Perjantai 24.11.2017

3 vuoden Metsä-Botnia-protesti päättyi Argentiinassa

Jaa artikkeli:
Luotu: 
20.6.2010 08:30
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Metsä-Botnian sellutehdas Uruguayssa.

Ympäristöaktivistit ovat päättäneet protestinsa suomalaista sellutehdasta vastaan Argentiinan ja Uruguayn rajalla. He avasivat maiden välisen sillan ensimmäistä kertaa kolmeen vuoteen.

Aktivistien mielestä Metsä-Botnian sellutehdas saastuttaa Uruguayn ja Argentiinan välistä rajajokea. Fray Bentosin kaupungissa Uruguayssa sijaitseva tehdas on sittemmin siirtynyt UPM:n omistukseen.

Aktivistit totesivat, että he palauttavat tiesulun, jos Argentiina ja Uruguay eivät rakenna kahdessa kuukaudessa yhteistä järjestelmää seuraamaan sellutehtaan ympäristövaikutuksia.

Haagin kansainvälisen tuomioistuimen huhtikuussa antamassa tuomiossa todettiin, että tehdas ei saastuta rajajokea. Tuomioistuimen mukaan Uruguay ei siis ole syyllistynyt Uruguayn ja Argentiinan välisen rajajokisopimuksen rikkomiseen.

Sen sijaan tuomioistuin katsoi, että Uruguay oli rikkonut maiden välistä vuonna 1975 solmittua sopimusta, kun se ei tiedottanut Argentiinalle asianmukaisesti tehtaan rakentamisesta.

Sellutehtaan kapasiteetti on miljoona tonnia eukalyptussellua vuodessa.

Yritykset: 
Paikat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Ed Göran

Hyvällä tekniikalla tehty sellutehdas saastuttaa yllättävän vähän, mutta tuhoaa suuren määrän pinta-alaa puunhankinnallaan joka ei ole tehoseurannassa - kuten tehdas.

Kun tehdas vanhenee ja päästöt alkavat lisääntyä, UPM myy sen jollekin muulle toimijalle, joka ajaa tehtaan loppuun, saastuttaen ja mistään välittämättä.