukaisesti estoveroa. Suomessa vero on erityisen korkea, koska aurinko paistaa täällä kesällä yötäpäivää ja ihmiset nauttivat siitä liikaa ja kärsimys unohtuu.

Veroja maksetaan sen verran, että ainakaan aurinkovoiteisiin ei enää jää rahaa ja kansan on parasta istua sisätiloissa kesäpäivinä tai vaihtoehtoisesti rasittaa veronmaksajia hoidattamalla palovaurioitaan yhteiskunnan omistamilla terveysasemilla, mikä on äärimmäisen tuomittavaa.

jarmopuskala

Auringon aktiivisuuden kierrot ovat säännöllisiä, mutta eivät kellontarkkoja, maksimit ja minimit voivat vaihdella muutamia vuosiakin.

Tuolloisen kierron suurin myrsky osui Maaliskuulle 1989 jolloin aurinkomyrsky kaatoi suuren osan kanadan sähköverkosta, jättäen noin 65 miljoonaa ihmistä vaille sähköä ja keskeyttäen kaupankäynnin Toronton pörssissä.

Mikäli samanlainen myrsky osuisi kohdalle tänä päivänä vahingot olisivat suuremmat, sillä käytössä on huomattavasti enemmän herkkää elektorniikkaa. En puhuisi kuitenkaan vielä aivan katastrofista.

Vuoden 1859 aurinkomyrsky sen sijaan oli niin voimakas, että nykypäivänä vastaavan myrskyn vahingoista toipuminen veisi vuosia.

leftlibero

Asiasta olen kuullut jo aiemminkin, eikä mielestäni tämän NASA-virkailijan ennakkopelkoja ole mitään syytä aliarvioida.
Maailma on todellakin pelottavan riippuvainen tietotekniikasta - vuosi 1991 oli nykyITtekniikkaan verratuna esihistoriallista kautta.
Matkapuhelimet ja muut ennenkaikkea langattomat verkot siinä lienee pimenevät ensimmäisinä.
Vanhemmiten on alkanut tarkastella vanhan kunnon lankapuhelimen hankintaa aivan uudella silmällä uudella silmällä.

LassiHippeläinen

Quand le deffault du Soleil lors sera
Sur le plain jour le monstre sera veu
Tout autrement on l'interpretera,
Cherté n'a garde mil n'y aura pourveu.

Tuo löytyi vasta kolmannella sohaisulla. En viitsinyt etsiä enempää. Onneksi Internetin runkoverkko on rakennettu valokuiduista, joten magneettiset myrskyt eivät ole ongelma.

(Mitä itse uutiseen tulee, se haisee.)

Turtunut

Hiilidioksidi(CO2) ei auta millään tavalla tuon aurinkomyrskyn säteilyä vastaan. Maapallon oma magneetti kenttä suojaa säteilyltä, mutta noin voimakasta säteilyä se ei pysty kokonaan torjumaan. Silloin kärähtelee sähkötolppien muuntajat, sateliitit ja kaikki muukin herkempi elektroniikka.

salakankee

"Kun magneettikenttä muuttuu johtimen ympärillä, syntyy (indusoituu) johtimeen sähkövirtoja. Maan magneettikenttä muuttuu Auringon magneettikentän muuttuessa. Maan päällä kulkeviin johtoihin syntyy tällöin ylimääräisiä virtoja. Ne voivat joskus aiheuttaa häiriöitä herkkiin elektronisiin laitteisiin. Näistä indusoituneista virroista on käytetty nimitystä GIC-virrat. Pahimmin nämä magneettikentän muutoksien aiheuttamat induktiovirrat kuitenkin häiritsevät satelliittien herkkiä laitteita."

TV-pappa

tällä kertaa aikoo kerätä tästäkin häslästä haulit himaan? Taitaa tulla joka katolle auringonsäteitä hidastavia antenneja, joita saa asentaa vain ammattimiehet tarkoilla magneettimittareillaan. Ja tietenkin kaikki kaapelit pitää suojata haittasäteilyltä. Jokohan Seiskaan on ilmestynyt ensimmäinen asintuntijayhtiön mainos asian tiimoilta?

Yakov

Aina kun tulee aurinkomyrskyjä, niin korotetaan ympäristövero pilviin, niin se suojelee pilvien alaisia alueita ja sivuvaikutuksena tasapainottaa valtion alijäämäisen budjetinkin... Joten: Ende gut, alles gut!

Näin me poijjaat hyödynnetään aurinkomyrskyjä ;o)

Lakelander

pohjoisen pallonpuoliskon talven aikana, joskaan tuo ero ei ole kovin kummoinen.

Nuo myrskypurkaukset sattuvat harvakseltaan ja ovat lyhytaikaisia, usein muutaman tunnin mittaisia. Niiden teho täällä riippuu kunkin puuskan voimakkuudesta, mihin suuntaan puuska lähtee auringosta eli osuuko se maahan ja mikä osa maasta on kohti aurinkoa puuskan osuessa.

Lakelander

Nykyinen auringonpilkkujakso on jo toista vuotta myöhässä ja lähtenyt hyvin väsyneesti liikkeelle. Osuuko maksimi vuodelle 2012, 2013 vai 2014, sitä ei vielä kukaan tiedä ja ennusteita on ollut pakko muuttaa koko ajan. Erityisen voimakas se tuskin tulee olemaan, ellei aurinko sitten taas yllätä.

Tuo lähes 11 vuoden pilkkujakso on yleensä melko säännöllinen, viimeksi tälläinen viivästys sattui toistasataa vuotta sitten.

Lisätietoja New Scientistin tämän viikon numerossa:

http://www.newscientist.com/article/mg20627640.800-whats-wrong-with-the-...

Pekka Tuovinen

Olisi niiin upeaa kun kaikki tietokoneilla oleva tieto (muusta kuin tieteestä;) tuhoutuisi koko maapallolta samanaikaisesti. Kaikkien velat ja verot ja osakkeet ja rahat ja kaikki se paska katoaisi. Sitten ihmiset keksisi että hei eipä tehdäkkään enää tuollaista karseeta suurinta osaa maailman ihmisistä helvetisti sortavaa paskaa tästä maailmasta vaan jätetään raha kokonaan pois, laitetaan koneet tekemään meille kaikkea mitä me tarvitaan ja tehdään itse mitä huvittaa ;D